Paladine – Entering the Abyss

Paladine – Entering the Abyss

Paladine – Entering the Abyss

Οι Paladine σχηματίσθηκαν το 2013 από τρία μέλη των Mythraal, τα οποία ενισχύθηκαν το 2014 με την είσοδο του Νίκου Πρωτονοτάριου, που ανέλαβε τα φωνητικά και την lead κιθάρα. Με ιθύνοντα νου τον Χρήστο Στεργιανίδη (μπάσο), η μπάντα έβαλε αμέσως μπρος για το ντεμπούτο album της, που ονομάσθηκε “Finding Solace”, κυκλοφόρησε το 2017 και έκανε πολύ καλή εντύπωση στους εγχώριους heavy/power metal κύκλους. Η συνέχεια έμελε να φέρει σπουδαία live για τους Paladine (άνοιξαν για Manilla Road και Q5) και σημαντικές ανακατατάξεις, αφού ο Πρωτονοτάριος αποφάσισε να επικεντρωθεί στα φωνητικά και τρία νέα μέλη εισήλθαν, οι Σωτήρης Παρασκευάς και John Kats στις κιθάρες και ο Μπάμπης Τσολάκης (πρώην Fragile Vastness) στο drum kit. Με ανανεωμένη, λοιπόν, σύνθεση οι Paladine μας προσφέρουν το δεύτερο πλέον full-length album τους, ονόματι “Entering the Abyss”.

To νέο album ακολουθεί την πορεία, που χάραξε το “Finding Solace”, κινούμενο κι αυτό στα πεδία του επικού heavy/power metal, επηρεασμένο και από την ευρωπαϊκή σχολή (βλέπε Heaven’s Gate, Helloween, Gamma Ray κ.ά) και από την αμερικάνικη σχολή (βλέπε Manowar, Riot, Crimson Glory, Iced Earth κ.ά). Το heavy/power metal των Paladine είναι χειμαρρώδες, ογκώδες, παθιασμένο και φινετσάτο, πάνω απ’ όλα, όμως, είναι επικολυρικό, τόσο στις σύνθετες δομές των τραγουδιών όσο και στο αίσθημα, που αυτά αποπνέουν. Δίπλα στα αιχμηρά, δυναμικά riffs και τα έντεχνα κιθαριστικά solos τοποθετούνται τα υμνικά refrains, οι μαγευτικές ατμόσφαιρες και οι μεθυστικές, ανατατικές μελωδίες. Η μπάντα έχει κτίσει αριστοτεχνικά, σοφά τις συνθέσεις της, που, δουλεμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, έχουν συνήθως γρήγορο tempo, ενδιαφέρουσα εξέλιξη με εναλλαγές θεμάτων  και ιδεών, ξαφνικά κοψίματα, απρόσμενα περάσματα και όμορφες καταλήξεις. Αυτό, που καταφέρνουν με τρομερή αποτελεσματικότητα οι Paladine, είναι να δημιουργούν εικόνες με τη μουσική τους και να μεταφέρουν τον ακροατή σε συναρπαστικούς κόσμους. Μουσική και στίχοι συναποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο, εντός του οποίου οι στίχοι, βασισμένοι και πάλι στις fantasy νουβέλες των Margaret Weis και Tracy Hickman, στα λεγόμενα Dragonlance Chronicles, ορίζουν και τις διακυμάνσεις της μουσικής. Από εκεί και πέρα, πρέπει να τονισθεί ότι όλες οι συνθέσεις του δίσκου είναι σμιλεμένες με περίσσια έμπνευση και μεράκι και η παθιασμένη, γεμάτη συναίσθημα απόδοση των μουσικών φθάνει το τέλειο. Η δουλειά, που έχει γίνει στις κιθάρες είναι υποδειγματική και ανεβάζει πολύ ψηλά το όλο άκουσμα, ο Νίκος Πρωτονοτάριος ερμηνεύει πιο άνετα τις ευφάνταστες φωνητικές του γραμμές, το rhythm section μασάει σίδερα και έτσι, αντιλαμβανόμαστε συνολικά την τεράστια καλλιτεχνική αξία των κομματιών του “Entering the Abyss”. Μέτρια στιγμή δε θα βρείτε εδώ, μόνο κορυφαίες, ευκολομνημόνευτες μα και πολύπλοκες συνάμα, στιγμές ηρωικού heavy/power metal, όπως τα “War of the Lance”, “Mighty Heart”, “Sacrifice of a Hero”, “Entering the Abyss” κ.ά!

Συνολικά οι Paladine μας προσφέρουν ένα εξαιρετικό έργο, που σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από δουλειές καταξιωμένων συγκροτημάτων του ιδιώματος. Η μπάντα έχει σημειώσει τρομερή πρόοδο σε σχέση με το ντεμπούτο album της, αλλάζει επίπεδο και ανεβαίνει στην πρώτη κατηγορία του σύγχρονου επικού metal. To “Entering the Abyss” τα έχει όλα – έμπνευση, μεγαλείο, πάθος, και καθηλώνει με τις συγκλονιστικές συνθέσεις του. Οι φίλοι του επικού heavy/power metal καλά θα κάνουν να κοντοσταθούν πάνω από το “Entering the Abyss” και να του δώσουν τον χρόνο, που του αξίζει. Θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω!

8/10

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Orden Ogan - The order of fear

Orden Ogan – The Order Of Fear

Orden Ogan – The Order Of Fear Η πρώτη φορά που άκουσα Orden Ogan ήταν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *