Οι Dark Angel, Xentrix στο Gagarin205 11 Ιουλίου 2023

Dark Angel, Xentrix on Gagarin205 July 11, 2023

DARK ANGEL (U.S.A.)
Performing The Entire Classic Album “Darkness Descends” Plus More
In Memory Of Jim Durkin
+Special Guests
XENTRIX (U.K.)

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 – Gagarin 205 Live Music Space – Αθήνα

“Darkness Descends Over Athens”

Εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε παρακολουθήσει πολλές και πολύ ωραίες συναυλίες, έχουμε ικανοποιήσει τεράστια συναυλιακά απωθημένα που φαίνονταν απίθανο να εκπληρωθούν, παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα κάποια, για άλλους ελάχιστα, για άλλους αρκετά, συγκροτήματα σ’ αυτήν που αποκαλούμε “Bucket List”. Δηλαδή στην λίστα που το όνομα ενός αγαπημένου σχήματος, δεν είναι ακόμα τσεκαρισμένο. Στο thrash metal, στην κορυφή αυτής της λίστας, βρίσκονται αδιαμφισβήτητα οι Αμερικάνοι DARK ANGEL.

Ένα συγκρότημα που διαλύθηκε πρόωρα το 1992, προσπάθησαν να επανασυνδεθούν δέκα χρόνια αργότερα, το 2002, αρχικά με τον Don Doty και μετέπειτα με τον Ron Rinehart στα φωνητικά, κάτι που δυστυχώς δεν ευδοκίμησε, αφού το μόνο που κατάφεραν οι Eric Meyer και Ron Rinehart ήταν να παίξουν δύο κομμάτια των DARK ANGEL, τα “The Burning Of Sodom” και “Merciless Death” ως μέρος του σετ της τότε νέας μπάντας του Jim Durkin, τους DREAMS OF DAMNATION, οι οποίοι στις 30 Σεπτεμβρίου 2002 άνοιγαν την συναυλία των DESTRUCTION και KREATOR στο Galaxy Theatre στην Santa Ana της Καλιφόρνιας. Δηλαδή επρόκειτο για ένα στιγμιαίο και άτυπο reunion. Πάντως αν είχε τελικά πραγματοποιηθεί το reunion το 2002, οι DARK ANGEL θα αποτελούντο από τους Gene Hoglan (στα τύμπανα), Eric Meyer (στην κιθάρα), Ron Rinehart (στα φωνητικά), Jedson Simon (στην δεύτερη κιθάρα, νυν VIMIC και ZIMMERS HOLE, πρώην STRAPPING YOUNG LAD, DEVIN TOWNSEND, ARMOROS, TENET, CAUSTIC THOUGHT, κ.λ.π.) και Danyael Williams (στο μπάσο, πρώην KILL RITUAL), Βέβαια στην συνέχεια προέκυψε και το εργατικό ατύχημα που είχε ο Ron Rinehart, γεγονός που του στέρησε την δυνατότητα να τραγουδάει για αρκετά χρόνια.

Έτσι λοιπόν οι DARK ANGEL συνέχισαν να παραμένουν στην αφάνεια για αρκετά χρόνια και από το 2014 άρχισαν σταδιακά να επανέρχονται και πάλι στην ενεργό δράση, παίζοντας κυρίως σε φεστιβάλ εντός και εκτός των Η.Π.Α.. Φέτος, τελικά, ύστερα από προσπάθειες πραγματικά πολλών ετών, οι DARK ANGEL, θα παίξουν μόλις ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ club show σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 1992 (ακόμη και τώρα παίζουν μόνο σε outdoor και indoor φεστιβάλ) και αυτό θα λάβει χώρα την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, στο Gagarin 205 Live Music Space, προσκαλώντας τους απανταχού thrashers και όχι μόνο. Και όπως έγινε και θα γίνει στα πέντε συνολικά ανακοινωμένα club shows σε Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο, έτσι και στην Αθήνα θα παιχθεί ΟΛΟΚΛΗΡΟ το “Darkness Descends” (στην μνήμη του Jim Durkin) καθώς και κομμάτια από τα υπόλοιπα άλμπουμ τους.

Οι DARK ANGEL ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1981 αρχικά με το όνομα SHELLSHOCK, ενώ από το 1983 μετονομάστηκαν σε DARK ANGEL Αφού είχαν προηγηθεί κάποια demos και αλλαγές στην σύνθεση τους, το 1985 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους με τίτλο “We Have Arrived”, με τον Don Doty στα φωνητικά, τους Jim Durkin και Eric Meyer στις κιθάρες, τον Rob Yahn στο μπάσο και τέλος τον Jack Schwartz στα τύμπανα (πρώην HOLY TERROR), με σημαντικές συνθέσεις όπως το ομώνυμο τραγούδι “We Have Arrived” και το “Merciless Death” (το οποίο συμπεριλήφθηκε αργότερα και στο “Darkness Descends”) που έκτοτε περιλαμβάνονται στο setlist κάθε τους συναυλίας! Ο ήχος τους ήταν αρκετά ωμός, ακατέργαστος, βίαιος και οι ταχύτητες υψηλές.

Η έκρηξη όμως, ήρθε ένα χρόνο μετά, με την κυκλοφορία του δεύτερου, εμβληματικού και αριστουργηματικού άλμπουμ τους “Darkness Descends”. Το 1986, ούτως ή άλλως, υπήρξε μία εξαιρετική χρονιά για το ιδίωμα. Το άλμπουμ αυτό όμως, όσο πομπώδες και να ακουστεί η δήλωση, είναι από τα ελάχιστα εκείνα άλμπουμ που μπορούσε να συναγωνιστεί σε πολλούς τομείς το “Reign In Blood” των SLAYER, που είχε κυκλοφορήσει ένα μήνα πριν. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό το γεγονός, διαδραμάτισε και ο ερχομός ενός από τους μετέπειτα κορυφαίους και επιδραστικότερους ντράμερ στον χώρο του ακραίου metal, του Gene Hoglan, που αντικατέστησε τον Jack Schwartz. Ο Gene Hoglan, που υπήρξε για κάποιο διάστημα και roadie / φωτιστής των SLAYER, λέγεται ότι επηρέασε με το παίξιμό του ακόμα και τον Dave Lombardo. Το “Darkness Descends” έδειξε ότι το σχήμα μπορούσε να παίξει σε υπερηχητικές ταχύτητες, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη διάρκεια των τραγουδιών και το άλμπουμ έβγαλε διαχρονικά κομμάτια, όπως το ομώνυμο “Darkness Descends”, το “The Burning Of Sodom”, το “Death Is Certain (Life Is Not)”, το “Perish In Flames”, ενώ και η επανηχογράφηση του “Merciless Death” από το “We Have Arrived”, είναι απείρως καλύτερη εδώ. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα “Hunger Of The Undead” και “Black Prophecies” είναι κατώτερες συνθέσεις.

Μετά την Αμερικάνικη περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Ron Rinehart αντικατέστησε τον Don Doty στα φωνητικά, ενώ και ο Rob Yahn είχε αντικατασταθεί από τον Michael Gonzalez (στο μπάσο) μετά το πέρας των ηχογραφήσεων του “Darkness Descends”. Έτσι λοιπόν με την νέα και μερικώς ανανεωμένη τους σύνθεση ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν στις αρχές του 1989 το τρίτο τους και εξίσου φοβερό στούντιο άλμπουμ “Leave Scars”, το οποίο παρουσίαζε ένα γκρουπ που τεχνικά είχε γίνει πολύ καλύτερο. Ο ήχος ήταν σαφέστατα πιο βαρύς και ογκώδης, δίχως να χάνει ίχνος επιθετικότητας, οι συνθέσεις ήταν μεγαλύτερες σε διάρκεια, πιο προοδευτικές και περίπλοκες. Και ο μέχρι πρότεινος άγνωστος Ron Rinehart αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από απλά άξιος αντικαταστάτης του αποχωρήσαντα Don Doty. Επίσης το άλμπουμ τελικά κυκλοφόρησε με ένα πολύ πιο ήπιο εξώφυλλο από αυτό που αρχικά είχε σχεδιασθεί και το οποίο λογοκρίθηκε και τελικά απαγορεύτηκε.

Με τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος, Jim Durkin (μετέπειτα DREAMS OF DAMNATION. PAGAN WAR MACHINE και RUTHLESS), να αποχωρεί από τους DARK ANGEL, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τέταρτο και κύκνειο άσμα τους, “Time Does No Hheal”, στις αρχές του 1991, με τον κιθαρίστα Brett (Eriksen) Sarachek (πρώην VIKING) στον ρόλο του αντικαταστάτη του Jim Durkin. Ένα άλμπουμ, που όπως μας πληροφορεί το αυτοκόλλητο που υπήρχε πάνω στο εξώφυλλο, “Περιέχει 9 τραγούδια διάρκειας 67 λεπτών και 246 riffs!”. Από τεχνικής απόψεως, είναι το αρτιότερο άλμπουμ τους και ένα από τα καλύτερα progressive thrash metal άλμπουμ όλων των εποχών. Τεχνικό μα συνάμα επιθετικό και γρήγορο. Επίσης οι στίχοι καταπιάνονταν με πολλά και ενδιαφέροντα κοινωνικά θέματα.

Και έτσι φτάσαμε στην διάλυση του συγκροτήματος εν έτη 1992. Από εκεί και πέρα οι Eric Meyer και Ron Rinehart δημιούργησαν τους HUNGER και ηχογράφησαν κάποιο σχετικά αξιόλογο υλικό (πάλι στον χώρο του thrash metal, αλλά λίγο πιο groove), η όλη διάρκεια όμως του εγχειρήματος ήταν αρκετά σύντομη. Ο Ron Rinehart συνέχισε αργότερα με το Χριστιανικό groove thrash metal σχήμα OIL και κυκλοφόρησαν ένα EP, ένα στούντιο άλμπουμ καθώς και ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ, πριν και αυτοί διαλύσουν..

Από όλα τα μέλη των DARK ANGEL, πολύ δραστήριος μουσικά παρέμεινε και παραμένει ακόμα και σήμερα ο τεράστιος, Gene Hoglan, που έκτοτε έχει παίξει με συγκροτήματα όπως οι DEATH, TESTAMENT, FEAR FACTORY, STRAPPING YOUNG LAD, DEVIN TOWNSEND, DETHKLOK, FORBIDDEN, VIKING, TENET, DAEMON και πάρα πολλά ακόμα. Πλέον μαζί με τον κιθαρίστα Eric Meyer, τον τραγουδιστή Ron Rinehart, τον μπασίστα Mike Gonzalez (νυν VIKING) και στην δεύτερη κιθάρα την σύζυγο του Gene Hoglan, Laura Christine Tiralla (νυν NUKEM,και WARFACE, πρώην MELDRUM και ZIMMERS HOLE), που συμμετέχει στις συναυλίες τους από το 2022 (δυστυχώς, ο ιδρυτής των DARK ANGEL και κιθαρίστας Jim Durkin, έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό), οι DARK ANGEL θα συνεχίσουν να παίζουν ζωντανά εις μνήμην του και όχι μόνο (βέβαια οι εμφανίσεις τους κάθε άλλο παρά συχνές και πυκνές είναι), ενώ ετοιμάζεται και το νέο τους πέμπτο στούντιο άλμπουμ, 32 χρόνια μετά το καταπληκτικό “Time Does Not Heal”.

Την συναυλία των τεράστιων DARK ANGEL, θα ανοίξει ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα Βρετανικά thrash metal συγκροτήματα, οι XENTRIX. Δημιουργήθηκαν το 1984 και αρχικά είχαν το όνομα SWEEET VENGEANCE, ενώ από το 1988 μετονομάστηκαν σε XENTRIX. To 1989, βρήκε το γκρουπ να υπογράφει στην κραταιά Roadrunner Records και να κυκλοφορεί το πραγματικά πολύ καλό “Shattered Εxistence”, με το ύφος τους να μοιάζει αρκετά με αυτό των TESTAMENT, των METALLICA και γενικά του Αμερικάνικου Bay Area thrash metal, ενώ αμέσως μετά (τo 1990) κυκλοφόρησαν μία χαβαλετζίδικη διασκευή στο βασικό μουσικό θέμα της ταινίας “Ghost Busters” και σύνθεση του Ray Parker Jρ. (υπό την μορφή EP), που μπορεί στους ακραιφνείς οπαδούς να τους δημιούργησε ερωτηματικά, όμως από την άλλη τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Το δεύτερο και μάλλον ακόμα καλύτερο άλμπουμ τους “For Whose Advantgae?” βγήκε αμέσως μετά, την ίδια χρονιά και παρουσίαζε ένα ακόμα πιο ώριμο σχήμα.

Οι καιροί όμως δεν ευνοούσαν τα thrash metal σχήματα και στο “Kin” του 1992 (το οποίο διαδέχθηκε το “Dilute To Taste” EP 1991), προσπάθησαν να αλλάξουν σχετικά το ύφος τους, παίζοντας κάτι πιο prog και πιο power-thrash, με αποτέλεσμα μετά και την κυκλοφορία του παρεμφερούς “Scourge” το 1996, να διαλυθούν αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τη μουσική τους, ιδιαίτερα στη χώρα τους. Επανήλθαν για λίγο το διάστημα 2005 – 2006, εν συνεχεία εξαφανίστηκαν και πάλι, ενώ το 2013 επανασυνδέθηκαν για τα καλά και έξι χρόνια μετά, το 2019, κυκλοφόρησε ο πρώτος καρπός αυτής της επαναδραστηριοποίησης, το φοβερό “Bury The Pain” με δύο νέα μέλη στην σύνθεση τους, τον Jay Walsh στην δεύτερη κιθάρα και φωνητικά και τον Chris Shires στο μπάσο. Λίγο πριν τα τέλη του 2022 κυκλοφόρησαν άλλο ένα καταπληκτικό άλμπουμ το Seven Words” αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε εξαιρετική, τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά, φόρμα.

Έτσι λοιπόν εννέα χρόνια μετά την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα, στο Κύτταρο Live το 2014, στα πλαίσια του τότε Up The Hammers Festival, θα επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα και αναμένεται να αποτελέσουν το καλύτερο και χορταστικότερο ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 στο Gagarin 205 Live Music Space. θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά, ένα από τα σημαντικότερα thrash metal σχήματα όλων των εποχών και συνάμα τεράστιο συναυλιακό απωθημένο πολλών. Οι DARK ANGEL έρχονται και δεν παίρνουν αιχμαλώτους!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. Σύντομα θα ξεκινήσει και η προπώληση εισιτηρίων μέσω των φυσικών σημείων πώλησης.
Ώρα έναρξης: 20:45 – Τιμή εισιτηρίου: 35 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση) – 38 Ευρώ (Λοιπή προπώληση) – 40 Ευρώ (Ταμείο)
Online προπώληση εισιτηρίων: www.123tickets.gr
Προπώληση Εισιτηρίων
Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα / Τηλ: 210-3304133)
No Remorse Records (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ. 210-3830981)
Reload Store (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ: 210-3801464)
Bowel Of Noise (Θεμιστοκλέους 25, Αθήνα / Τηλ. 210-3846783)
Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα / Τηλ: 211 2143554)
Cinema Libre Filmstore (Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα / Τηλ: 210-3803833)
Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Μοναστηράκι / Τηλ: 210-3648180)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fulci

FULCI – Νέο υλικό από το επερχόμενο άλμπουμ

Οι Ιταλοί brutal death metallers FULCI δημοσίευσαν ένα νέο single, το οποίο αποτελεί προάγγελο της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *