O JIM MATHEOS Και Ο JOHN ARCH Θα Κυκλοφορήσουν Τον Μάιο Album ‘Winter Ethereal’

Στον κύκλο του progressive metal, τα ονόματα του κιθαρίστα Jim Matheos και του τραγουδιστή John Arch αναφέρονται με σεβασμό και ευλάβεια. Με τον πρώτο να είναι η κινητήριος δύναμη των FATES WARNING για 35 χρόνια και τον τελευταίο να αποτελεί τον original frontman της αυτής της μπάντας, έχουν επίσης δουλέψει μαζί ως ARCH/MATHEOS στο “Sympathetic Resonance” του 2011. Το 2019, επανενώθηκαν για να ηχογραφήσουν τον δίσκο “Winter Ethereal”, ο οποίος περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία στα στυλ και ίσως μια βαθύτερη συλλογή που εξερευνά μια μεγάλη ηχητική έκταση μέσα από εννέα tracks. “Αυτό βασίζεται στην ανάγκη και των δυο μας να ξεφύγουμε λίγο από τις ζώνες ασφαλείας μας , μερικές φορές εθελοντικά και μερικές φορές με κάποια ώθηση,” δήλωσε ο Matheos. “Έχοντας δουλέψει μαζί τόσες πολλές φορές, θα ήταν εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να κάνουμε πάλι τα ίδια πράγματα και πιστεύω ότι και οι δύο ενδιαφερόμαστε να ανακαλύψουμε καινούριες οδούς στην μουσική.” είπε συμφωνώντας ο Arch και πρόσθεσε: “Κάθε τραγούδι είναι αισθητά διαφορετικό από το επόμενο και τίποτα δεν ακούγεται επαναλαμβανόμενο. Δεν είναι ένα θεματικό album αλλά με κάποιον τρόπο αφού το ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος υπάρχει όντως κάτι που μοιάζει να ενώνει τα τραγούδια μεταξύ τους, κάτι που δεν μπορώ όμως να περιγράψω. Με σχεδόν συνολική διάρκεια μία ώρα, πιστεύω πως οι fans θα συμφωνήσουν ότι είναι μία ακουστική εμπειρία.”

Το “Winter Ethereal” θα κυκλοφορήσει στις 10 μέσω της Metal Blade Records. Ένα video για το “Straight And Narrow” είναι διαθέσιμο παρακάτω.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση του “Sympathetic Resonance”, το δίδυμο δεν δήλωσε ότι πρόκειται για μία αποκλειστική δουλειά αλλά ούτε ότι θα υπάρξει κάποια συνέχεια και χωρίς να πιέσουν καταστάσεις, περίμεναν την σωστή στιγμή για να το παρουσιάσουν, ανοίγοντας την πόρτα για μία κυκλοφορία μετά από δύο χρόνια. Έχοντας ξεκινήσει να γράφουν από την Άνοιξη του 2017, δεν συμπεριέλαβαν τίποτα για τους FATES WARNING και όλα προορίζονταν για ειδικά για τους ARCH/MATHEOS. Αυτό συνεισφέρει στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του δίσκου, ο οποίος εάν δεν είχε έρθει τόσο αβίαστα και φυσικά, δεν θα υπήρχε και το “Winter Ethereal”.

“Ο τρόπος που δουλεύουμε μαζί είναι χωρίς πίεση, χωρίς deadline, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε κοντά στην ηχογράφηση του δίσκου,” δηλώνει ο Matheos. “Δίνουμε στους εαυτούς μας πολύ χρόνο και ελαστικότητα για να δούμε αρχικά εάν έχουμε κάτι να πούμε. Αυτό είναι το βασικό και κυριότερο. Ξεκινάμε γράφοντας και εάν αρχίζει να σχηματίζεται κάτι, κάτι που μας ενθουσιάζει και μας εμπνέει, συνεχίζουμε μέχρι να νιώθουμε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να φτιάξουμε έναν ολόκληρο δίσκο.”

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο δίσκο όπου πήραν μέρος όλα τα μέλη των FATES WARNING, αυτή την φορά το δίδυμο χρησιμοποίησε μία ποικιλία καλλιτεχνών.

“Αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό lineup, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουμε πολλή από την σύγχυση που είχε δημιουργηθεί στον προηγούμενο δίσκο,” δήλωσε ο Matheos. “Την ίδια στιγμή, δεν θέλαμε να δώσουμε την εντύπωση ότι σχηματίζουμε μία καινούρια ‘μπάντα’ που θα ξεκινήσει περιοδείες και θα ηχογραφήσει κι άλλους δίσκους πέρα από αυτόν. Με αυτό στο νου, σκέφτηκα ότι θα ήταν μία ενδιαφέρουσα ιδέα να έχουμε μία διαφορετική γκάμα ρυθμού στον δίσκο, να δώσουμε μία διαφορετική αίσθηση στα πράγματα και στον ήχο, κάτω πάντα από τους γνωστούς ήχους των φωνητικών και της κιθάρας από τον John και εμένα.”

Αυτό το lineup αποτελείται και από νυν αλλά και πρώην drummers και μπασίστες των FATES WARNING – Joey Vera, Bobby Jarzombek, Joe Dibiase και Mark Zonder – καθώς και άλλους αξιοσημείωτους μουσικούς όπως ο Steve DiGiorgio (DEATH, TESTAMENT), o Sean Malone των CYNIC και ο drummer Thomas Lang.

Παρόλο που δεν πρόκειται για ένα θεματικό album, o Arch επιβεβαίωσε ότι “ο καθένας που θα αφιερώσει χρόνο να διαβάσει τους στίχους πιθανά θα συνδεθεί με το επαναλαμβανόμενο θέμα που μας αφήνει με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.” Όσον αφορά στον τίτλο, εκτός του ότι αναφέρεται στην εποχή, το “Winter” επιλέχθηκε για να έχουμε “συγκεκριμένους συνειρμούς που θα συνδέονται με αυτό, όπως απομόνωση και μία επιθυμία για αναγέννηση,” και με το “Ethereal” να παραπέμπει σε κάτι “που δεν είναι από αυτόν τον κόσμο, κάτι απόκοσμο” και με αυτό τον τρόπο φτιάχτηκε “ένα ουσιώδες πάντρεμα μεταξύ των λέξεων που περιέγραφαν ιδανικά το θέμα του album”. Για το μεγαλύτερο μέρος, οι στίχοι του Arch έρχονται ως αντίδραση στην μουσική του Matheos, που αφήνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα να δείξουν την κατεύθυνση. Επειδή θέλει οι fans να ακούν την μουσική και να και να βγάζουν από μόνοι τους τα συμπεράσματα, συνήθως δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τα τραγούδια αλλά ως παράδειγμα του ποια κατεύθυνση έχει διαλέξει, αναφέρεται στο “Pitch Black Prism” και στις πολλές επιρροές που δέχτηκε δημιουργώντας το.

“Η έμπνευση για αυτό το τραγούδι μου δόθηκε από τις εικόνες παρατημένων κούκλων σε σχολεία και σπίτια κοντά στην πυρηνική καταστροφή που είχε γίνει στο Chernobyl,” δηλώνει. “Πέρασα πολλές εβδομάδες ψάχνοντας για προσωπικές μαρτυρίες των επιζώντων που με οδήγησαν να ψάξω ακόμα περισσότερο από περιέργεια. Βρισκόμουν στην μέση του τραγουδιού όταν παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Russian Woodpecker”, που ενέπνευσε μία μεγαλύτερη στροφή στην κατεύθυνση του νοήματος που θα είχε το τραγούδι. Παρ’όλ’αυτά, το τραγούδι ολοκληρώθηκε όταν είδα ένα post από έναν επιζών του Chernobyl με το όνομα Yuri, ο οποίος ήταν ένας από τους μουσικούς που είχε προσλάβει η Ρωσική κυβέρνηση και τον είχε στείλει μαζί με τους συνεργάτες του και έναν χορευτή μπαλέτου, στην καρδιά της καταστροφής για να ψυχαγωγήσουν τους ετοιμοθάνατους.”

Φτιάχνοντας το album με την πιο σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, σχεδόν όλοι συνεργάτες ηχογράφησαν τα τραγούδια τους στα home studios Που διαθέτουν, ενώ οι κιθάρες και τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στο studio του Matheos, με τον ίδιο να χειρίζεται την παραγωγή. Δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να έχουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα και να καταλήξουν σε μία διαδικασία που ήταν σύμφωνη με την νοοτροπία του Arch και του Matheos.

“Για εμένα, το να έχουμε την ελευθερία να απομονωθούμε στο σπίτι μας, είναι ένα από τα πράγματα που απήλαυσα περισσότερο στην διαδικασία της ηχογράφησης,” δήλωσε ο Matheos. “Μου επιτρέπει να πειραματίζομαι και συνήθως να αποτυγχάνω, χωρίς να αισθάνομαι αμήχανα ή περιορισμένος. Αυτό μας έδωσε ενθάρρυνση, είτε μαζί, είτε ατομικά και μας έδωσε ώθηση να εξερευνήσω ορίζοντες που δεν θα είχα ψάξει υπό άλλες συνθήκες.”

O Matheos ήταν πολύ δεκτικός όταν ο Arch απέρριψε κάποιες από τις προσπάθειές του. “Πραγματικά απολαμβάνω την διαδικασία της ηχογράφησης, κυρίως επειδή νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου,” δηλώνει ο τραγουδιστής. “Είναι ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον, ο Jim είναι στην κονσόλα και εγώ στο μικρόφωνο και κανείς δεν πιέζει κανέναν. Όποιες και να είναι οι δημιουργικές μας διαφορές, δουλεύουμε με συμβιβασμούς. Εκτιμώ την υπομονή του Jim όταν δοκιμάζω τα φωνητικά, γιατί μπορεί να γίνει πολύ σκληρός κάποιες φορές. Επίσης, μου αρέσει πολύ το ότι μπορώ να παρακολουθήσω τον Jim όταν ηχογραφεί τις κιθάρες, μερικές φορές αργά τη νύχτα μέχρι να ξεμείνουμε και οι δύο από ενέργεια. Είμαστε μακροχρόνιοι φίλοι και μερικά σφηνάκια και γέλια μετά από μία δύσκολη ημέρα δημιουργούν κάποιες πολύ ωραίες αναμνήσεις.”

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, με το “Winter Ethereal”, οι fans των ARCH/MATHEOS θα νιώσουν ότι η μεγάλη αναμονή για καινούρια μουσική, άξιζε. Ο φυσικός τρόπος που όλα έδεσαν μεταξύ τους είναι κάτι που κάνει αυτόν τον δίσκο ξεχωριστό.

“Μερικές φορές, όταν έχεις απομακρυνθεί από κάτι για λίγο καιρό και έχεις εμπειρίες να εμπνευστείς από αυτές, νιώθεις ότι έχεις κάτι να πεις ή να προσφέρεις. Η μουσική υπήρξε πάντα το καλύτερο μέσο για να εκφραστώ, κάτι που μερικές φορές τα λόγια δεν μπορούν να κάνουν και το timing αυτού του δίσκου ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε να είναι,” δηλώνει ο Arch. Όσον αφορά στις λέξεις με τις οποίες θα περιέγραφε το album, αμέσως ανέφερε τις “ανεπιτήδευτο, οδηγούμενο από το συναίσθημα και μερικές φορές, την σκληρή αλήθεια. “Το ‘Sympathetic Resonance’ είχε πολλά από αυτά τα στοιχεία, αλλά πιστεύω ότι το ‘Winter Ethereal’ το κάνει με μεγαλύτερη άνεση, δίνοντας στον ακροατή χρόνο για να ταυτιστεί.”

To track listing του “Winter Ethereal”:

01. Vermilion Moons
02. Wanderlust
03. Solitary Man
04. Wrath Of The Universe
05. Tethered
06. Straight And Narrow
07. Pitch Black Prism
08. Never In Your Hands
09. Kindred Spirits

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Novembers Doom Ξεκινούν Την Ηχογράφηση Του Επερχόμενου Full Length Album Τους

Αφού υπέγραψαν με την καινούρια τους δισκογραφική Prophecy Productions  το Νοέμβρη του 2018, οι metallers …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *