Steel Arctus – Fire and Blood

Steel Arctus - Fire and Blood

Steel Arctus – Fire and Blood

Οι Steel Arctus εμφανίστηκαν δισκογραφικά το 2020 με το Fire and Blood και αδίκως πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι. Λόγω της κυκλοφορίας του νέου τους άλμπουμ Master of War (2022), θεώρησα σωστό να αναφερθώ στο ντεμπούτο τους, ώστε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η μπάντα είναι δημιούργημα του Nash G, ο οποίος αναλαμβάνει τις κιθάρες, το μπάσο και τα keys! Με καταγωγή από τα Γρεβενά αλλά κάτοικος Θεσσαλονίκης, μας δίνει το δικαίωμα να θεωρήσουμε τη μπάντα γέννημα  θρέμμα Θεσσαλονικιώτικη. Το γκρουπ συμπληρώνει ο γνωστός από τους Fortress Under  Siege Τάσος Λάζαρης στα φωνητικά και ο Πορτογάλος Xines στα τύμπανα.

Το άλμπουμ μουσικά κινείται στο καθαρόαιμο επικό heavy/power με επιρροές από Manowar, Virgin Steele, Judas Priest και Savatage. Oι συνθέσεις, οι στίχοι και η παραγωγή είναι του Nash G. Πρόκειται για ένα μουσικό που εμφανίζεται δισκογραφικά στο χώρο μας για πρώτη φορά με μία δική του μπάντα. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι ο Nash G έχει πολλά να δώσει και ως μουσικός και ως  μέλος των Steel Arctus στο Ελληνικό Μέταλ. Τη μίξη και το mastering ανέλαβε ο Στράτος Καραγιαννίδης (Strutter) των Wardrum. Κυκλοφορεί σε μορφή CD digipack και στις 18/11/2022 θα κυκλοφορήσει και σε περιορισμένη έκδοση βινυλίου.

Θεματικά το άλμπουμ κινείται σε ένα φανταστικό κόσμο, που δημιούργησε ο Nash G, «κλέβοντας» πραγματικές περιοχές της Ελλάδας και ενώνοντας τες. Στα Trivia του άλμπουμ είναι το γεφύρι της Πορτίτσας που βρίσκεται πίσω από το κεντρικό ήρωα Steel Arctus, ο οποίος απεικονίζεται στο cult εξώφυλλο του άλμπουμ. Είναι ο φύλακας της φυλής του που στέκεται αγέρωχος στις πύλες της περιοχής του, προστατεύει το λαό του με το “hellhammer” από το κακό “Doombringer” , ο οποίος θα εισβάλλει στη περιοχή του ήρωά μας, θα καταστρέψει, θα λεηλατήσει και θα απαγάγει την αγαπημένη του Steel Arctus «arcadian lady”!

Το ομώνυμο κομμάτι ανοίγει το άλμπουμ και θριαμβευτικοί ήχοι, ορμώμενοι από τους ηγέτες του είδους Virgin Steele και Manowar, σκορπούν ανατριχίλα και δέος. Ο Τάσος Λάζαρης, που αποτελεί και ιδανική επιλογή για την «αφήγηση» του άλμπουμ, με την υπέροχη φωνή του ντύνει τόσο επικά όσο χρειάζεται το τραγούδι που μας συστήνει άλλωστε και το συγκρότημα. Με ένα ρυθμό που θυμίζει “a call to arms” οι Steel Arctus αποδεικνύουν με το καλημέρα ότι ήρθαν για να μείνουν. Ιδανικό ξεκίνημα.

Αφού μας συστήθηκαν οι Steel Arctus ως συγκρότημα, μας συστήνουν και το κεντρικό ήρωα της ιστορίας τους. Δυνατό κομμάτι, με γρήγορο ρυθμό κι επικό ρεφραίν αλλά και ένα πιασάρικο mood γενικότερα, μας χαρίζει ακόμα ένα όμορφο κομμάτι. Στο ίδιο ύφος ακριβώς κινείται και το “hellhammer”, το όπλο του ήρωα μας. Εξίσου δυνατό κομμάτι με το rhythm section να υποστηρίζει με το καλύτερο τρόπο τα ψιλά φωνητικά του Λάζαρη.

Σε κάθε ιστορία υπάρχει κι ένας κακός. Με μία άκρως Priestική σύνθεση, ο “Doombringer” εισβάλει στα ηχεία μας αλλά και στη περιοχή του ήρωα μας. Δυνατές κιθάρες στο προσκήνιο και γρήγοροι ρυθμοί χαρακτηρίζουν το “Doombringer”.

To “Moira” αποτελεί μία σύντομη instrumental σύνθεση με επιρροές από αρχαιοελληνική μουσική. Μαρτυρά το λόγο για τον οποίο ο ήρωας είναι γεννημένος…. Αιώνια θέληση για νίκη και δόξα.

Με μία αλά Savatage εισαγωγή με πιάνο και σε πιο mid tempo ρυθμούς το “savage heart” είναι μία ήρεμη στιγμή του άλμπουμ. Άκρως λυρικό και μελωδικό ρέει πολύ όμορφα, αποκτά μία έμφυτη ένταση στην εξέλιξη του για να προσγειωθεί και να κλείσει όπως της πρέπει…

Το “Arcadian Lady”, που αποτελεί και τη τελευταία σύνθεση του άλμπουμ, ίσως είναι το παντοτινό “lonely” των Steel Arctus. Πανέμορφο μελωδικό κομμάτι με περίσσιο συναίσθημα και με μία εκπληκτική ερμηνεία που προδίδει έρωτα αλλά και απόγνωση για τη χαμένη αγάπη που πρέπει να ξαναβρεί ο ήρωας μας. Η “Arcadian Lady” απήχθη και ο Steel Arctus θα προσπαθήσει να την ελευθερώσει…. Ασφαλώς η ιστορία δε τελειώνει εδώ, θα συνεχιστεί και αξίζει να την ακούσουμε…

Η πρώτη δισκογραφική προσπάθεια των Steel Arctus είναι πέρα για πέρα άξια προσοχής. Πολύ όμορφες συνθέσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα ξένα συγκροτήματα της σειράς και του είδους. Τα φωνητικά του Λάζαρη μαζί με τη ποιότητα των τραγουδιών είναι το δυνατό χαρτί των Steel Arctus. Το μόνο που θα έλεγα ότι λείπει από τον ήχο τους είναι ο όγκος που θα έδινε περισσότερο δύναμη κι ένταση στις συνθέσεις τους. Είναι πολύ ευοίωνο για την Ελληνική σκηνή να βγαίνουν νέες μπάντες όπως οι Steel Arctus. Προσπάθειες σαν αυτή μπορούν να αναγάγουν την Ελληνική metal σκηνή σε βαριά βιομηχανία.

Νίκος Γλυκίδης

7,5/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Orden Ogan - The order of fear

Orden Ogan – The Order Of Fear

Orden Ogan – The Order Of Fear Η πρώτη φορά που άκουσα Orden Ogan ήταν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *