Συνέντευξη με τον Gus Drax των Sunburst

Sunburst

Οι Sunburst επιστρέφουν με την νέα τους δουλειά “Manifesto” και μας υπενθυμίζουν πως βρίσκονται ακόμη στις επάλξεις και μπορούν να ξεχωρίσουν με την ποιότητα και την δυναμική τους. Το νέο άλμπουμ, είναι ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός

progressive metal και μελωδικών στοιχείων, προσφέροντας μια ακουστική εμπειρία που είναι ταυτόχρονα έντονη και συναρπαστική. Με περίπλοκα riffs κιθάρας, δυνατά φωνητικά και δυναμικές συνθέσεις, η μπάντα ξεπερνά τα μουσικά της όρια, δημιουργώντας έναν ήχο που είναι και σύνθετος και προσιτός. Κάθε κομμάτι είναι επιμελώς δουλεμένο, αναδεικνύοντας την τεχνική τους ικανότητα και το συναισθηματικό τους βάθος. Το “Manifesto” δεν είναι απλώς ένα άλμπουμ, αλλά ένα ταξίδι μέσα από ηχοτοπία που είναι και στοιχειωτικά και εμπνευστικά, υποσχόμενο να συγκινήσει τους παλιούς και νέους θαυμαστές. Ετοιμαστείτε για μια επική διαδρομή που επαναπροσδιορίζει το σύγχρονο metal και απολαύστε την κουβέντα που κάναμε μαζί με τον Gus Drax.

 

Για αρχή θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα σχετικά με εσάς ώστε να μπορέσουν οι αναγνώστες μας να σας μάθουν ακόμη καλύτερα.

Καλησπέρα. Είμαστε οι Sunburst. Παίζουμε Cinematic Progressive Metal και μόλις κυκλοφορήσαμε το 2ο μας άλμπουμ με τίτλο “Manifesto”.

Πως επιλέξατε αυτό το όνομα και τι θέλετε να πείτε στο κόσμο μέσω της μουσική σας;

Ψάχναμε κάποιο καιρό για όνομα. Είχαμε ακόμη κάποιες ιδέες κ επιλογές αλλά καμία δεν έκανε το “κλικ” που θέλαμε. Μόλις βρέθηκε το Sunburst απλά ξέραμε ότι αυτό είναι. Sunburst - Gux Drax

Αυτό που θέλουμε είναι να εκφράζουμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και να δημιουργήσουμε όμορφη Μουσική που θα προκαλέσει συναισθήματα στους ακροατές και θα συνδεθούν μαζί της.

Η μπάντα σχηματίστηκε το 2010. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε αυτά τα χρόνια και πώς σας διαμόρφωσαν ως συγκρότημα;

Όπως κάθε μπάντα έτσι κ μείς ξεπερνάμε εμπόδια για να συνεχίζει η μπάντα να δημιουργεί και να υπάρχει.

Τα καθημερινά προβλήματα τους καθενός μας, οι ζωές μας, είχαμε απώλειες δικών μας ανθρώπων που σίγουρα μας επηρέασαν προφανώς πάρα πολύ και σίγουρα επηρέασε και τη Μουσική μας.

Η πανδημία φυσικά ήταν άλλο ένα ζήτημα που επηρέασε όλο τον πλανήτη και φυσικά και εμάς.

Ποια είναι τα ακούσματά σας και κατά πόσο έχουν επηρεάσει το ύφος των Sunburst;

Έχουμε πάρα πολλά ακούσματα με μεγάλη ποικιλία. Πάρα πολλές μπάντες και καλλιτέχνες και από το φάσμα του Μεταλ αλλά και τελείως έξω απ’ αυτό όπως για παράδειγμα τα Soundtracks, η Jazz η Pop και άλλα και νομίζω ότι αυτό αποτυπώνεται και στη Μουσική μας.

Παρόλα αυτά όλα αυτά τα ακούσματα για μας είναι απλά επιρροές, δεν προσπαθούμε ν ακουστούμε σα κανέναν, θέλουμε να ακουγόμαστε σα τους Sunburst.

Το 2016 κυκλοφορήσατε το “Fragments of Creation”, το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Παρόλα αυτά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να κυκλοφορήσετε το νέο σας άλμπουμ “Manifesto”. Τι μεσολάβησε αυτά τα χρόνια;

Η Πανδημία σίγουρα επηρέασε και εμάς όπως κ όλο τον κόσμο αλλά σίγουρα, δεν είναι μόνο αυτό. Η προσοχή μας στη λεπτομέρεια κ το πόση δουλειά ρίχνουμε έπαιξε το ρόλο της.Sunburst - Vasilis Georgiou

Οι ζωές μας παίζουν το ρόλο τους. Από κει κ πέρα εγώ κ ο Βασίλης παίζουμε μαζί κ στους Black Fate με τους οποίους κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ “Ithaca” το 2020. Ξέρω ότι δε λέει Sunburst το CD απ’ έξω κ ότι δεν είναι η ίδια μπάντα, αυτό που θέλω να πω όμως, είναι ότι με τον Βασίλη δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε πάνω σε Μουσική απ’ το 2016. Μπορεί λοιπόν να μην βγήκε ένα άλμπουμ Sunburst αυτά τα χρόνια αλλά κυριολεκτικά δουλεύαμε χωρίς stop. Εγώ απ’ τη φύση μου κ επειδή η Μουσική είναι το επάγγελμα μου μπορώ να δουλέψω σε παραπάνω από ένα projects τη φορά. Ο Βασίλης απ’ τη φύση του κ λόγω των καθημερινών του υποχρεώσεων προτιμά ν ασχολείται με ένα τη φορά. Από κει κ πέρα το «Manifesto” είναι έτοιμο εδώ κ καιρό αλλά τα πάντα στη βιομηχανία παίρνουν περισσότερο χρόνο πια. Πήρε παραπάνω, αλλά είμαστε χαρούμενοι που είμαστε πάλι εδώ και περήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει.

Ποιο τραγούδι από το νέο άλμπουμ θα περιγράφατε ως την πιο εξελιγμένη εκδοχή του ήχου των Sunburst”;

Δε μπορώ να πω ένα γιατί νομίζω ότι δεν είναι αρκετό. Θα σου πω τα “The Flood”, “Nocturne”, “Inimicus Intus” και “Samaritan”.

Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της ηχογράφησης από το “Fragments of Creation” μέχρι το “Manifesto”; Υπήρξαν αλλαγές στην προσέγγισή σας;

Η διαδικασία της ηχογράφησης δεν είχε μεγάλες διαφορές. Ήταν παρόμοια. H διαδικασία της σύνθεσης και της προπαραγωγής ήταν διαφορετική.

Αυτή τη φορά την έκανα με τον Bob Katsionis στο στούντιο του, πράγμα που βοήθησε πάρα πολύ.

Από κει και πέρα αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι σε κάθε διαδικασία του άλμπουμ , απ’ τη σύνθεση μέχρι το mastering να κάνουμε τα πάντα λίγο καλύτερα.

Τα καταφέραμε κρίνοντας κ απ’ το τελικό αποτέλεσμα και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Πώς η εμπειρία σας από τις ζωντανές εμφανίσεις και περιοδείες όλα αυτά τα χρόνια επηρέασε το νέο σας άλμπουμ;

Σίγουρα πάρα πολύ. Παίζοντας τα κομμάτια live είδαμε ποια στοιχεία της Μουσικής μας ήταν αυτά που το κοινό “εκτιμούσε περισσότερο”.

Sunburst - Kostas Milonas

Αυτά τα στοιχεία συμφωνούσανε με τα στοιχεία που θέλαμε να κρατήσουμε και μείς απ’ τη Μουσική μας και να χτίσουμε πάνω τους.

Και αυτό κάναμε. Πήραμε αυτά τα στοιχεία, πήγαμε τελείως προς το Progressive εξελίξαμε τις ιδέες μας και προσθέσαμε κ άλλες μέσω του πειραματισμού που πάντα μας αρέσει να κάνουμε.

Ποια είναι η κύρια θεματολογία των στίχων στο “Manifesto” και από που αντλείτε έμπνευση για τους στίχους σας ;

Ασχολούμαστε πολύ με τον άνθρωπο, τα καθημερινά του προβλήματα, την ψυχολογία αλλά και τα συναισθήματα του. Θέτουμε κοινωνικά αλλά κ θρησκευτικά ερωτήματα ενώ, σε κομμάτια όπως το “The Flood” για παράδειγμα ασχολούμαστε με τα social media, τις fake περσόνες και τους “celebrities”. Δεν είναι ξεκάθαρο με την πρώτη ανάγνωση αλλά τώρα που στο είπα, αν διαβάσεις τους στίχους είναι ξεκάθαρο και αυτό για το οποίο μιλάμε αλλά και η… επιθετική μας τάση προς αυτούς. Από κει κ πέρα, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι στίχοι μας να ναι ανοιχτοί σε ερμηνείες. Λατρεύουμε όταν έρχονται κ μας λένε άνθρωποι δικές τους ερμηνείες πάνω στους στίχους, που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το δικό μας σκεπτικό αλλά που για κάποιο λόγο βγάζουν νόημα. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο ένας άνθρωπος συνδέεται βαθύτερα με τη Μουσική μας.

Το “Manifesto” περιλαμβάνει κάποιο τραγούδι που αποτίνει φόρο τιμής σε κάποιο γεγονός ή πρόσωπο που επηρέασε τη μπάντα;

Απευθείας όχι. Ότι μπορεί να είναι κάποιο κομμάτι ή σημείο του ή κάποιος στίχος επηρεασμένος από κάποιο πρόσωπο (κι ακόμη πιο συγκεκριμένα, τις απώλειες που είπα και παραπάνω) μπορεί. Αλλά άμεση αναφορά σε άνθρωπο ή γεγονός δεν έχουμε.

Ποιο ήταν το πιο απαιτητικό κομμάτι για εσάς στο νέο άλμπουμ από άποψη σύνθεσης και εκτέλεσης;

Θα έλεγα ότι τα περισσότερα κομμάτια μας έχουν ένα ή κάποια σημεία που είναι δυσκολότερα απ’ το υπόλοιπο κομμάτι.

Δεν είναι απαραίτητα ένα κομμάτι που είναι απ’ την αρχή ως το τέλος δύσκολα.

Sunburst - Nick Grey

Σίγουρα τα Flood κ Nocturne είχανε αρκετή δουλειά απ’ όλες τις απόψεις ενώ ακόμη θυμάμαι ότι το τελευταίο παρτ του σόλο του “From The Cradle To The Grave”, το γρήγορο string skipping που κάνω εκεί (για τους κιθαρίστες αυτό) είναι το σημείο του άλμπουμ που μου πήρε τα περισσότερα takes για να μου βγει έτσι όπως ακριβώς ήθελα.

Κατά την άποψή σας, το διαδίκτυο στη σημερινή εποχή βοηθάει ή καταστρέφει τις Metal μπάντες;

Σίγουρα βοηθάει. Είναι ένα μέσο να προωθήσεις τη Μουσική σου οπουδήποτε στον κόσμο. Αν το χρησιμοποιήσεις σωστά μπορείς να ακουστείς κυριολεκτικά οπουδήποτε.

Εμάς σίγουρα μας βοήθησε.

Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό σήμερα τι πιστεύετε για τις μικρές δισκογραφικές εταιρίες και τη μουσική βιομηχανία.

Δε γενικεύω ποτέ σε τέτοια πράγματα. Έχω δει μικρές εταιρείες να κάνουν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ δουλειά για μια μπάντα κ ένα άλμπουμ που κυκλοφορούν και “μεγάλες” να μη κάνουν τίποτα.

Είναι κάθε μια ξεχωριστό παράδειγμα και το σημαντικότερο είναι τι μπορεί να κάνει μια εταιρία για μια μπάντα της και πόσο ψηλά είσαι στις προτεραιότητες της.

Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σίγουρα πολλές συναυλίες για να προωθήσουμε το “Manifesto” και τους Sunburst γενικά.

Σας ευχαριστώ πού για τον χρόνο σας, Έχετε κάτι τελευταίο να πείτε στους αναγνώστες του Metalourgio.

Εμείς ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία. Ελπίζω να σας δούμε όλους σε κάποια συναυλία μας.

Να’στε καλά.

 

Η συνέντευξη έγινε από το Βαγγέλη Φαρρή

Sunburst

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Paladine

Συνέντευξη με τους Paladine

Οι Paladine έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα metal δρώμενα της χώρας μας με την κυκλοφορία του ντεμπούτου album τους, “Finding Solace”, το 2017. Μετά από σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση τους, οι Έλληνες power metallers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *