SANCTUARY – Refuge Denied

SANCTUARY – Refuge Denied

Δύσκολο το έργο μου σήμερα, γιατί πρέπει να βρω λόγια που να περιγράψουν κατάλληλα τον πρώτο δίσκο ενός συγκροτήματος που με μόλις 2 κυκλοφορίες στα τέλη του 80 και τις αρχές του 90 κατάφερε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον ήχο του Αμερικάνικου U.S. power metal ήχου. Ναι μιλάω για τους SANCTUARY του χαρισματικού Warrel Dane και το ντεμπούτο τους «Refuge Denied» που κυκλοφόρησε το 1988 σε παραγωγή Dave Mustaine.

Στο ντεμπούτο τους οι SANCTUARY δείχνουν ένα συγκρότημα που ναι μεν κάνει εμφανείς τις ηχητικές επιρροές του, αλλά παράλληλα δίνει σε αυτές το προσωπικό του στίγμα προσφέροντας στον ακροατή εξ αρχής ένα άκουσμα που ναι μεν ακούγεται οικείο παραμένει δε φρέσκο και πρωτότυπο. Οι SANCTUARY στο δίσκο τους αυτό καταφέρνουν να συνδυάσουν την επιθετικότητα του bay area thrash metal ήχου με τις επιρροές τους από τον κλασσικό heavy metal ήχο με κύριες αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι JUDAS PRIEST, MERCUFUL FATE και σε δευτερεύοντα ρόλο οι IRON MAIDEN. Αυτό δε που χαρακτηρίζει τον δίσκο είναι και μια έντονη δραματικότητα που οφείλεται κυρίως στον τρόπο που ερμηνεύει ο Warrel Dane τους στίχους. Ένας τραγουδιστής με φωνή που φέρνει στο μυαλό ερμηνευτές όπως ο Rob Halford και James Rivera κυρίως στα υψηλής συχνότητας φωνητικά αλλά και τον Jon Oliva, Midnight και King Diamond ως προς την θεατρικότητα της ερμηνείας του. Αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία συνέθεσαν ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο που μέχρι και τις ημέρες μας θεωρείται κλασσικός δίσκος κι απαραίτητη προσθήκη σε κάθε metal δισκοθήκη.

Την παραγωγή του δίσκου όπως ανέφερα ανέλαβε ο Dave Mustaine, ο οποίος μάλλον δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά γιατί ο δίσκος χάνει σε δυναμικότητα, αλλά παρά τις αδυναμίες του αυτές δεν χάνει σε ποιότητα. Επίσης ο Mustaine συνεισφέρει στο δίσκο παίζοντας το σόλο στη διασκευή των Jefferson Airplane «White Rabbit» που υπάρχει στο δίσκο καθώς και κάνοντας κάποια backing vocals.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι εν ζωή η επιτυχία ενός καλλιτέχνη υπολογίζεται από την ποσότητα δίσκων που θα πουλήσει (για εμένα κακώς), αλλά αυτό που τελικά μετράει είναι η κληρονομιά που αφήνει κι ο Warrel Dane άφησε σπουδαια κληρονομιά στον ήχο μας. Τώρα λοιπόν και μετά το θάνατό του μου ακούγονται ακόμη πιο επίκαιροι και πειστικοί οι συγκεκριμένοι στίχοι του : « And so I leave this world, never to return My candle has been burned, for deliverance I yearn Time cannot erase the mark I leave on time and space» από το τραγούδι “Sanctuary” που θα βρείτε σε αυτόν το δίσκο.

8/10
Νικόλαος Παραστατίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SABRETUNG - Collision

SABRETUNG – Collision

Το συγκρότημα από την Αυστραλία επέστρεψε το 2012 με την δεύτερη δισκογραφική του δουλειά, με τον τίτλο “Collision”. Όπως και στο ντεμπούτο έτσι κι εδώ διάλεξαν ένα επικό εξώφυλλο για να ντύσουν το album τους. Μουσικά πρόκειται

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *