Συνέντευξη με τον Κώστα Παπαδόπουλο των Northwind

Northwind

Ήταν τεράστια η τιμή και το δέος που ένιωσα μιλώντας με τον Κώστα Παπαδόπουλο, κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος των Northwind. Είμαι από Θεσσαλονίκη και ειδικά στην πόλη μας(αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα), οι Northwind και το Mythology έχουν ένα μυθικό status. To τρίτο full length album τους History ήρθε αρχές του έτους για να σημάνει την επιστροφή τους μετά από αρκετά live που μας έκαναν να ανυπομονούμε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το θεωρούν ήδη από τα καλύτερα της χρονιάς που διανύουμε. Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν γι αυτό…    

Καλώς ήρθατε στο Metalourgio κι ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας. Είναι τιμή μας να μιλάμε μαζί σας.

Η τιμή είναι όλη δική μας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον που δείχνετε για εμάς.

Κατ΄ αρχήν, αν και δύσκολα όποιος ασχολείται με το ελληνικό Heavy Metal να μη σας ξέρει, κάντε μας ένα σύντομο ιστορικό των Northwind, για όσους τυχόν δεν σας γνωρίζουν.

Northwind Costas PapadopoulosΟι Northwind σχηματίστηκαν το 1981 από εμένα (Κώστας Παπαδόπουλος-κιθάρες) και τον Θεόδωρο Δουλάμη και με την προσθήκη των υπόλοιπων μελών φτάσαμε να ηχογραφήσουμε το 1982 τον πρώτο μας δίσκο Northcoming. Είχε προηγηθεί ένα demo και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε με συμβόλαιο. Γίνανε αρκετές αλλαγές μελών για να καταλήξουμε το 1987 να ηχογραφήσουμε το Mythology που έμελλε να είναι και σημείο αναφοράς από τότε. Έπειτα πήγαμε στο Λονδίνο για να κάνουμε το επόμενο βήμα και εκεί τελείωσε η πρώτη μας περίοδος. Κάναμε κάποιες εμφανίσεις ανά τα χρόνια και πλέον εδώ και 3 χρόνια επιστρέψαμε ξανά δυναμικά με την κυκλοφορία του HISTORY να σηματοδοτεί την νέα περίοδο των Northwind.

Από πού πήρατε το όνομά σας;

Είχα αυτό και άλλα δύο ονόματα στο μυαλό μου. Καταλήξαμε στο Northwind γιατί πιστεύω αντιπροσωπεύει πλήρως την προέλευση μας και τότε θέλαμε να κάνουμε και με αυτόν τον τρόπο εντύπωση σαν μπάντα του βορρά. Θέλω να πιστεύω ότι λειτούργησε αρκετά θετικά.

Ποιες ήταν και ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

Οι κλασσικές μπάντες της δεκαετίας του 50 και του 60 ήταν τα πρώτα ακούσματά μας και η μουσική μας βάση και μετά ήρθε το hard rock του 70 και οι Deep Purple που ακόμα είναι η μεγαλύτερη αδυναμία μου. Από Rolling Stones , CCR, Cream και Hendrix μέχρι Purple ,Heep , Van Halen και Judas Priest. Είναι ατελείωτη η λίστα πιστεύω.

Πολλοί σας θεωρούν την πρώτη Heavy Metal μπάντα στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολο εγχείρημα ήταν να παίζετε σκληρή μουσική αρχές δεκαετίες του ‘80 ; Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

Σίγουρα ήταν παρα πολύ δύσκολο. Ακόμα και όταν ξεκινούσαμε να μάθουμε ένα όργανο ήταν δύσκολο. Δεν υπήρχε κάποιος να μας δείξει, δεξιά και αριστερά ότι βλέπαμε και ότι έπιανε το αυτί από τους δίσκους γιατί δεν υπήρχαν ούτε τα βίντεο για να δούμε τον τρόπο. Δύσκολη χώρα η Ελλάδα εκείνες τις εποχές για τέτοιες μουσικές ,χειρότερη οργάνωση ,έλλειψη εξοπλισμού ,έλλειψη συναυλιακών χώρων ,αλλά πίστεψε με από την αγάπη  των μουσικών και του κόσμου προέκυπταν όμορφα αποτελέσματα και επεισοδιακές συναυλίες χαχαχαχα. Για το ότι μας θεωρούν πολλοί την πρώτη heavy metal μπάντα στην Ελλάδα αν μη τι άλλο το θεωρούμε κολακευτικό και τιμητικό.

Σήμερα, μετά από τέσσερις δεκαετίες πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα τόσο για εσάς όσο και για το Heavy Metal γενικότερα ;

Πολύ διαφορετικά με την καλή έννοια. Η ελληνική σκηνή είναι υπολογίσιμη παγκοσμίως με μπάντες που κάνουν τρομερή καριέρα στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας. Πάλι οι μουσικοί τρέχουν για πολλά αλλά μην τα θέλουμε και όλα έτοιμα. Υπάρχει μεράκι, όρεξη ωραίες μπάντες και τραγούδια και πλέον υπάρχουν οι υποδομές για αξιοπρεπείς πρόβες ,ηχογραφήσεις και συναυλίες.

Ποιοι οι λόγοι που επανήλθατε στην δισκογραφία μετά από 33 χρόνια (όχι ότι μας χάλασε);

Καθαρά η ανάγκη για μουσική . Να ξαναέρθουμε σε επαφή με τον κόσμο προσφέροντας τους νέο υλικό και όχι να παριστάνουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ότι και να γίνει δεν φεύγει από μέσα μας αυτή η αγάπη και αυτό το μικρόβιο. Αυτά μας κρατάνε ζωντανούς.Northwind Thodoros Doulamis

Πώς ανταποκρίθηκε το κοινό στην νέα σας δουλειά; Θα αλλάζατε κάτι τώρα;

Αναλογιζόμενος την εως τώρα θετική ανταπόκριση δεν θα αλλάζαμε τίποτα. Βέβαια άμα κάτσεις και σκαλίσεις πάντα κάτι θα βρεις αλλά δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Μέχρι στιγμής λαμβάνουμε πολύ όμορφες κριτικές τόσο από τα εγχώρια μέσα όσο και από το εξωτερικό και είμαστε πραγματικά παραπάνω από χαρούμενοι, το ευχαριστώ είναι λίγο.

Μετά τη Μυθολογία , η Ιστορία. Πιστεύετε οτι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος;

Η Μυθολογία με την Ιστορία στην αρχαία Ελλάδα είναι σαν αδερφάκια που πάνε χέρι-χέρι. Άλλωστε η Μυθολογία “έκρυβε” την αλήθεια πάντα μέσα στους ευφάνταστους μύθους της και πολλές αναφορές τεκμηριώνονται και ιστορικά οπότε θα έλεγα ότι μπορεί να είναι μέχρι και η ίδια όψη του ίδιου νομίσματος αλλά με άλλα λόγια.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες πληροφορίες για το “History”; Ποιος έκανε πχ αυτό το εκπληκτικό εξώφυλλο;

Το εξώφυλλο είναι του Jean-Leon Gerome (1824-1904) αναπαριστά τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη μέσα στο πυθάρι του και βρίσκεται στο Walters Art Museum της Βαλτιμόρης.

Οι στίχοι, πάντα ήταν μεγάλο κομμάτι της μουσικής σας. Μιλήστε μας λίγο για αυτούς.

Οι στίχοι βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας και σε σημαντικές προσωπικότητες της περιόδου εκείνης. Θα το χαρακτήριζα σαν ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο όπου ο ακροατής θα μπορέσει να ζήσει και γιατί όχι να νιώσει με τη φαντασία του τις μεγάλες μάχες, να σταθεί δίπλα σε επιφανείς άνδρες και γιατί όχι να γίνει ένα έναυσμα για πολλούς και μια αιτία για να ασχοληθούν πάλι λίγο περισσότερο με την ιστορία μας. Πραγματικά αξίζει.

Η διαδικασία δημιουργίας του βασίστηκε σε ιδέες που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, ή τα τραγούδια γράφτηκαν τώρα;

Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια . Το μοναδικό στον δίσκο που είναι παλιό τραγούδι και το προσαρμόσαμε στο δίσκο με μικρές αλλαγές είναι το Soldier’w Pay.

Από τους στίχους σας και τη γενικότερη αισθητική σας καταλαβαίνουμε την αγάπη σας για την ιστορία και τη φανταστική λογοτεχνία. Ποια είναι τα 5 πιο αγαπημένα  σας βιβλία;

Northwind Kostas NikolaidisΔεν θα έλεγα ότι είμαι φανατικός της φανταστικής λογοτεχνίας αλλά σίγουρα μου αρέσουν κάποια βιβλία του Lovecraft ή του Poe . Τα ιστορικά βιβλία δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω σε αγαπημένα γιατί τα βλέπω σαν ένα πεδίο αστείρευτης μόρφωσης και καλλιέργειας. Μου αρέσουν πολλά βιβλία κλασσικής λογοτεχνίας αλλά πραγματικά μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Ενδεικτικά μόνο μπορώ να πω κάποια ονόματα συγγραφέων που εκτιμάω τα έργα τους όπως ο, Valerio Massimo Manfredi, ο William T. Stearn, ο Michael Curtis Ford, Steven Pressfield και πολλοί ακόμα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στο metal, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, μία επιστροφή στα 80’s. Θεωρείτε ότι είναι μια μόδα ή ο κύκλος της μουσικής;

Πιο πολύ για κύκλο μου μοιάζει. Έχουν παιχτεί τόσα πολλά πράγματα και γίνεται αναμάσημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δυστυχώς είναι αναπόφευκτο. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε να γίνεται μια αναβίωση πρώτα των 60’s και μετά των 70’s,οπότε ήταν καιρός να φτάσουμε και στην αναβίωση των 80’s κάτι το οποίο όμως έχει να κάνει και με εξωμουσικούς παράγοντες. Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι η αναβίωση αυτής της δεκαετίας γίνεται σε πολλούς τομείς και με πολλές εκφάνσεις όπως στην αισθητική ,την ενδυμασία και πατάει καθαρά στην νοσταλγία για εκείνη τη χρυσή δεκαετία. Δεν το βρίσκω απαραίτητα κακό αρκεί να έχει να προσφέρει μέσω αυτής της προσέγγισης και κάτι καινούριο που θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχει μουσική στασιμότητα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνδυαστεί η καθημερινότητα της ελληνικής πραγματικότητας με μία heavy metal μπάντα;

Ελλείψει manager και ανθρώπων που μπορούν να επενδύσουν όπως γίνονταν παλιότερα στις μπάντες και να το δουν σαν μια σοβαρή επένδυση όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βιοποριζόμαστε με χίλιους δυο τρόπους έξω από τη μουσική. Σου τρώει πολύ ενέργεια και σε τραβάει πολλές φορές από τους στόχους σου, γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι στην εποχή μας και με τις δυσκολίες που υπάρχουν όσοι ανταπεξέρχονται σε αυτές τις δοκιμασίες τους θεωρώ ήρωες και μάγκες. Είναι πραγματικά δύσκολο και πολλές φορές ψυχοφθόρο αλλά πίστεψε με αξίζει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.

Το Ίντερνετ έχει πλέον σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση ενός group. Πόσο καλό ή κακό κάνει αυτό στον χώρο του Heavy Metal;Northwind Thanasis Tsimoudis

Το ίντερνετ είναι η νέα πραγματικότητα και δεν γίνεται να το παραβλέπουμε αυτό όσο ρομαντικοί και να είμαστε . Όπως κάθε τι στη ζωή και αυτό έχει τη σωστή χρήση του και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σίγουρα βοηθάει αλλά το μόνο που με ξενίζει λίγο είναι το ότι με τις τόσες πληροφορίες έχει χαθεί λίγο η μαγεία και το μυστήριο. Θα προτιμούσα να έχει πιο επαγγελματικό χαρακτήρα και να μην μπαίνει τόσο βαθιά στις ζωές με τον χαρακτήρα του κουτσομπολιού που τόσα χρόνια κοροϊδεύαμε σε άλλους. Καλό είναι να δουλεύει και λίγο η φαντασία.

Ποια θα ήταν για εσάς η σύνθεση του Απόλυτου Heavy Metal Festival (υπαρκτού ή φανταστικού);

Βασικά είχα την μεγάλη χαρά να δω στην Αγγλία πολλά φεστιβάλ με τρομερές συνθέσεις. Το 1984 στο Donington είχα τη χαρά να δω ένα τέτοιο line up που περιγράφεις οπότε θα μείνω σε αυτό. AC/DC, OZZY, VAN HALEN, Y&T, ACCEPT, MOTLEY CRUE, GARY MOORE,  ας προσθέσω και τους PURPLE και τον HENDRIX και είμαστε εντάξει πιστεύω,χαχαχαχα

Θεωρείτε πως το σχεδόν μυθικό status που απέκτησε το LP του “Mythology” μεγάλωσε τη φήμη σας;

Σίγουρα βοήθησε σε τεράστιο βαθμό. Επίσης οι live εμφανίσεις μας τότε κάνανε μεγάλη αίσθηση. Πάντα πιστεύω θα είναι μέτρο σύγκρισης γιατί ήταν πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του και τα ελληνικά δεδομένα. Πολύ σημαντικός δίσκος για εμάς σίγουρα.

Northwind liveΈχετε να μας προτείνετε κάποιες νέες μπάντες που αξίζουν την προσοχή μας;

Αρκετές έχω στο μυαλό που αξίζουν, ενδεικτικά μπορώ να σου πω μερικές της πόλης μας όπως οι The Temple, οι Serpent Lord, οι Chronomancy,μου αρέσουν πολύ οι Murder Angels από Λάρισα,Downtown Association, Walking Stone Giants οι φίλοι μας οι Hardland, οι Solid Faith σε πιο prog μονοπάτια με υπέροχο ντεμπούτο , Sacral Rage, Rhodium…. πραγματικά είναι πολλές και όλες αξιόλογες.

Τα τελευταία λόγια σας ανήκουν. Κλείστε αυτή τη συνέντευξη όπως θέλετε.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την φιλοξενία και το ενδιαφέρον και όλο τον κόσμο που μετά από τόσα χρόνια κρατάει το όνομα των Northwind ψηλά. Ελπίζουμε σύντομα όλα να επανέλθουν στην κανονικότητα και να βρεθούμε πάλι από κοντά όλοι στους συναυλιακούς χώρους . Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά και ασφαλείς και τα καλύτερα έρχονται. Να είστε όλοι καλά.

Για το Metalourgio

Κεσκίνης Χρήστος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Daily Insanity

Συνέντευξη με τον Gene των DAILY INSANITY

Η τριμελής heavy metal thrash μπάντα, DAILY INSANITY από το Βερολίνο, της Γερμανίας, στις 10 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο Chronicles of War, το πρώτο τους άλμπουμ, μετά από τρία singles

One comment

  1. Great interview!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *