Συνέντευξη με τον Robert Van War των Attika

Attika

Καλωσορίζουμε τον Robert Van War από τους ATTIKA στο Metalourgio και τον ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας! Οι Attika μετά από 30 χρόνια κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους Metal Lands, που κυκλοφορεί στις 26 Φεβρουαρίου από την Pure Steel Records. Τι συνέβη στο συγκρότημα, πώς αποφάσισαν να επανέλθουν ως μπάντα, είναι μερικές από τις ερωτήσεις, που απάντησε ο Robert Van War. Μπάντες όπως οι ATTIKA μας αποδεικνύουν ότι σταμάτησε ο χρόνος γι αυτούς και ξεκίνησαν από εκεί που το άφησαν

RVW: Γεια σου Metalourgio! Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στους ATTIKA. Όπως ήδη ξέρετε είμαι ο Rob Van War στα φωνητικά, ο Jeff Patelski στα drums, ο Bill Krajewski στην κιθάρα και ο Glenn Anthony στο μπάσο.

Πώς δημιουργήθηκε η μπάντα , πώς προέκυψε το όνομα ATTIKAAttika 02

RVW: Οι ATTIKA είναι η προσπάθεια 3 ανθρώπων το 1984,που ήθελαν να φέρουν την ανατροπή στην τοπική, μουσική σκηνή.
Όταν ψάχναμε για όνομα, ο Joe είχε μια ιδέα για τις περίφημες φυλακές ATTICA, από την ταινία Dog Day Afternoon. Εγώ πρόσθεσα το K! Δεν γνωρίζαμε τότε για την Αττική στην Ελλάδα.

Στα 80’s όπου δημιουργήσατε την μπάντα σας, πολλά σχήματα επηρεάστηκαν από το NWOBHM, εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας

RVW: Οι επιρροές μας συμπεριλαμβάνουν πολλές από εκείνες τις μπάντες εκείνης της εποχής, εμείς είμαστε πιο πολύ μια παραδοσιακή Αμερικάνικη μπάντα power Metal.

Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές σου μεγαλώνοντας κι αργότερα δημιουργώντας τη δική σας μουσική

RVW: Για εμένα προσωπικά, μπάντες όπως οι KISS, JUDAS PRIEST και Dio.

Ως μπάντα που ιδρύθηκε στην αρχή του είδους, πώς βλέπετε το μεταλ σήμερα.

RVW: Βλέπω να δένει περισσότερο σαν οικογένεια και πάλι. Οι μπάντες αλληλοϋποστηρίζονται, και οι fans είναι όλο και νεότεροι!

Όλα αυτά τα χρόνια παύσης της μπάντας, είχατε επαφή με τους metalheads γενικά; Θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει την επάνοδο σας

RVW: Ειλικρινά όχι. Όταν σταματήσαμε δεν υπήρχαν δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστοσελίδες.

Η ανασύσταση σας μετά από τόσα χρόνια, φαντάζομαι ότι μπορεί να ήταν συναισθηματικά δύσκολη, πες μας πώς το διαχειριστήκατε

Attika 01RVW: Είναι αρκετά δύσκολο. Όταν ο Glenn πρότεινε να κάνουμε ένα νέο σχήμα, για κάποιο λόγο δε λειτούργησε, απλά ξαναβρεθήκαμε όλοι μαζί κι αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε ως ΑΤΤΙΚΑ.

Παρ’οτι απείχατε δισκογραφικά, λάβατε μέρος σε ζωντανές εμφανίσεις μέσα στα χρόνια, ποιες είναι οι εμπειρίες σας από αυτά τα φεστιβάλ

RVW: Μόνο τα πρόσφατα χρόνια είχαμε την ευλογία να παίξουμε στο Up The Hammers στην Αθήνα, και στο Headbangers Open Air στη Γερμανία. Είχαμε πολύ καλή υποδοχή και άψογη συμπεριφορά από fans και promoters.

Επίσης, οι επανακυκλοφορίες των albums σας, έφεραν τη μπάντα στη δημοσιότητα κι έτσι σας γνώρισαν και περισσότερο οι νέες γενιές

RVW: Ναι έγιναν δύο remasters. Το πρώτο άλμπουμ το 2012 και το When Heroes Fall το 2019. Πράγματι παρατηρώ όλο και περισσότερη νεολαία να ταυτίζεται με μπάντες όπως τη δική μας.

Μπορείς να διακρίνεις διαφορές μεταξύ Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής μεταλ σκηνής; Θα θέλαμε τη δική σου οπτική

RVW: Πραγματικά δε διαχωρίζω τις σκηνές. Αλλά θεωρώ ότι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα θα κρατάνε αναμμένη τη φωτιά στο μεταλ.

Ποια είναι η εμπειρία σας από την ψηφιακή ηχογράφηση σε σύγκριση Attika 05με την αναλογική, που ήταν μονόδρομος όταν ξεκινήσατε

RVW: Ηχογραφήσαμε τα δύο πρώτα άλμπουμ μας με αναλογικό ήχο, μόνο τώρα με το νέο μας δίσκο δοκιμάσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα, που είναι πιο εύκολη.

Ποιο ήταν το όραμά σας όταν ξεκινήσατε με τη μπάντα και ποιο είναι τώρα

RVW: Δεν είχαμε απολύτως τίποτα παραπάνω στο μυαλό μας, από το να μας προσέξουν, και δεν έχει αλλάξει αυτό.

Ποιο είναι το αίσθημα των μελών της μπάντας, και οι προσδοκίες σας στο νέο ξεκίνημα σας

RVW: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να χαρούμε τη μουσική και να βλέπουμε την εξέλιξη της.

Ποια τεχνική ακολουθείτε στο στιχουργικό μέρος και στη σύνθεση

RVW: Συνήθως, αρχικά φτιάχνω μια ιστορία στο μυαλό μου και μετά ψάχνω riffs και μουσική να ταιριάζουν όμορφα.

Θεωρείς ότι οι στίχοι είναι εξίσου σημαντικοί, ή η μουσική είναι αυτή που υπερισχύει στο μεταλ

RVW: Νομίζω ότι κυρίως η έμφαση είναι στη μουσική, οι στίχοι είναι η ιστορία.

Attika 06Πώς βλέπεις την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προώθηση ενός άλμπουμ, μιας μπάντας

RVW: Θα πω πολύ απαραίτητη. Ιστοσελίδες ενημέρωσης κι επικοινωνίας όπως το Metalourgio και άλλα, βοηθούν τόσες πολλές μπάντες και τη δουλειά τους. Επίσης, χωρίς μια εταιρεία όπως η Opk Solutions θα προβληματιζόμασταν πραγματικά. Όπως λέει το ρητό ‘χρειάζεται ένα χωριό για να γίνουν πράγματα’.

Πήραμε ήδη μια γεύση από το επερχόμενο άλμπουμ σας, Metal Lands, θεματικά τι διαπραγματεύεται αυτός ο δίσκος

RVW: Είναι ένα νέο κεφάλαιο. Υπάρχουν 5 κομμάτια που είχαμε γράψει παλιότερα και 5 εντελώς καινούρια. Θέλαμε αυτή η δουλειά να παρουσιάζει πιο ξεκάθαρα τον προσανατολισμό, τον προορισμό μας.

‘Metal Lands’ – Είναι στην πραγματικότητα μια συνέχεια του ‘Black Rose’ από το άλμπουμ μας When Heroes Fall. Είναι ένα μετα- αποκαλυπτικό κομμάτι, που περιλαμβάνει όμως ένα πρωταγωνιστή.

“8 Track Days” – Έχει αδιαμφισβήτητη αίσθηση της δεκαετίας του ’80, με πιασάρικο ύφος . Αντιπροσωπεύει τη ζωή, δεν μπορεί κανείς να επιστρέψει στο παρελθόν και δεν μπορεί να υπερπηδήσει στο μέλλον.

“Like a Bullet” – Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό τραγούδι για τους νεαρούς άντρες που μερικές φορές στη διαδικασία αναζήτησης μιας γυναίκας,  διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν για αυτήν την προσοχή.

“Darkness of the Day” – Αυτό αναφέρεται στην 11η Σεπτεμβρίου και πώς με επηρέασε προσωπικά.

“The Price” – Αυτό το τραγούδι είναι πραγματικά ένα αποκορύφωμα τωνAttika 03 σκέψεων που είχα όταν συνειδητοποίησα ότι όλα έχουν μια τιμή.

“Thorn in My Side” – Αυτό έχει δύο σημασίες. Ο Μπιλ το έγραψε μετά την νικηφόρα μάχη του με τον καρκίνο, και το αγκάθι αντιπροσωπεύει τη ρουτίνα του, μια καθημερινότητα  με αιμοκάθαρση. Το άλλο είναι η ιστορία του Απόστολου Παύλου, που μιλάει για το αγκάθι στο πλάι του, ως το διάβολο.

‘Run with the Horseman” -πρέπει κανείς να είναι έτοιμος και να έχει γνώση για το επερχόμενο σενάριο της αποκάλυψης και προσβλέπει στη νέα ζωή.

“Sincerely Violent” – αυτό είναι το τραγούδι που γράφτηκε σαν επιστολή προς τους πολιτικούς στις ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από το πού ζείτε στον κόσμο, κανέναν από αυτούς δεν αξίζει να διατηρείτε στην εξουσία.

“Gold” – Όταν είδα τον Jonathan Stewart ζωντανά το 1979, αυτό το τραγούδι ήταν δημοφιλές και με κυρίευσε.

“One Wish” – Αυτό είναι πραγματικά ένα συναισθηματικό τραγούδι. Το αφήνω ανοιχτό για ερμηνεία , ώστε περισσότεροι άνθρωποι να συνδεθούν με αυτό.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου Rob, καλή επιτυχία στο νέο σας δίσκο!

Κλείσε την κουβέντα μας όπως θες

RVW: Είμαστε πολύ τυχεροί για τους Έλληνες fans μας. Μας έδειξαν πολλή αγάπη στην Αθήνα, στο Up the Hammers. Επιπλέον, είμαστε ευγνώμονες σε καταπληκτικά sites όπως το Metalourgio, και υπάρχουν κι άλλα πολλά Ελληνικά sites που παίζουν Attika. Ένα τεράστιο Ευχαριστώ σε όλους για την υποστήριξη σας.

Στην υγειά σας
Rob

Η συνέντευξη έγινε από το Metalourgio

Attika 04

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Daily Insanity

Συνέντευξη με τον Gene των DAILY INSANITY

Η τριμελής heavy metal thrash μπάντα, DAILY INSANITY από το Βερολίνο, της Γερμανίας, στις 10 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο Chronicles of War, το πρώτο τους άλμπουμ, μετά από τρία singles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *