NÚMENOR – Draconian Age

NÚMENOR - Draconian Age

NÚMENOR -Draconian Age

Οι NÚMENOR, η power metal μπάντα από τη Σερβία, σχηματίστηκε το 2009 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία ΕΡs, το Opus Draconis το 2011, το Forgotten Legends επίσης το 2011, και το Servants Of Sorcery το 2013. Το πρώτο τους άλμπουμ Colossal Darkness ήρθε το 2013, και το δεύτερο άλμπουμ Chronicles κυκλοφόρησε το 2017. Η μπάντα εδραίωσε το μοναδικό της ήχο, τον ακατανίκητο συνδυασμό heavy power με black/death metal, που αφενός σκέφτεσαι ότι αυτό το μείγμα είναι κάπως παράτολμο, κι αφετέρου θες να δεις τη συνέπεια τους στο χρόνο, κι έτσι φτάνουμε στο 2021 με το τέταρτο άλμπουμ των NÚMENOR, Draconian Age, που επιβεβαιώνει ότι αυτή η μπάντα δε μοιάζει με καμία σύγχρονη.

Αυτό το άλμπουμ, δεν ανακυκλώνει τίποτα από τα περασμένα, μουσικά έδεσε για άλλη μια φορά τα παραδοσιακά power στοιχεία με ισόποσες δόσεις heavy, black και death metal, προσεγγίζοντας φανταστικά θέματα, αριστοτεχνικά δεμένα, μεταφέροντας μας στον ‘παλιό κόσμο’, αυτή η μαγεία πηγάζει από τον Michael Moorcock, τον J.R.R. Tolkein και τον H.P. Lovecraft. To Draconian Age περιέχει 10 κομμάτια συνολικής διάρκειας 30 λεπτών, και κυκλοφόρησε μέσω της Elevate Records.Το πρωτοποριακό αυτής της μπάντας για μένα προσωπικά, είναι η δύναμη που εκπέμπει και φωλιάζει μέσα στο μυαλό, όχι μόνο από τη μουσική τους, αλλά και την στιχουργική τους αφήγηση, τόσο φιλοτεχνημένη, αλλά και τόσο avant garde στο σύνολο τους!

Το εναρκτήριο κομμάτι Make The Stand, τα λέει όλα στον τίτλο! Το έπος ξεκινά με τον τραγουδιστή των BLIND GUARDIAN, Hansi Kursch σε μια μονομαχία ερμηνείας με τον Marko Miranovic των NÚMENOR. Αν βρισκόμασταν στις πύλες του Erebor, αυτό το κομμάτι θα ακουγόταν! οι αντιθέσεις των δύο ερμηνευτών δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, απόλυτης δύναμης, και τα drums του Mark Milojevic είναι αδυσώπητα, από εκείνα τα κομμάτια που προκαλούν παραλήρημα on stage. Ακολουθεί το ομώνυμο κομμάτι της μπάντας, Νumenor, ένας πομπώδης ύμνος στο power metal, από τον ήχο μέχρι τα φωνητικά, κι εδώ είναι πλέον ξεκάθαρο άλλο ένα χαρακτηριστικό της μπάντας, το ύφος των φωνητικών δεν είναι ποτέ πάγιο!

Ακολουθεί το μεγαλειώδες Hall Of The Mountain King, που πραγματικά κλέβει τις εντυπώσεις και την καρδιά μας! Αρχικά μια ορχηστρική σύνθεση από τα τέλη του 1800, συγκεκριμένα το 1875, ο συνθέτης Έντβαρντ Γκριγκ έγραψε ένα ορχηστρικό μουσικό κομμάτι για το έργο “Peer Gynt” του Χένρικ Ίψεν (1867). Το “In The Hall Of The Mountain King” έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς καλλιτέχνες, συγκροτήματα και κινηματογραφιστές όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από τους Helloween, Blacksmith Legacy και τους Savatage για το άλμπουμ τους “Hall Of The Mountain King” του 1987.Πίσω στους NUMENOR τώρα που με αυτό το κομμάτι δίνουν καθαρή ενέργεια, καθαρή δεξιοτεχνία σαν καμία άλλη, με τις διαδοχικές επιστρώσεις κιθάρων και τα τραχιά παραμορφωμένα φωνητικά του Marko. Η εισαγωγή και το outro με πλήκτρα, το κομμάτι να ακολουθεί το ρυθμό του αρχικού – αλλά με ένα απειλητικό black metal στυλ φωνητικών. Ένα κομμάτι που θα απομνημονεύσετε εύκολα, και σίγουρα δε θα ξεχάσετε τα πλήκτρα του εκπληκτικού Mladen Gosic.

Σειρά έχει το ‘φώς’, μοιάζει με εμβατήριο πολέμου, το Feanor, το απόλυτο power metal κομμάτι, και τα μαγευτικά φωνητικά από τον Željko, μας στέλνει στην απόλυτη φρενίτιδα. Βρισκόμαστε στη μέση πλέον του άλμπουμ, και οι ρυθμοί πέφτουν και μπαίνουμε σε black metal διάθεση, στο Mirror Mirror, ένα πολύ μελωδικό και βαρύ κομμάτι, οξύμωρη περιγραφή, αλλά είναι από αυτά που συμβαίνουν αβίαστα και τόσο όμορφα στους NÚMENOR! Η black ατμόσφαιρα συνεχίζεται, και ένα παθιασμένο Arkenstone ξεκινάει, με άφθονο doublebass drumming και συναρπαστικές αποχρώσεις, που σας κρατούν σε power εγρήγορση, ειδικά οι φωνητικές αρμονίες και ένα υπέροχο σόλο από τον Srđan, όπως και το εθιστικό ρεφραίν.

Κάθε κομμάτι στο “Draconian Age” αφηγείται μια ιστορία αυτοτελή, οι NÚMENOR έχουν την ικανότητα να δίνουν τον τόνο ορχηστρικά, όπως φαίνεται για άλλη μια φορά στο κομμάτι Where Battle Rages on. Εδώ το power οπλίζεται με black και death metal, και είστε όλοι μυημένοι πριν καν το καταλάβετε! Τα φωνητικά είναι βάναυσα, ανατριχιαστικά, το αδυσώπητο drumming και η βαθιά γραμμή του μπάσου εξασφαλίζουν τη θέση μας στο επίκεντρο μιας σκληρής μάχης , το παιχνίδι με τον ρυθμό αντανακλά επίσης την εξαντλητική φύση του πολέμου.

 Το Twilight of the God’s είναι ένα ηλεκτρισμένο κομμάτι, είναι γρήγορο και δημιουργεί αυτήν την ταχυπαλμία εσωτερικά, ένα κάλεσμα σε ηρωικές μάχες , γενναίων πολεμιστών. Ακολουθεί το πιο black metal κομμάτι στο άλμπουμ, The Days Of Final Frost, που είναι μια άγρια επίθεση επικών διαστάσεων, με την υπερβολή του μέσα από την παραφωνία, το χορταστικό μπάσο και τα κλιμακωτά στρώματα πλήκτρων, είναι ένα κομμάτι ατμοσφαιρικής λάμψης. Μέχρι εδώ, η απόλυτη έκσταση και σίγουρα δε συνειδητοποιεί κανείς, ότι φτάνει προς το τέλος αυτού του ατμοσφαιρικού και απόλυτου heavy metal δίσκου ! Τελευταίο κι εξίσου μοναδικό με τα προηγούμενα, το The Last Of The Wizards, είναι μια αλλαγή σε σχέση με όλα όσα έχουν προηγηθεί, με τα πλήκτρα να παίζουν πολύ πιο ενεργό, πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα φωνητικά εξακολουθούν να διαφέρουν κι εδώ, οι αισιόδοξοι και ενεργητικοί ρυθμοί ωθούν το The Last Of The Wizards, να εξελίσσεται σε ένα ρυθμό μεσαίου έως υψηλού τέμπο, με έντονη συναισθηματική δομή , σε μια σχεδόν ιερή, ορχηστρική σύνθεση! Ίσως, γιατί ο Γκάνταλφ είναι κάπου εδώ, ανάμεσα στους NÚMENOR, κι αυτό είναι ένα αλησμόνητο τέλος ενός εκπληκτικού δίσκου!

Υπάρχουν κάποιες εμφανείς επιρροές από τους BLIND GUARDIAN στο άλμπουμ, ακόμα και μερικά από τα κομμάτια έχουν πάρει το όνομά τους, από συνθέσεις των BLIND GUARDIAN, αλλά, οι NÚMENOR εξακολουθούν να φέρνουν σωρεία ατμοσφαιρικών στιγμών και αστείρευτη ενέργεια με τη δική τους μοναδικότητα. Αν επιθυμείτε μια μεγαλειώδη ακουστική εξερεύνηση, το αριστουργηματικό άλμπουμ “Draconian Age“, είναι αυτό ακριβώς. Κάθε κομμάτι ρέει απρόσκοπτα το ένα στο άλλο, δημιουργώντας μια εντυπωσιακά ευφάνταστη αφήγηση και προσφέροντας την απόδραση στον φανταστικό κόσμο του σπαθιού και της μαγείας, με μουσική και στιχουργική μεγαλοπρέπειά.

Μάκης Λάνος

8,5/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Atrophy Asylum

Atrophy- Asylum

Atrophy- Asylum «Το τέλος είναι κοντά. Ανόητοι! Είστε όλοι ανόητοι»! Και ένα κιθαριστικό θέμα λειτουργεί …

One comment

  1. Didn’t know about this band, thanks to this review now I know! Great job

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *