Aydra – Leave to Nowhere
Μετά από 20 χρόνια απουσίας, οι παλιοί αγαπημένοι (σ.σ.: για όσους τους θυμούνται!!!) Aydra κυκλοφορούν την νέα τους ολοκληρωμένη δουλειά Leave to Nowhere. Για όσους δεν τους γνωρίζουν (σ.σ.: και φαντάζομαι ότι είσαστε πολλοί!) το συγκρότημα αυτό είναι από την Ιταλία και είναι γνωστό για το δυνατό και τεχνικό death metal του, προσφέροντάς μας και 2 δισκάρες το 1999 και το 2004. Ειδικά το Hyperlogical Non-Sense ήταν πολύ μπόμπα όταν είχε κυκλοφορήσει. Στο σήμερα λοιπόν, το “Leave to Nowhere” είναι ένα καθηλωτικό concept album που σηματοδοτεί την επιστροφή του ιταλικού technical death metal συγκροτήματος μετά από μια απουσία δύο δεκαετιών. Κυκλοφορεί από τη Rude Awakening Records και φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τις μουσικές ικανότητες της μπάντας, αλλά και μια έντονη και επίκαιρη θεματική. Ο δίσκος αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη από την Ερυθραία, ο οποίος εγκαταλείπει την πατρίδα του με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Η θεματολογία αυτή αποτυπώνεται με συγκινητικό και δυναμικό τρόπο, καταφέρνοντας να συνδυάσει τις προσωπικές εμπειρίες των μελών της μπάντας με τη φαντασία τους. Κάθε κομμάτι λειτουργεί ως κεφάλαιο αυτής της αφήγησης, προσφέροντας μια βαθιά εξερεύνηση των συναισθημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής.
Μουσικά, οι Aydra επιστρέφουν με την κλασική τους συνταγή, ενσωματώνοντας τεχνικά death metal στοιχεία με progressive αναφορές. Η παραγωγή, που έγινε στα WR Studios στην Ανκόνα, είναι καθαρή και ισορροπημένη, επιτρέποντας στα σύνθετα riff και την επιθετική φωνή του Mauro Pacetti να λάμψουν. Το mastering του Paolo Ojetti προσδίδει στο άλμπουμ επιπλέον ποιότητα, ενώ το εξώφυλλο, έργο του Luca Morici, είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει φέτος και συμπληρώνει ιδανικά την ατμόσφαιρα του δίσκου. Ο δίσκος ξεκινά με το “Three Minutes Walk”, ένα κομμάτι που θέτει τον τόνο για το υπόλοιπο άλμπουμ, ενώ το “Deserter” και το “Black Skin and Red Sand” συνεχίζουν να εξερευνούν τις αντιξοότητες και τη σκληρή πραγματικότητα της μετανάστευσης. Το “Leave to Nowhere”, το ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ, είναι ίσως το πιο συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι, με στίχους που αναδεικνύουν την απελπισία αλλά και την αποφασιστικότητα του μετανάστη να βρει έναν καλύτερο δρόμο.
Προσωπικό αγαπημένο εδώ είναι το “Forever Hide”. Το συγκεκριμένο ήταν και το πρώτο single των Aydra και αποτελεσε το πρώτο δείγμα του επερχόμενου άλμπουμ τους. Τι εστί “Forever Hide”; Ένα κομμάτι που σε πιάνει επιτόπου από τον λαιμό και δεν σε αφήνει μέχρι να τελειώσει. Παραγωγή τούμπανο, κιθάρες που σε πετσοκόβουν, και προοπτική για μεγάλα πράγματα. Τα φωνητικά του παλιού και μοναδικού από την αρχική σύνθεση του 1993 Mauro Pacetti ξεχωρίζουν και δίνουν τον τόνο, σαν να οδηγεί σε θέση αρχηγού το συγκρότημα προς μια νέα αρχή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάποιος από τους υπόλοιπους παίκτες υπολείπεται, μιλάμε όλοι εδώ δίνουν πολύ πόνο και δεν αφήνουν να πάρεις ανάσα.
Σε γενικές γραμμές, όλα τα κομμάτια είναι σε διάρκεια τόσο όσο, το καθένα με τον τρόπο του, και δεν κουράζουν τον ακροατή και προσφέρουν ένα σύνολο ενιαίο. Επιπλέον, το κομμάτι “Psycho Pain Control 2024” είναι μια επανεκτέλεση του αρχικού τους κομματιού από το EP του 1996, αυτή τη φορά με μια σύγχρονη προσέγγιση που αναδεικνύει την εξέλιξη της μπάντας τόσο τεχνικά όσο και ηχητικά (σ.σ.: δε΄ν είναι κακό, αλλά ακούγοντας την αρχική εκτέλεση, επιλέγω εκείνη!) . Η νέα αυτή εκδοχή είναι μια εντυπωσιακή επίδειξη του πώς η μπάντα έχει καταφέρει να διατηρήσει τον αρχικό της ήχο ενώ παράλληλα προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της metal σκηνής.
Συνολικά, το “Leave to Nowhere” είναι ένας δίσκος που δεν περιορίζεται απλά σε τεχνικές επιδείξεις αλλά έχει να πει κάτι. Είναι ένα συναισθηματικό και στοχαστικό έργο, που επιτυγχάνει να συνδέσει τον ακροατή με την ιστορία που διηγείται, ενώ παράλληλα διατηρεί την ένταση και τη δυναμική του death metal. Οι Aydra, με αυτή την κυκλοφορία, δείχνουν έτοιμοι να ξαναφέρουν το όνομά τους στο προσκήνιο και να κάνουν μία νέα αρχή, με νέους οπαδούς και όχι μόνο. Ένα αξιοπρεπέστατο comeback που ανεβάζει τον πήχη της προσδοκίας για το μέλλον.
Βαγγέλης Φαρρής
7.5 / 10