Toledo Steel – No Quarter

Toledo Steel – No Quarter

Η αλήθεια είναι ότι το παραδοσιακό,γνήσιο heavy metal στην Αγγλία μετά το 1985 περίπου πραγματικά πέθανε. Οι περισσότερες μπάντες έκαναν μία αποτυχημένη στροφή είτε προς μελωδικές hard rock κατευθύνσεις,είτε προς το thrash.

Μιλάμε βέβαια για τα δύο παρακλάδια του metal τα οποία μεσουρανούσαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,στις Η.Π.Α. συγκεκριμένα. Προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο λοιπόν να ξανακερδίσουν την χαμένη τους αίγλη αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε και το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος αυτής της μουσικής σε αυτήν την χώρα,κατάσταση που επικρατεί μέχρι και σήμερα. Πραγματικά λυπηρό.

Οι Toledo Steel που παρουσιάζουμε εδώ,προέρχονται και αυτοί από την Αγγλία και κάνουν την πρώτη τους φιλότιμη προσπάθεια με το ντεμπούτο τους No Quarter. Είναι από τις ελάχιστες νέες μπάντες που προσπαθούν να δώσουν νέα πνοή στο παραδοσιακό metal πράγμα που είναι προς τιμήν τους.

Ήδη το όνομα σε προδιαθέτει ευχάριστα. Toledo είναι το όνομα μίας Ισπανικής πόλης η οποία ήταν γνωστή εκεί γύρω στο 500 π.χ. για τις κατασκευές σπαθιών και γενικώς διαφόρων μετάλλων και ατσαλιών.Ακόμα και το εξώφυλλο του δίσκου με το επιβλητικό σπαθί προσθέτει πόντους στο όλο εγχείρημα.

Στα της μουσικής τώρα η κατεύθυνση που ακολουθούν θα λέγαμε ότι είναι το παραδοσιακό Bρετανικό heavy metal η κοινώς NWOBHM. Και μάλιστα αντλούν έμπνευση από μπάντες πρώτης γενιάς αυτού του είδους. Λέγοντας πρώτης γενιάς εννοούμε μπάντες οι οποίες πάτησαν στα late 70’s και μετά στα 80’ς εξέλιξαν τον ήχο τους και έγιναν πιο σκληροί.

Η βασική επιρροή των Toledo Steel είναι οι Judas Priest κυρίως της περιόδου British Steel και Point of Entry. Ακόμα και η φωνή του τραγουδιστή Rich Rutter θυμίζει έντονα τον Rob Halford,ιδιαίτερα στο κομμάτι ”Visions in the fire”. Το καλο βέβαια είναι ότι και οι ίδιοι δεν θέλουν να εγκλωβιστούν από τις επιρροές τους και προσπαθούν μέσα από κομματάρες όπως οι ”Sight of the Sniper”,”Heavy metal Headache”και ”When the Night Draws In” να πάνε πιο πέρα και να εξελιχθούν. Στα θετικά του δίσκου επίσης είναι και η πολύ καλή δουλειά από τους κιθαρίστες Josh Haysom(ο οποίος εχει αναλάβει και το μπάσο) και Tom Potter,οι οποίοι με τις εξαιρετικές τους ιδέες και τα όμορφα σόλο τους κάνουν την ακρόαση του δίσκου πολύ πιο ευχάριστη. Η παραγωγή είναι ότι πρέπει για το ύφος τους οπότε όλα δένουν τέλεια.

Συνοψίζοντας όποιος θέλει να ακούσει αξιόλογο Βρετανικό heavy metal όπως αυτό παιζόταν στην αυγή των 80’s ας κάνει μία στάση εδώ και δεν θα χάσει. Αναμένουμε με αγωνία και την επόμενη δουλειά των εν λόγω κυρίων.

8/10
Jim Bradley

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Clouds - Despãrţire

Clouds – Despãrţire

Clouds - Despãrţire Στην εποχή του Youtube, του Spotify, του Bandcamp πολλές φορές μια κριτική, μια παρουσίαση ενός άλμπουμ από κάποιον «ειδήμονα» (μουσικό ξερόλα), είναι περιττή. Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό, αν και κάποτε δεν είχαμε πρόσβαση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *