Cruel Life Inside – Eclipsis Vitae

Cruel Life Inside – Eclipsis Vitae

Cruel Life Inside – Eclipsis Vitae

Οι Cruel Life Inside είναι ένα post black metal συγκρότημα από την Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας, σχηματίστηκαν το 2017 και το “Eclipsis Vitae” είναι το ντεμπούτο album τους. Προάγγελος του album αυτού ήταν το “Loricum”, που βγήκε ως single τον Αύγουστο του 2019. Οι ίδιοι οι Cruel Life Inside υποστηρίζουν ότι εμπνέονται τις δημιουργίες τους από τα τοπία της Καλαβρίας, στην οποία, εξάλλου, και αφιερώνουν την πρωτόλεια αυτή δουλειά τους. Πράγματι, το album ξεκινά με το instrumentalDolor”, όπου τους ήχους των κεραυνών, της καταρρακτώδους βροχής και των κυμάτων της θάλασσας διαδέχονται το πιάνο και η ακουστική κιθάρα. Είναι μία άκρως μελωδική, μελαγχολική εκκίνηση, που μας οδηγεί στο κυρίως μέρος του δίσκου, το αποτελούμενο από τέσσερεις συνθέσεις και ένα μαγευτικό, με σπαρακτικές μελωδίες ιντερλούδιο (“Infirmus”) – ο δίσκος κλείνει με ένα επίσης μελωδικό outro (“Cura”), όπου πιάνο, ακουστικές κιθάρες και keyboards δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ανάτασης και δέους.

Όπως προαναφέρθηκε, οι Cruel Life Inside κινούνται στον ευρύτερο χώρο του post black metal. Είναι αλήθεια ότι όσα πράττουν μουσικά, έχουν την παγερή, απόκοσμη ομορφιά του black metal, ενώ υπάρχουν και διάφορα σημεία, όπου τα riffs, τα blastbeat και τα φωνητικά είναι καθαρά black metal. Ωστόσο, το τρίο αποδομεί το black metal, αφαιρεί και προσθέτει στο black metal, οι συνθέσεις του ξεκινούν από την black metal έμπνευση και αισθητική, για να πάνε τελικά κάπου πολύ πιο μακρυά. Τοιουτοτρόπως, το συγκρότημα συγχωνεύει στον black metal πυρήνα του πάρα πολλά άλλα στοιχεία από τα ιδιώματα του doom metal, του ατμοσφαιρικού metal και του post rock. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν συναρμολογηθεί αριστοτεχνικά, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ πλούσιες συνθέσεις, με βαθύ περιεχόμενο, οι οποίες καταπλήττουν και συνεπαίρνουν τον ακορατή. Διότι μετά τα black περάσματα αναδύονται doom metal σημεία, τα οποία δίνουν τη θέση τους σε post rock αναζητήσεις και αντίστροφα. Κοινός παρανομαστής του post black metal αυτού χαρακτήρα είναι η δημιουργία μίας μοναδικής, ζοφερής ατμόσφαιρας και η πρόκληση συναισθημάτων λύπης στον ακροατή, ο οποίος ενεργοποείται ψυχικά και καθώς ακούει, νιώθει. Αυτή είναι η σπουδαιότητα του “Eclipsis Vitae” – πλάθει ηχοτοπία, στα οποία ταξιδεύεις και χάνεσαι αποσβωλωμένος, σε οδηγεί σε σκοτεινούς κόσμους, όπου η κατήφεια γίνεται οργή και τελικά ελπίδα, φως. Το μαύρο της νύχτας φέρνει στο τέλος την κάθαρση, την λύτρωση. Το ντεμπούτο album των Cruel Life Inside είναι εμπειρία, είναι ένα σύνολο πολύτιμων στιγμών, από τις οποίες μόνο να κερδίσει μπορεί κανείς.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να τονισθεί η περίσσια έμπνευση των Ιταλών, η οποία μετατρέπεται σε μακροσκελείς συνθέσεις. Χάρη στην συνθετική δεινότητα των τριών μουσικών, οι συνθέσεις αυτές είναι ταυτόχρονα πολύπλοκες και απλές, τραχείες και λεπτές στα χαρακτηριστικά τους, άγριες και ήπιες. Εξάλλου, στην ανάπτυξη των αρετών αυτών βοηθά και η παραγωγή του “Eclipsis Vitae”, που δένει όλα τα διαφορετικά στοιχεία του κάθε κομματιού και συντελεί στην συνολική ομοιογένεια. Οι ερμηνείες στα φωνητικά, καθαρά και brutal, είναι άρτιες, η δουλειά στις κιθάρες, ηλεκτρικές και ακουστικές, είναι υποδειγματική, οι ενορχηστρώσεις μαρτυρούν σοφία. Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης παίζουν ρόλο στο τελικό θεατρικό, λυρικό, ποιητικό, ακόμη και κινηματογραφικό αποτέλεσμα του δίσκου.

Οι Francesco Brisinda (κιθάρες, programming), Angelo Pellicano (φωνητικά) και Giando Sestito (μπάσο) δεν φτιάχνουν κάτι το πρωτοποριακό και ρηξικέλευθο, ωστόσο, με γνωστά σε όλους υλικά, συνθέτουν ένα album, που έχει ιδιαίτερη βάση, ενδιαφέρουσα εξέλιξη και φέρει ένα τελικό αποτύπωμα όμορφο και ξεχωριστό. Το “Eclipsis Vitae”, με πρότυπες ατμοσφαιρικές/post black metal συνθέσεις, όπως τα “Ignis”, “Fletus” και “Vernum”, θα ικανοποιήσει τους fans του ιδιώματος και διαμορφώνει την κατάλληλη βάση, πάνω στην οποία οι Cruel Life Inside θα μπορέσουν να διαπρέψουν μελλοντικά.

7,5/10

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Silent Winter - Empire of Sins

Silent Winter – Empire of Sins

Silent Winter - Empire of Sins Οι Silent Winter είναι ένα ελληνικό progressive power metal συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 στην πόλη του Βόλου. Το έτος 1995 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *