Πλήρες αφιέρωμα TANK τους θρυλους του NWOBHM

Tank band

This means war. Δεν θα μπορούσε να ονομάζεται διαφορετικά το αφιέρωμα στους Θεούς του κινήματος NWOBHM TANK. Τι εννοώ; Καλώς ήρθατε σε ένα μοναδικό heavy metal ταξίδι. Κρατηθείτε, δεν πάμε με συνηθισμένο όχημα!

Η μπάντα ιδρύθηκε το 1980 από τον μπασίστα Algy Ward(Alasdair Mackie “Algy” Ward). O Ward ενεργός δισκογραφικά από το 1976 με punk μπάντες της εποχής όπως οι The Saints και The Damned, θεώρησε ενδιαφέρον το NWOBHM κίνημα θεωρώντας ότι το punk δεν τον κάλυπτε πλέον τόσο. Οι μουσικές του ανησυχίες ήταν άλλωστε κι ο λόγος που τον πέταξαν από τους The Damned μετά τον επικό καυγά με τον ντράμερ τους Rat Scabiesalgy ward

O Algy ward την εποχή των The Damned

Στις αρχές του 1980 προσλαμβάνει τα αδέρφια Peter και Mark Brabbs δημιουργώντας τους TANK. Το πρώτο τους χτύπημα, ήρθε ένα χρόνο μετά, με το ΕΡ Dont walk away.

Μια κυκλοφορία που τους έβαλε σε περιοδεία το 1981 με τους Motorhead πριν ακόμη βγάλουν δίσκο. Με κεκτημένη ταχύτητα τους έβαλε στο στούντιο υπό τις κατευθύνσεις του, ο Fast Eddie Clark που ανέλαβε να κάνει και την παραγωγή.Tank and Lemmy

Ο δίσκος αυτός ήταν το Filth Hounds of Hades. Οι ηχογραφήσεις του έλαβαν τέλος τον Γενάρη του 1982 και κυκλοφόρησε λίγο αργότερα την ίδια χρονιά. Στο εξώφυλλο του, απεικονίζει τον Κέρβερο, τον μυθικό σκύλο-φύλακα του Άδη με τρία κεφάλια.

Ο τίτλος του άλμπουμ, αλλά και στίχοι τραγουδιών ήταν εμπνευσμένοι από μια ραδιοφωνική κωμωδία του Viv Stanshall στην εκπομπή του θρυλικού John Peel, το Sir Henry at Rawlinson End, που γυρίστηκε ταινία το 1980.

Το εξαιρετικό τους ντεμπούτο οδήγησε σε δυο 7’’ την ίδια χρονιά. Τα (He Fell in Love with a) Stormtrooper και Turn your head around, για να οδηγηθούν ξανά στο στούντιο στο τέλος της ίδιας χρονιάς, για τις ηχογραφήσεις του επίσης αριστουργηματικού Power of the hunter. Την παραγωγή σε αυτό ανέλαβε ο Nigel Gray των Police και περιέχει και μια διασκευή στο Crazy Horses των Osmonds που κυκλοφόρησε σαν single την επόμενη χρονιά.

Το 1983 ήταν χρονιά σημαντικών αλλαγών για την μπάντα. Για τις ανάγκες του επερχόμενου τότε άλμπουμ τους, προσλαμβάνεται σαν δεύτερος κιθαρίστας ο Mick Tucker. Ο Tucker ήταν γνωστός στο NWOBHM από την συμμετοχή του στους White Spirit και τις υπέροχες δισολιές που προσέφεραν με τον πιο γνωστό σε όλους Jannick Gers, προτού αυτός διαλύσει την μπάντα και ενταχθεί στους Ian Gillan Band.

Οι ΤΑΝΚ έκτοτε κι ως την πρώτη διάλυση τους συνέχισαν σαν κουαρτέτο. Δίχως να αλλάξουν ριζικά, το βρώμικο rock n roll τους εμπλουτίστηκε με τα πιο μελωδικά θέματα του Tucker για να βγει έτσι ακόμη ένας υπέροχος δίσκος, το This means war.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου και πριν την περιοδεία στην Μεγάλη Βρετανία με άλλες μπάντες της εποχής, τα αδέρφια  Brabbs αποχωρούν.

Την θέση τους στα τέλη της ίδιας χρονιάς αναλαμβάνουν στην κιθάρα ο Cliff Evans και στα τύμπανα ο Greame Crallan(επίσης πρώην μέλος των White Spirit) .Τank Honour and Blood Season

Οι ΤΑΝΚ του Honour and Blood 

Με αυτό το line up κυκλοφορούν το 1984 τον τέταρτο δίσκο τους, το Honour and Blood. O Ward έχει απομείνει μόνος από την αυθεντική σύνθεση της μπάντας. Στιχουργικά ασχολούνται πρώτη φορά με συναισθηματικά θέματα, παράλληλα με την συνήθη θεματολογία τους για τον πόλεμο, τις γυναίκες και τον rock n roll τρόπο ζωής.

Ενώ είναι καλός δίσκος, δεν πηγαίνει καλά. Όπως οι περισσότερες heavy metal μπάντες της εποχής, δεν αντιμετωπίζουν αποδοχή. Δεν υπάρχουν για τα ραδιόφωνα, οι δισκογραφικές προτιμούν να προμοτάρουν είδη που θεωρούν πιο εμπορικά. Αυτός ήταν ο λόγος να υπάρχει στον δίσκο η διασκευή στην επιτυχία της Aretha Franklin, Chain of fools και η κυκλοφορία του ως single.

Οι Metallica τους παίρνουν μαζί τους στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Ride the Lightning. Οι πολλές ημερομηνίες κούρασαν την μπάντα με αποτέλεσμα την αντικατάσταση του Crallan στα τύμπανα από τον Michael Bettel.Algy and James

Algy και James

Για πρώτη φορά οι TANK άφησαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να κυκλοφορήσουν τον επόμενο τους δίσκο. Κυνηγώντας την επιτυχία κυκλοφορούν το σαφώς πιο εμπορικό, αλλά εξίσου υπέροχο πέμπτο άλμπουμ τους. Το όνομα του ήταν αυτό της μπάντας. Το ΤΑΝΚ κυκλοφόρησε στα μέσα του 1987 με ντράμερ αυτήν την φορά τον Gary Taylor .

Όπως και τα προηγούμενα, αντιμετώπισε την προκατάληψη των μουσικών παραγωγών προς το heavy metal στερώντας τους ακόμη μια φορά από την επιτυχία που αξίζαν μπάντες όπως αυτοί, οι Raven, οι Demon και οι περισσότεροι.

Όσο η επιτυχία τους κρατούσε κλειστή την πόρτα, οι διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις που προτείναν μεταξύ τους για επόμενο βήμα, δεν ταυτίστηκαν, με αποτέλεσμα την πρώτη διάλυση της μπάντας το 1989.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία της, στα τέλη του 1997 η μπάντα σχηματίστηκε εκ νέου.

Μόνη αλλαγή στο line up; Που αλλού;

Μα ξανά στην θέση του ντράμερ.

Μετά από πέντε χρόνια καταφέρνουν το 2002 να κυκλοφορήσουν τον έκτο δίσκο τους. Ο τίτλος του σηματοδοτούσε την επιστροφή τους: Still at war.

Πιο σκληρός ήχος από τον προκάτοχο του, αλλά υστερεί σαφώς σε μελωδία. Αλλά ακόμη μια φορά η επιτυχία τους γύρισε την πλάτη.Τank Still at war Season

Oι ΤΑΝΚ του Still at war

Το 2006 κι ενώ η μπάντα ετοίμαζε την έβδομη κυκλοφορία τους με όνομα Sturmpanzer , ανακοινώνουν την διάλυση τους. Η βασική αιτία είναι η απότομη πτώση ακοής του Algy Ward μια μέρα(Συνέβη πριν λίγα χρόνια στον Brian Johnson με αποτέλεσμα να αφήσει τους AC/DC), καθώς και οι διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις που ήθελαν να ακολουθήσουν τα μέλη.

Το 2008 οι TANK έρχονται στο προσκήνιο ξανά. Οι ΤΑΝΚ με τους Tucker/Evans σε ρόλο οδηγού, εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη στιγμή για τον Ward, τον αφήνουν εκτός. Για να είναι έγκυρο το όνομα ΤΑΝΚ στο line up τους, υπάρχει ένα μέλος της original σύνθεσης, ο ντράμερ Mark Brabbs.Τank Tucker, Evans Brabbs

Tucker, Evans και Brabbs

Θα αποχωρήσει κι αυτός με την σειρά του, πριν βγει δίσκος. Στην θέση του Ward προσλαμβάνονται δυο άτομα.

Ο μπασίστας του Bruce Dickinson, Chris Dale και ο τραγουδιστής του reunion των Rainbow, Doogie White. Με αυτήν την σύνθεση συν την μόνιμη πληγή να μην έχουν σταθερό ντράμερ ηχογράφησαν 2 άλμπουμ.

Τα War nation του 2010 και το War machine του 2012 δεν είναι κακά. Θυμίζουν όμως πολλές μπάντες, εκτός από τους ΤΑΝΚ.

Το 2013 ο Algy Ward επιστρέφει στο προσκήνιο, αρνούμενος να παραδώσει το όνομα ΤΑΝΚ, σχηματίζοντας την δική του εκδοχή της μπάντας. Το όνομα ΤΑΝΚ παραμένει και στην εκδοχή του Ward. O δίσκος ονομάζεται Breath of the pit και για να φαίνεται κάτι διαφορετικό κάτω από το σήμα, γράφει: “written, played and shouted” by Ward himself.

Έκτοτε υπάρχει το τραγελαφικό, να υπάρχουν δυο μπάντες με το όνομα ΤΑΝΚ. Δυο μπάντες που βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο μεταξύ τους.

Το 2014 ο Ward ανακοίνωνε πως το πολύπαθο Sturmpanzer που κάποτε προορίζονταν για έβδομο άλμπουμ της μπάντας, είναι στα σκαριά και θα ήταν έτοιμο στα τέλη του 2015. Τα πράγματα δεν κύλησαν για ακόμη μια φορά όπως πίστευε, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το 2018.

τραγούδι από το Sturmpanzer

Στην αντίπερα όχθη, οι ΤΑΝΚ των Tucker/Evans με συνεχείς αλλαγές σε τραγουδιστές και ντράμερ κυκλοφόρησαν το 2015 το Valley of tears.

Σε πιο πρόσφατα νέα, το 2019 κυκλοφόρησαν το reIgnition έναν δίσκο που ουσιαστικά είναι επανακυκλοφορίες παλαιών τραγουδιών με την φωνή του David  Readman(πρώην τραγουδιστή των Pink Cream 69), σε μια ακόμη προσπάθεια να απαγκιστρωθεί το όνομα ΤΑΝΚ από αυτό του Algy Ward.

Οι εκτελέσεις είναι τους πολύ καλές, λείπει όμως αυτή η βρωμιά που έδινε ο Ward με την φωνή και το παίξιμο του, με τον Readman πάντως, να είναι εξαιρετικός.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις να έγιναν δυο μπάντες με το ίδιο όνομα, βγαλμένες από την ίδια μήτρα, με τόσο μένος να υπάρχει μεταξύ τους.

ΤΑΝΚ που θα θυμόμαστε όλοι, ήταν μια τρομερή μπάντα στα 80s. Φοβερά επιδραστικοί με λιγοστό και φανατικό κοινό. Πιο ονομαστός οπαδός τους δεν είναι άλλος, από τον κορυφαίο Tom Angelripper. Οι Sodom έχουν διασκευάσει πάρα πολλά τραγούδια τους σε διάφορες κυκλοφορίες τους. Το Turn your head around μάλιστα, που βρίσκεται στον δίσκο τους, Better of dead, έδωσε όνομα στον σπουδαίο αυτό δίσκο, από αυτήν την έκφραση του πριν το ρεφραίν.

Είναι μια από τις μπάντες που η ιστορία τους δικαίωσε στη συνείδηση των απανταχού μεταλλάδων, ποτέ όμως δεν δόθηκε τους η ευκαιρία να ανέβουν ένα σκαλί παραπάνω. Πολλές οι καλές μπάντες στο κίνημα του NWOBHM και οι λιγοστές μεγάλες εταιρείες που υπέγραφαν με heavy metal μπάντες τους στέρησε αυτό που αξίζαν.

Τελειώνοντας, τώρα που ο Θεός Lemmy ανελήφθη στους ουρανούς, είναι κρίμα να μην υπάρχουν γνήσια τέκνα του, να ακολουθήσουν τους μουσικούς δρόμους του, μακριά από την καλογυαλισμένη δηθενιά. Σε μια εποχή που η βρωμιά και το γρέζι έγιναν αποκλειστική υπόθεση των stoner μπαντών, μείναμε να ακούμε τα παλιά.

Ας βάλει λοιπόν το χέρι του, χρειαζόμαστε ΤΑΝΚ!

Σαν επίλογο:

I can really safely say
That you’re still alive
One thing they can’t take away
Is your will to survive
I know I won’t believe it
They say that you cannot be found
This man is better off dead
They want to turn your head around
Turn your head around

Βιβλιογραφία:

heavy metal archives, Wikipedia, Tank official website, Algy ward fanpage και 25 χρόνια πώρωσης.

 

Βασίλης ‘’Overbill’’ Χριστοφορίδης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Illusory Release Party

ILLUSORY – Πρόσκληση σε party για την κυκλοφορία του δίσκου τους CRIMSON WREATH στις 9 Οκτωβρίου

Οι Αθηναίοι progressive power metallers ILLUSORY, μας προσκαλούν σε γιορτή! Πρόκειται για μια εκδήλωση που γνωρίζουμε ότι η μπάντα ήθελε να κάνει για την κυκλοφορία του δίσκου τους CRIMSON WREATH

One comment

  1. καλά τα λες Billy. This means War ρε νιαμου…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *