Συνέντευξη με τον Bobby Franklin των Medieval Steel

“There was a time long ago When men fought for steel The sword was worth more than gold And easy to make the kill…”

Πολύ καλά καταλάβετε, ανάμεσα στους πρωτοπόρους του επικού metal, με ένα ΕΡ σταθμό και καθοριστικό σημείο αναφοράς  σε αυτήν την κατηγορία, οι Αμερικανοί Medieval Steel ανήκουν στους μεγάλους, κλασικούς του είδους! Η επιτυχία και η καταξίωση, δεν συνάδει πάντα με τις πολλές κυκλοφορίες, την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις, οι Medieval Steel δεν είχαν τίποτα από αυτά! Το 1984 συστήνονται με το ομώνυμο, θρυλικό ΕΡ Medieval Steel, το 1989 με το demo Demo ’89, το 2005 κυκλοφορούν το compilation The Dungeon Tapes και το 2012 The Anthology of Steel, κι εντέλει το πρώτο τους άλμπουμ έρχεται το 2013, Dark Castle! Πώς είναι λοιπόν δυνατόν η μπάντα να διατηρεί τη συνοχή της και να αντέχει στο χρόνο, πώς γίνεται να πρωταγωνιστούν σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο; Η απάντηση είναι η επανέκδοση της συλλογής Dungeon Tapes το 2021, λόγω της τεράστιας ζήτησης, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ Gods of Steel, συνεπώς και η συνεργασία με τον Bart Gabriel, φαίνεται να ευδοκιμεί με τον καλύτερο τρόπο!

Οι Medieval Steel έρχονται από την εποχή του αυθεντικού heavy metal, των θρυλικών συγκροτημάτων των 80’s, που ταρακούνησαν τις metal συναυλιακές σκηνές όλου του κόσμου, χωρίς ο χρόνος να φθείρει το θρύλο τους και συνεχίζουν με αμείωτη δύναμη ! Περισσότερα θα μάθετε από τη φωνή των Medieval Steel, τον μοναδικό Bobby Franklin που παραχώρησε μια πολύ διαφωτιστική συνέντευξη στο Metalourgio!

Καλώς ήρθες στο Metalourgio Bob

Ευχαριστώ για την πρόσκληση

Πηγαίνοντας πίσω στην αρχή της καριέρας σας, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο σας EP, πόσο δύσκολο ήταν στην Αμερική τότε για μια Heavy Metal μπάντα; Ποιες είναι οι ισχυρότερες επιρροές σας μουσικά;

Κάποιος μου έκανε αυτή την ερώτηση πριν, και είναι μια καλή ερώτηση. Εκείνες τις μέρες υπήρχαν τόσες πολλές μπάντες σε αυτό το είδος, που ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις, μερικές μπάντες το έκαναν για τα πάρτι, τα ναρκωτικά και τις γυναίκες και παρόλα αυτά υπέγραφαν Medieval Steel - Bobby Franklinακόμα και αν δεν ήταν τόσο καλές όσο κάποιες άλλες μπάντες. Το είδαμε σαν να λέμε ότι αν δεν μας υπογράψουν θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε και θα ξεπεράσουμε τους μπάσταρδους (lol)

Αν και το τραγούδι “Medieval Steel” είναι ένας ύμνος για κάθε θαυμαστή σας, ποιος ήταν ο λόγος που ανέβαλε την επιτυχία εκείνη την εποχή, ήταν σύμπτωση; Για πολλούς από εμάς ορίζει το Epic Metal, συνειδητοποιήσατε το μεγαλείο του, εκείνη την εποχή;

Το τραγούδι “Medieval Steel”, τότε διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και μετά ήρθε το διαδίκτυο και το διέδωσε ακόμα περισσότερο. Φυσικά, αν γράψεις ένα τραγούδι, που είναι το όνομα της μπάντας σας πρέπει να είναι εξαιρετικό, αλλιώς ποιο είναι το νόημα. Όταν το έγραψα, ένιωθα καλά, ένιωθα ότι ήταν ένα δυνατό τραγούδι. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα αποκτούσε δική του ζωή.

Διαβάζοντας τους στίχους του Medieval Steel, η όλη περιγραφή μου θυμίζει τη σημερινή μας κατάσταση, με τα παγκόσμια αντι-πανδημικά μέτρα, την καραντίνα και τον περιορισμό των μεταφορών, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι επιστρέψαμε στον σκοτεινό Μεσαίωνα. Πώς αισθάνεστε που αυτό το τραγούδι τώρα μοιάζει σχεδόν με οιωνό.

Φίλοι μου, αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Μην αρχίσω να μιλάω για την πολιτική, την κατάσταση της Αμερικής αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτό το τραγούδι έχει όντως μια αντανάκλαση των σημερινών γεγονότων, όσον αφορά κάποιες από αυτές τις τυραννικές κυβερνήσεις που επιβάλλουν εντολές στους ανθρώπους. Δεν θέλω να φανώ απαξιωτικός για την πανδημία, γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το 2005 η συλλογή “The Dungeon Tapes” (και το 2012 το “Anthology of Steel”) μας έδειξε ότι οι οπαδοί -που τους είχαν λείψει τα παλιά σας τραγούδια όλα αυτά τα χρόνια- αγαπούσαν και τα ακυκλοφόρητα. Είμαστε λοιπόν εδώ το 2021 με το “The Dungeon Tapes” re-mastered από τον Bart Gabriel, πείτε μας για αυτή την απόφαση και περισσότερα για τη συνεργασία σας με τον Bart Gabriel.

Πρώτα απ’ όλα, θα έλεγα ότι ο Bart Gabriel και η Gabriel Management ήταν απλώς φανταστικοί. Γνωρίζαμε και ο Bart αναγνώρισε τις δυνατότητες μιας επανέκδοσης, επειδή υπήρχε ακόμη ζήτηση γι’ αυτό.

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το “Dark Castle” του 2013, τι συνέβη στο μεταξύ, μέχρι την κυκλοφορία του The Dungeon Tapes, φέτος.

Υπήρξαν κάποια τραγικά γεγονότα, το σημαντικότερο με το θάνατο του ιδρυτικού μέλους Chuck Jones το 2014, που ήταν καταστροφικό για το συγκρότημα και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνέλθουμε. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε το 2018,που ο αρχικός μας μπασίστας Jeff Boydston πέθανε. Ήξερα μέσα μου ότι αυτά τα παιδιά θα ήθελαν να συνεχίσουμε. Αναπαυθείτε εν ειρήνη αδελφοί μου.

Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με το νέο επερχόμενο άλμπουμ σας, με τίτλο “Gods of Steel”, δώστε μας πληροφορίες για αυτή τη νέα κυκλοφορία, όσον αφορά το ίδιο το concept, τους στίχους και τη μουσική, θα εκτιμούσαμε μια πλήρη περιγραφή της νέας σας μουσικής.

Θα έλεγα ότι το ομώνυμο κομμάτι είναι ένας άλλος επικός metal ύμνος. Υπάρχουν τραγούδια όπως τα “Great White Warrior”, “When Mountains Fall”, “Soldiers of Fortune” και “Satanic Gardner” που είναι επίσης πολύ καλά. Επίσης, μια μπαλάντα που μιλάει για το αν έχει φύγει ποτέ από τη ζωή κάποιος που αγαπάς, και οι περισσότεροι άνθρωποι το έχουν βιώσει αυτό, τότε μπορείς να ταυτιστείς με αυτό το τραγούδι. Το management μάς ενημέρωσε ότι ίσως θα πρέπει να περιμένουμε να το κυκλοφορήσουμε μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Έτσι μπορούν ενδεχομένως να οργανώσουν μια σύντομη ευρωπαϊκή περιοδεία υποστήριξης.

 Οι στίχοι σας είναι γεμάτοι φαντασία και μεσαιωνικό μυστήριο, όπως και η αγάπη σας για την επική μουσική είναι εμφανής σε κάθε ένα από τα τραγούδια σας. Θα μπορούσατε να μας πείτε από πού προέρχεται η έμπνευσή σας

Λοιπόν, αισθάνομαι ότι γεννήθηκα σε λάθος αιώνα, ότι θα έπρεπε να είχα γεννηθεί την εποχή των μεσαιωνικών πολεμιστών. Μπορώ να Medieval Steel - Jeff Millerταυτιστώ με τους αγώνες και τους θριάμβους. Όσον αφορά την έμπνευση, απλά προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου πίσω σε εκείνες τις εποχές και κυρίως στο πώς θα αντιδρούσα σε εκείνες τις καταστάσεις όσον αφορά το να σκοτώσω ή να σκοτωθώ.

Φαίνεται ότι στις ζωντανές σας εμφανίσεις, ειδικά στο ‘Keep it True’ και στο ‘Up The Hammers’ για παράδειγμα, οι θαυμαστές σας στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, σας αγαπούν και τραγουδούν τα τραγούδια σας, σαν να μην υπάρχει αύριο, ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτή την υποστήριξη. Τι μπορείτε να θυμηθείτε από αυτές τις παραστάσεις, κάποιο αξιομνημόνευτο περιστατικό που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Μου αρέσει το γεγονός ότι ο κόσμος ξέρει τα κομμάτια και τραγουδάει μαζί μου. Απλά επιβεβαιώνει την αφοσίωση και την αγάπη των οπαδών για αυτή τη μουσική. Όσον αφορά τα αξιομνημόνευτα περιστατικά. Το ένα είναι ότι πριν παίξουμε εκείνη την ημέρα στο πρώτο φεστιβάλ Keep It True, υπήρχε ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να βρει εισιτήριο γιατί ήταν sold out. Είχε στήσει ένα μικρό Medieval Steel βωμό, με παλιά αξέχαστα κομάτια της μπάντας να παίζουν,  και μας είχε ξετρελάνει, το μόνο που ήθελε ήταν ένα αυτόγραφο, ήταν καταπληκτικός! Στη συνέχεια, ένα άλλο αξιομνημόνευτο γεγονός, ήταν το πρώτο τραγούδι με το οποίο ανοίξαμε, το οποίο ήταν το “War Machine”, ο Chris ο ντράμερ, χτύπησε το δάχτυλό του στην άκρη του τυμπάνου, το έκοψε τόσο που άνοιξε διάπλατα και το αίμα έπεφτε σε όλα τα τύμπανα και σε μέρος της σκηνής. Ήταν κάπως αηδιαστικό, αλλά οι οπαδοί το λάτρεψαν.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με το θρύλο σας, την κληρονομιά σας, φαίνεται πως μαζί με τους Manowar, Omen και Warlord, εμπνέετε τις επόμενες γενιές, αυτού που σήμερα αποκαλούμε epic metal.

Όσον αφορά την κληρονομιά μου, θα την αφήσω να μιλήσει από μόνη της. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι ξεκινήσαμε το είδος του epic metal, αυτό είναι μια συζήτηση για μια άλλη φορά, απλά είμαστε χαρούμενοι που είμαστε μέρος του.

 Είστε ένα ενεργό συγκρότημα από το 1982. Κοιτάζοντας πίσω, ποιες σημαντικές διαφορές μπορείτε να επισημάνετε, κατά τη διάρκεια των χρόνων. Είναι πιο εύκολο στις μέρες μας για ένα συγκρότημα να γίνει δημοφιλές, λόγω των κοινωνικών δικτύων ή της διαχείρισης και των δισκογραφικών εταιρειών;

Είναι πολύ πιο εύκολο για τα συγκροτήματα να αναγνωριστούν και να χτίσουν τη βάση των οπαδών τους στις μέρες μας. Γιατί όπως ξέρετε, όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα και τώρα όλοι έχουν ένα.

Αναφερόμενος στις δισκογραφικές εταιρείες, έχετε υπογράψει με μερικές γνωστές εταιρείες, ποιες είναι οι εμπειρίες σας με αυτές, μέχρι τώρα;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες συμφωνίες, υπάρχουν καλές και κακές. Απλά πρέπει να ελπίζεις ότι μπορείς να βρεις μια καλή δισκογραφική εταιρεία και ότι έχουν καλούς ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για το συγκρότημα.

Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει μια επιστροφή στον ήχο της δεκαετίας του ’80. Θεωρείτε ότι είναι χρήσιμο για συγκροτήματα όπως εσείς ή είναι απλά μια τάση που έρχεται και φεύγει;

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα το αποκαλούσα τάση, αλλά όταν οι άνθρωποι το ακούνε αναγνωρίζουν την καλή μουσική. Τη δεκαετία του ’70 και του ’80 κυκλοφόρησαν εξαιρετικές μουσικές εκείνες τις εποχές. Η δεκαετία του ’90 ήταν μια δύσκολη δεκαετία, επειδή η μουσική άλλαξε, η μουσική grunge ήταν αυτό που άκουγε πολύς κόσμος.

Τι είδους συμβουλές θα δίνατε σε μια μπάντα που προσπαθεί τώρα να κάνει τα πρώτα της βήματα στο Heavy Metal. Τι πρέπει να προσέχουν, να αποφεύγουν ή να τηρούν

Όσον αφορά τις νέες μπάντες, απλά να είστε αληθινοί στον εαυτό σας, ακολουθήστε την καρδιά σας. Μην αφήνετε αυτές τις δισκογραφικές εταιρίες και τους ανθρώπους που νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν γιατί δεν ξέρουν, να σας πουν να αντικαταστήσετε τα μέλη της μπάντας Medieval Steel - Steve Crockerγιατί θα το κάνουν αυτό αν δεν τους αρέσει κάποιος. Ή για να σου πουν ότι πρέπει να ακούγεσαι σαν κάποιον που τους αρέσει γιατί καταλήγεις να κυνηγάς την ουρά σου, μείνε πιστός στα όπλα σου.

Τι ακούτε στον ελεύθερο χρόνο σας Υπάρχει κάποιο συγκρότημα που κατά τη γνώμη σας δεν εκτιμάται αρκετά και θα έπρεπε να το προσέξουμε;

Ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ είναι το Fight του Rob Halford και φυσικά το Powerslave, των Iron Maiden. Υπάρχουν τόσα πολλά όμως για να αναφερθώ τώρα.

Επίσης, άκουσα σήμερα ότι οι Foo Fighters ήταν υποψήφιοι για το Rock N Roll Hall of Fame. Όταν έχεις τους Priest, Maiden, Scorpions ακόμα και τους SteppenWolf που υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν μπαίνουν. Όταν εισάγεις την Janet Jackson, την LLCool J και άλλους ατάλαντους αλήτες στο Rock Hall, τότε τι περιμένεις.

Ως είδος μουσικής, το Heavy Metal είναι τώρα 50 ετών. Τι θα λέγατε σε εκείνους που εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για μια φάση εφηβείας

 Νομίζω ότι απαντήσατε στην ίδια σας την ερώτηση, έχουν περάσει 50 χρόνια. Αν ήταν μια εφηβική φάση, θα είχε περάσει εδώ και καιρό.

Είσαι εδώ και πολλά χρόνια στη μουσική σκηνή, έχεις μετανιώσει για κάτι, υπάρχει κάτι που θα έκανες διαφορετικά στη σκηνή; Και μιλώντας για ζωντανή δράση, να σας περιμένουμε στην Ευρώπη/Ελλάδα;

Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, το τραγούδι είναι βασικά το ίδιο. Αλλά στο μέλλον, θα φορέσω μια κιθάρα και θα παίζω ρυθμική κιθάρα σε μερικά από τα τραγούδια. Ναι, μπορείτε να περιμένετε να μας δείτε στην Ελλάδα, έχουμε προγραμματίσει να παίξουμε στο Up the Hammers Festival στα μέσα Μαρτίου του 2022. Μετά από αυτό, η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με διοργανωτές για μια περιοδεία στη βόρεια Ευρώπη.

Όπως ίσως γνωρίζετε, παίξαμε με στην Ελλάδα μια φορά στο παρελθόν. Το λάτρεψα απόλυτα! Οι άνθρωποι ήταν υπέροχοι, το φαγητό εξαιρετικό, και σε όλους τους Έλληνες οπαδούς σας αγαπάμε και ανυπομονούμε να σας δούμε σύντομα!

ΚBobby, κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, ο λόγος σε σένα Το Metalourgio σας εύχεται καλή επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια!

Σας ευχαριστώ Metalourgio για την συνέντευξη, μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τη νέα μας μουσική “Gods of Steel”! Εν τω μεταξύ, μείνετε ασφαλείς και μείνετε δυνατοί!!!

 

Η συνέντευξη έγινε από το Metalourgio

Medieval Steel 02

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Paladine

Συνέντευξη με τους Paladine

Οι Paladine έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα metal δρώμενα της χώρας μας με την κυκλοφορία του ντεμπούτου album τους, “Finding Solace”, το 2017. Μετά από σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση τους, οι Έλληνες power metallers

6 comments

  1. Return to the roots!!

  2. Δεν έκαναν κ πολλά πράγματα, κι όμως… Πώς εξηγείται αυτό…

  3. Δε μασάει ο Μπομπ… ειναι καλτ τέλος

  4. Συνεντευξαρα από τις λιγες με τους θρύλους

  5. Σαταναδες τι τους κανετε εκει στο meraloyrgio και μιλανε τοσο πολυ, ηρεμα ρωταω…
    Δυνατη συνεντευξη

  6. Nice interview maybe the most talking Bob has ever made! Well done

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *