Evadne – The Pale Light Of Fireflies

Evadne - The Pale Light of Fireflies

Evadne – The Pale Light Of Fireflies

Η Iβηρική χερσόνησος έχει δώσει μερικές εξαιρετικές μπάντες στο χώρο του doom/death που προέρχονται τόσο από την Ισπανία όσο και από την Πορτογαλία. Η Ισπανία ειδικότερα διαθέτει μερικά πραγματικά διαμάντια για το χώρο, με σημαντική αξία. Ένα απ’ αυτά είναι οι Evadne από τη Βαλένθια.

Προσωπικά τους ανακάλυψα το 2005 και ήταν εξαρχής από τους καλλιτέχνες που ο ήχος τους έγραψε στην ψυχή μου.

Με ιστορία που ξεκινάει το 2003 έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 1 EP και 4 άλμπουμ. Tο τελευταίο τους The Pale Light Of Fireflies κυκλοφόρησε μόλις στις 24 Δεκεμβρίου και πραγματικά είναι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους λάτρεις του μελωδικού doom/death.
Περιλαμβάνει 8 πολύ καλά κομμάτια με μέση διάρκεια γύρω στα 7,5 λεπτά που σε κερδίζουν από το πρώτο άκουσμα.

Το The Pale Light Of Fireflies έχει εξαιρετικές μελωδίες σε κάθε κομμάτι! Αν ανήκεις στους ανθρώπους που μια ηλεκτρική κιθάρα που διηγείται ιστορίες και “μιλάει” συνέχεια είναι κυριολεκτικά το καλύτερό σου, τότε οι Evadne θα έπρεπε να ενταχθούν στους αγαπημένους σου!

Εκτός της κιθαριστικής ομορφιάς που διέπει τα τραγούδια η φωνή του Albert Conejero, που γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμη μετά από μερικά ακούσματα, έχει αρκετό γρέζι για να βγάζει τα βαριά φωνητικά του αλλά είναι απ’ τους τραγουδιστές που καταλαβαίνεις τους στίχους με σχετική άνεση. Όσο για τα σημεία που χρησιμοποιεί καθαρά τη φωνή του πρέπει να παραδεχτώ ότι έχει μια πάρα πολύ καλή χροιά.

Στα φωνητικά του δίσκου υπάρχει η συμμετοχή της εξαιρετικής Carline Van Roos (Aythis, Remembrance,  Lethian Dreams) που έχει αυτή την ονειρική αλλά ταυτόχρονα ζέστη φωνή που από μόνη της δημιουργεί απίστευτη ατμόσφαιρα σε οτιδήποτε συμμετέχει. Η Carline ακούγεται σε 3 κομμάτια (“Where Silence Dwells”, “The Pale Light Of Fireflies” και “Sihlouettes Of A Faceless Sun”). Δεύτερη guest συμμετοχή έχουμε επίσης από τον επίσης εξαιρετικό Jaani Peuhu (Swallow The Sun) στο κομμάτι “Hollow Realms”.

Ολόκληρο το άλμπουμ κινείται σε μουσικά μονοπάτια που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το συνδυασμό ατμόσφαιρας, μελωδίας και αιθέριας αίσθησης που σε κάνει να αιωρείσαι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Ο δίσκος ενδείκνυται για στιγμές που χρειάζεσαι μουσική να σε ηρεμήσει (όχι να σε βάλει για ύπνο!) και θεωρώ ότι αυτή είναι η τέλεια επιλογή για αυτή την περίπτωση. Υπάρχει ένα κοκτέιλ χαλάρωσης και δυναμικότητας σε πολύ καλή αναλογία.

Όσο για το στιχουργικό κομμάτι θα μεταφέρω απλά αυτά που λένε οι ίδιοι για το άλμπουμ
“Εδώ, στα βάθη των σκιών, όπου κείτονται οι άγονοι βάλτοι και το ουρλιαχτό της απελπισίας κατοικεί σε αυτή την επιτύμβια σιωπή, όπου ο εξαντλημένος ταξιδιώτης αναζητά μια απάντηση, καθοδηγούμενος από το φως των πλασμάτων του δάσους, θα αναλάβει το μονοπάτι του χωρίς επιστροφή.  Έρχεται η νύχτα, εδώ, στα βάθη των σκιών, όπου αναδύεται το χλωμό φως των πυγολαμπίδων.”

Ποιητικοί, μελωδικοί, ονειρικοί….αυτοί είναι οι Evadne και το υπέροχο The Pale Light Of Fireflies που έρχεται να κλείσει το δύσκολο 2021 με έναν πανέμορφο τρόπο. Ας κρατήσουμε τη μουσική και ας ξεχάσουμε ότι άλλο έγινε. THE BEST IS YET TO COME…

Μάρθα Σκουρτέλη

8,5/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Orden Ogan - The order of fear

Orden Ogan – The Order Of Fear

Orden Ogan – The Order Of Fear Η πρώτη φορά που άκουσα Orden Ogan ήταν …

One comment

  1. Φανή Πρέκα

    Ωραία κριτική για μια ωραία μπάντα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *