Mallevs – The Hammer
H μονόλεπτη εισαγωγή “Flash Of Rebellion” χαιρετίζει με μεγαλοπρέπεια και άπειρη μελωδία. Το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, “Fire And Blade” ξεκινάει με τρόπο που παραπέμπει αυτόματα στη δεκαετία του ’80 και μάλιστα σε όλα τα ρεύματα του True Metal. Οι οπαδοί των Brocas Helm θα το χαρούν ιδιαίτερα, είμαι σίγουρος. Τα παιδιά από τη Χρυσούπολη διαθέτουν τα riff και την ενορχήστρωση του αμερικάνικου Power (του καθαρού Heavy Metal των Γιάνκηδων) και το κάτι του NWOBHM. H σύγχρονη υφή της παραγωγής, όσον αφορά τις τεχνικές και η παραδοσιακή δομή των επιμέρους σημείων των κομματιών, εγγυώνται για την ευχαρίστηση των ακροατών. Η φωνή είναι πριμάτη, βγαίνει πολύ ψηλά και στριγκλίζει ερωτεύσιμα.
To “Barricade Of Steel” έπεται και… Τι είναι πάλι τούτο; Εισαγωγή που θα μπορούσε να θυμίζει Αγγλία ή ΗΠΑ και στο καπάκι ένα μοτίβο που μου θύμισε τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν άκουγα μπάντες όπως οι Pandemonium, οι Sacrament ή οι Vontieef. Όμορφα σόλο στις κιθάρες και εξίσου όμορφες δισολίες, tutti και γενικά μία ροή που μπορεί να κάνει ζημιά στους αυχένες σε ένα LiVE. Mid tempo το τραγούδι, αλλά το ξυλίκι του το ρίχνει.
“Revenge Comes Riding” και τακατάν-τακατάν μέχρι Δευτέρας Παρουσίας! Καλπάζει το κομμάτι, διάφορα tutti στολίζουν κατά διαστήματα και θέλω να μου υποσχεθούν τα μέλη της μπάντας ότι όταν με το καλό παίξουν στη σκηνή, θα εξαπολύσουν και το “Chain Of Command”. Συμπαθάτε με για την παραγγελιά, αλλά μου βγήκε εντελώς αυθόρμητα. Και τι riffάρα είναι αυτή που έσκασε στη μέση, τζάνεμ; Και πάρε και ένα σφύριγμα «σαλάγατα» και τρέχα! Το σόλο που έσκασε δεν χαμπαριάζει, είναι και θεματικό και μπουρμπουλιθρέ και μας στέλνει στο τελευταίο κουπλεδορεφρέν με κέφια.
Ακολουθεί το “Black Abyss”, σε ρυθμό 3/4 στον ακουστικό του πρόλογο και 12/8 στο ηλεκτρικό του κορμί. Αρχοντικό, μπετόν-αρμέ στην κατασκευή του και πολύ επικό. Η μπάντα φλερτάρει έντονα με το επικό Μέταλ, όχι στο στυλ των Manowarικών σχημάτων, αλλά με καθαρά old-school κατεύθυνση, έχοντας, κατά πάσα πιθανότητα, στον νου της συγκροτήματα όπως οι Tyrant, οι Pallas ή οι φοβεροί και τρομεροί Riot του Thundersteel. Διπλογραμμένα φωνητικά, κιθάρες που γδέρνουν και καργάτο rhythm section. Στη συνέχεια… Εισβάλει το ομώνυμο. Θέμα, σκασίματα, μπάσιμο. Mid tempo και τούτο, αλλά θέλουμε να πάρουμε το Σφυρί και να κάνουμε τρελή ζημιά. Μισό, μισό… Τι τσαχπινιά κάνανε εδώ; Το θέμα είναι σε 4/4 και το κουπλέ φλερτάρει με 6/8; Τι τρελοκομεία είστε εσείς, καλέ; Να πούμε εδώ ότι η ηχογράφηση, η παραγωγή, η μίξη και το μάστερινγκ πραγματοποιήθηκαν στο Nemesis Recording Studio, με την υπογραφή του Αναστάσιου Καραπαπάζογλου, ενώ το ντεμπούτο θα βγει και σε βινύλιο, ειδικά μαστεραρισμένο από τον Αχιλλέα Καλατζή.
“Hydra Of Lerna” και το αιμοδιψές πολυκέφαλο τέρας αναγεννιέται μέσα από τα ακουστικά εισαγωγικά περάσματα των παιδιών, περάσματα τα οποία θα σας ταξιδέψουν μέχρι τις γαίες του μεγάλου Δανού (λέγε με King Diamond, τέκνο μου). Η μπάντα μπουκάρει ηλεκτρικά και κατεβάζει ρυθμούς. Επικοντουμίστικο μοτίβο, που μετρά πολλούς οπαδούς ανά τον κόσμο μας. Κοίτα να δεις που αυτό θα φύγει σφαίρα όπου να ‘ναι. Και να που το κάνει! Τρελό riffαριό και τρέξιμο με απίστευτη κλωτσοπατινάδα και ακόμα πιο τρελό κλωτσομπουνίδι. Αδυνατώ να σκεφτώ τι θα επικρατεί στις μπροστινές σειρές όταν παιχτεί αυτό εδώ. Επιστροφή στις χαμηλές ταχύτητες και… τι έχουμε μετά;
“Astral Plains” και η μπάντα γκαζώνει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μελωδία και ταχύτητα παρέα. Συστρατευμένες, συγκεντρωμένες, με κοινό στόχο. Να μην πάρουν αιχμαλώτους. Σε κάποιο σημείο του το τραγούδι κατεβάζει ταχύτητες, αλλά έρχονται τα τύμπανα με 2/2 ρυθμούς και καμπανάκι ότι πρέπει να ξανατρέξουν όλοι. Επίλογος με το “Lonely Dancer”. Και εδώ υπάρχει ακουστική υφή. Η οποία παραμένει και μετά τα μπασοτύμπανα. Μερικά δευτερόλεπτα μετά θα γίνουν όλα ηλεκτρικά, όμως ο λυρισμός θα παραμείνει.
Καλοτάξιδο, κύριοι! Αγαπάτε το Μέταλ και αυτό φαίνεται από χιλιόμετρα. Με το καλό να παιχτούν όλα τα τραγούδια LiVE, με το καλό να επισκεφθείτε και τα μέρη μας.
Κώστας Κούλης
7/10