Scalpture – Landkrieg

SCALPTURE - Landkrieg

Scalpture – Landkrieg

Το “Landkrieg,” που μεταφράζεται ως “εμφύλιος πόλεμος” στα γερμανικά, είναι η τέταρτη δισκογραφική δουλειά των Scalpture, ένα συγκρότημα, που κατάγεται από το Μπίλεφελντ της Γερμανίας και τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια δυνατή επιλογή στη σκηνή του death metal, όντας γνωστό για την αδυσώπητη προσέγγισή του στο Death Metal. Η κεντρική ιδέα του δίσκου έχει να κάνει με τον Τριακονταετή Πόλεμο, μια καταστροφική σύγκρουση που κατέστρεψε τις γερμανικές περιοχές από το 1618 έως το 1648. Κάθε κομμάτι εδώ εξετάζει διαφορετικές πτυχές αυτού του πολέμου, απεικονίζοντας τις φρικαλεότητες και το χάος που προκλήθηκε. Οι στίχοι δίνουν μεγάλη έμφαση στην ιστορική ακρίβεια εστιάζοντας στις σκοτεινές πτυχές του πολέμου περιγράφοντας μάχες, στρατηγικές και τις συνέπειες που έχουν όλα αυτά στον άνθρωπο.

Το εναρκτήριο κομμάτι “The Fall” θέτει τον τόνο για τον δίσκο με την ατμόσφαιρα του. Ενώ το “Into Catastrophe” έρχεται να σε αιχμαλωτίσει με το βάρος και τον όγκο στις κιθάρες και το rhythm Session που είναι στιβαρά όσο δεν πάει, δίνοντάς σου μία ιδέα γα τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Συνέχεια με το καλύτερο κατ’ εμέ κομμάτι του δίσκου, το “Til Jeret Undergang, που καταφέρνει να συνδυάσει την μελωδία με την άκρα βιαιότητα. Μιλάμε για μεγάλο κόμματο και από τα καλύτερα που έχω ακούσει τα τελευταία πολλά χρόνια. “Landsknecht” για την συνέχεια με τις ταχύτητες εδώ να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο και να μας χαρίζουν άλλο ένα μεγαλειώδες κομμάτι που θα κάνει πολύ κόσμο για πάθει αυχενικό.

Το “Wallenstein” είναι ένα αφιέρωμα στον διάσημο στρατιωτικό ηγέτη και φέρνει επιπλέον επικά στοιχεία  με τις δυναμικές αλλαγές του και την ιδιαίτερη ενορχήστρωσή του, να σου μένουν στο μυαλό, ενώ το “Den Mörka Nattens Lejon,” που μεταφράζεται ως “Το Λιοντάρι της Σκοτεινής Νύχτας,” ασχολείται με τον Gustav II Adolph, βασιλιά της Σουηδίας και είναι το δεύτερο κομμάτι που μπόρεσα να ξεχωρίσω και ξεφεύγει σε ποιότητα από τα υπόλοιπα. Και αφού φτάσαμε και στη μέση το δίσκου, οι ταχύτητες πέφτουν για να πάρουμε μία ανάσα με το “Of Siege And Besieged” το οποίο όμως δεν υπολείπεται των άλλων σε όγκο και βάρος και αναδεικνύει την τρομερή παραγωγή που έχει γίνει στο “Landkrieg,”. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αίσθηση μιας επερχόμενης καταστροφής. Η χρήση ορχηστρικών στοιχείων προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα στο κομμάτι δείχνοντας πως οι Scalpture έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο πλέον.

Το “Schwedentrunk” πήρε το όνομά του από μιας μορφής βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι είναι όσο βαρύ και βίαιο όσο μπορείτε να φανταστείτε. Το “Hell’s Choirs Chant” τώρα, είναι ένα κομμάτι γρήγορο και επιθετικό το οποίο, μπορώ να το ξεχωρίσω για τον ρυθμό του και γιατί μου έφερε έντονα στο μυαλό του Bolt Thrower (σ.σ.: αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι…!!!). Για κλείσιμο έχουμε το “Bellum Se Ipsum Alet,” για το οποίο δεν περίμενα να το ακούσω για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.  Επικό κλείσιμο και ένας τρομερός επίλογος σε έναν δίσκο διαμάντι.

Η παραγωγή του “Landkrieg” είναι εξαιρετική, ο ήχος είναι καθαρός και βαρύς, δίνοντάς σου την αίσθηση της μάχης και της κλειστοφοβίας. Και όλοι οι παίκτες εδώ δίνουν το κάτι παραπάνω και πιάνουν απόδοση επιπέδου champions league. Ο ήχος του συγκροτήματος, μας φανερώνει την τρομερή εξέλιξη που έχουν τα μέλη ως μουσικοί αλλά και συνθετικά καθώς κατά την προσωπική μου άποψη το “Landkrieg,” είναι έτη φωτός μπροστά από όλες τις προηγούμενες δουλειές τους.

Στις 7 Μαρτίου κυκλοφόρησε το “Landkrieg,”. Στις 7 Μαρτίου κυκλοφόρησε ένας από τους κορυφαίους δίσκους για φέτος και ίσως η δισκάρα της χρονιάς στο Death metal. Τόσο καλό είναι και όποιος αφιερώσει χρόνο να το ακούσει, δεν θα το μετανιώσει. Οι Scupture με αυτή την κυκλοφορία ξεφεύγουν από την μάζα και ανεβαίνουν πολλά επίπεδα μαζί. Ένας δίσκος διαμάντι με ποιότητα, ενέργεια και λόγο ύπαρξης.

Βαγγέλης Φαρρής

9/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Euphrosyne

Euphrosyne – Morus

Euphrosyne – Morus Άκρως ποιητικά στο ντεμπούτο τους οι Euphrosyne ασχολούνται με ένα ακόμη τέκνο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *