Συνέντευξη με τον Γιάννη Παπανικολάου των Diviner

Diviner

Από τους InnerWish στους Diviner η πορεία συνεχίζεται! Το Metalourgio έχει την χαρά να υποδεχθεί τον Γιάννη Παπανικολάου από τους Diviner σε μια συνέντευξη εφ’ όλης τής ύλης!

κάλως ήρθες Γιάννη στο Metalourgio ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία επικοινωνίας με τους αναγνώστες σας.

Για τους Metalheads που τυχόν δεν σας ξέρουν, πείτε μας λίγα λόγια για το ποιοί είναι οι Diviner.

Γειά χαρά σας. Είμαστε μια Heavy Metal μπάντα από την Αθήνα που ξεκινήσαμε το 2011 .Το σχήμα δημιουργήσαμε παρέα με τον κιθαρίστα και αδελφικό φίλο Θύμιο Κρίκο με τον οποίο ως γνωστόν το 1995 είχαμε επίσης δημιουργήσει τους InnerWish. Σύντομα οι Diviner πλαισιώθηκαν από καταξιωμένους μουσικούς όπως Γιώργος Μαρούλης-κιθάρα , Ηρακλής Μπουζιώτης-μπάσο, Φραγκίσκος Σαμοΐλης-τύμπανα και το πρώτο μας άλμπουμ «Fallen Empires» ήρθε το Νοέμβριο του 2015 μέσω της Σουηδικής Ulterium Records. Ένα χρόνο αργότερα ο Θύμιος Κρίκος αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω φορτωμένου προσωπικού προγράμματος και αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Φοίτο. Το δεύτερο άλμπουμ μας Realms Of Time ηχογραφήθηκε με αυτή τη σύνθεση και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019. Στο μεταξύ η μπάντα ήδη είχε προβεί σε νέα αλλαγή αρκετών μελών και έκτοτε το τελικό σημερινό line-up αποτελείται από τους :

Γιάννης Παπανικολάου – φωνή
Γιώργος Μαρούλης – κιθάρα
Teo Ross – κιθάρα
Γιώργος Μπουλμάνος – μπάσο
Λευτέρης Μώρος – τύμπανα

Πως δέσατε σαν μπάντα και ποιός είναι ο «ιθύνων νους».Diviner 02

Το δέσιμο σε μία μπάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται εκτός από σκληρή δουλειά στο μουσικό κομμάτι, αφοσίωση και πίστη στο όραμα της μπάντας αλλά και καλή σχέση των μελών σε προσωπικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση μας από κάθε άποψη.
Ως παλαιότερο και ιδρυτικό μέλος του σχήματος ο ρόλος της εμπροσθοφυλακής και του βασικού συνθέτη αναπόφευκτα έχει πέσει στις δικές μου πλάτες. Παρόλα αυτά λειτουργούμε συλλογικά και ο καθένας από τους 5 μας έχει την αξία, το ρόλο και την προσφορά του.

Ποιός είχε την ιδέα για το όνομα Diviner και ποιά η σημασία του;

Η ιδέα του ονόματος ήταν αποτέλεσμα δικής μου σκέψης καθώς το δέος και η έννοια της ύπαρξης του θεϊκού στοιχείου πάντα με γοήτευε.
Diviner σημαίνει αυτός που κατέχει θεία σοφία και δύναμη.

Ποιές είναι οι επιρροές σου, υπάρχουν συγκεκριμένες μπάντες που σε ενέπνευσαν;

Σίγουρα ένα πολύ μεγάλο εύρος του φάσματος που αφορά στο κλασικό Heavy Metal είναι μία γενική βασική επιρροή μας και αν εξαιρέσεις τη σχετικά μοντέρνα προσέγγιση μας στον ήχο, ο κόσμος που μας ακούει μας συνδέει με ονόματα όπως Priest, Maiden, Metallica,Iced Earth, Dio, Megadeth, Savatage, Slayer, Manowar ,Sanctuary,Nevermore, InFlames, Amon Amarth που γουστάρουμε οπαδικά και δεν αποκλείω πώς ασυνείδητα σίγουρα μας έχουν επηρεάσει.

Πες μας πέντε κορυφαία συγκροτήματα και πέντε κορυφαία άλμπουμ, για σένα.

Δε νομίζω πως θα πρωτοτυπήσω.
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Black Sabbath – Heaven And Hell
Judas Priest – Painkiller
Metallica – Master Of Puppets
Slayer – Reign In Blood

Ποια ήταν η ανταπόκριση για το « Realms of Time»; Ποιες είναι οι διαφορές από το προγενέστερο δίσκο σας « Fallen Empires»;

Diviner Fallen EmpiresΤο δεύτερο άλμπουμ πήγε εξαιρετικά καλά και υπεράνω κάθε προσδοκίας μας πράγμα που μας χαροποιεί αφάνταστα. Θα έλεγα πως ηχεί κάπως πιο εμπλουτισμένο μουσικά, περισσότερο μελωδικό, ατμοσφαιρικό και πομπώδες σχέση με το ντεμπούτο που είναι σαφώς πιο ωμό, επιθετικό και σκοτεινό.

Ποιός γράφει την μουσική και τους στίχους; Βασίζεστε στους στίχους για να γράψετε μουσική ή το αντίστροφο ;

Το μεγαλύτερο μέρος των κομματιών είναι δικής μου ευθύνης. Συνήθως έρχομαι με ολοκληρωμένη πρόταση μουσικής και στίχου και πάντα με ενδιαφέρει τα δύο τους να βρίσκονται σε απόλυτη συσχέτιση. Προηγείται ελαφρώς η μουσική και οι μελωδικές γραμμές που ανάλογα με την ατμόσφαιρα που μου εκπέμπουν με παραπέμπουν αυτόματα σε ανάλογο στιχουργικό concept.
Παράλληλα οι κιθαρίστες και ο μπασίστας φέρνουν τις δικές τους ιδέες , είτε σε απλά riff , είτε έτοιμες μουσικές δομές που δουλεύουμε παρέα για να τελειοποιηθούν μελωδικά και στιχουργικά.
Στο τελικό στάδιο της ενορχήστρωσης συμμετέχουμε όλοι.

Περνώντας το μονοπάτι της πνευματικής ζωής αποδυναμώθηκε ποτέ η αφοσίωση σου στο metal;

Δε θα το έλεγα, μάλλον το αντίθετο καθώς πιστεύω ότι το metal είναι ίσως το μοναδικό είδος μουσικής με τόσο δυνατό πνευματικό περιεχόμενο και υπόβαθρο για να εκφράσεις ανώτερες ανησυχίες. Κι επειδή δεν έχω σταματήσει να ψάχνομαι αυτή η συμπόρευση είναι αναγκαίο κομμάτι της ζωής μου. Πολύς κόσμος παρεξηγεί τη metal μουσική καθώς πέφτει θύμα σκοταδιστικών απόψεων που κυκλοφορούν στο χώρο της Εκκλησίας από ανθρώπους χωρίς παιδεία, δαιμονοπoιώντας γενικά την Τέχνη και την ελευθερία έκφρασης. Θέλω να πιστεύω ότι όσο εξελισσόμαστε σαν όντα και τρόπος σκέψης τέτοια φαινόμενα θα περιορίζονται.

Η θεματολογία των στίχων αγγίζει συχνά θέματα φιλοσοφίας και θρησκείας. Τι ρόλο παίζουν η φιλοσοφία και η θρησκεία στην ζωή και στην μουσική σας;

Η μουσική για μένα προσωπικά είναι η προέκταση των υπαρξιακών και φιλοσοφικών μου αναζητήσεων και το μεγαλύτερο εργαλείο να τις εκφράζω και επικοινωνώ με τον έξω κόσμο. Είναι ουσιαστικά η αντανάκλαση του ανώτερου εαυτού μου και της ζωής μου, με νότες και λέξεις σε ανθρώπους που μιλάμε την ίδια γλώσσα. Και αυτή η αναζήτηση της αλήθειας και του εαυτού μου είναι μία διαδικασία μόνιμη και ασταμάτητη.

Από τότε που άρχισες να ακούς metal ως σήμερα , πως θα αξιολογούσατε την πορεία του είδους, όσον αφορά στις μπάντες, αλλά και στους metalheads;

Σήμερα έχει αλλάξει πολύ το Metal που γνωρίζαμε κάποτε, είτε μουσικά, είτε στο τι πρεσβεύει, είτε στον τρόπο μετάδοσης του σαν μουσικό προϊόν. Έχει χάσει μεν τη μαγεία που είχε, αλλά από την άλλη έχει εκμοντερνιστεί κερδίζοντας νέους ακροατές. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και κάθε γενιά έχει τους ήρωες της. Απόλυτα σεβαστό. Ωστόσο πάντα στη μουσική ότι είναι ποιοτικό και αξιόλογο αντέχει στο χρόνο και αγαπιέται. Όρεξη και χρόνο να’χεις υπάρχει πολλή μουσική εκεί έξω να ανακαλύψεις για όλα τα γούστα.

Στην Ελλάδα πως τα βλέπετε τα πράγματα, έχουμε αρκετές μπάντες, αλλά ελάχιστες γίνονται γνωστές στο εξωτερικό. Πώς το εξηγείς αυτό;

Όντως έχουμε πολλές καλές μπάντες σε κάθε είδος του σκληρού ήχου. Οι εποχές μπορεί να έχουν αλλάξει με την επέλαση του διαδικτύου και η δισκογραφία να πέθανε. Ανέκαθεν όμως ο τρόπος για να τα καταφέρεις κάνοντας το βήμα στο εξωτερικό ήταν και είναι η σκληρή δουλειά, οι θυσίες, η προσήλωση στο στόχο σου, η επαγγελματική νοοτροπία, οι σωστές επιλογές και το καλλιτεχνικό άστρο που δυστυχώς δεν το έχουν όλοι.

Έχετε παίξει σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε πολλά video σας στο youtube βλέπω σχόλια από ξένους. Που βλέπετε Diviner live 02μεγαλύτερη απήχηση;

Η απήχηση έχει κυρίως να κάνει με το που προωθείται η δουλειά σου και που υπάρχει κοινό να ενδιαφέρεται για αυτό που κάνεις. Στη δική μας περίπτωση ο περισσότερος κόσμος μας προέρχεται κυρίως από Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, Λατινική Αμερική και δευτερευόντως Νότια Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά φυσικά και στη χώρα μας έχουμε ένα πολύ πιστό κοινό που συνεχώς αυξάνεται.

Κάποια κορυφαία στιγμή που να σας έχει μείνει από κάποιο live που κάνατε;

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να πω πάνω σε αυτό. Όπου περνάς καλά, έχεις καλό ήχο και ζεστό κοινό
οι στιγμές είναι κορυφαίες, χαχαχα. Το βασικό είναι η μπάντα να έχει σιγουριά στον εαυτό της, να νιώθει όμορφα on stage υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να ευχαριστιέται τα ταξίδια που κάνει με αφορμή τη μουσική.

Πως είναι η συνεργασία σας με την Ulterium Records;

Μέχρι τώρα εξαιρετική και ελπίζω να συνεχίσει έτσι και στο μέλλον.

Συνεργάζεστε με συγκεκριμένα άτομα για το artwork των άλμπουμ σας και για την σκηνοθεσία των videoclip σας; πως αξιολογείτε το αποτέλεσμα μέχρι τώρα;

Όχι δεν έχουμε συγκεκριμένους μόνιμους συνεργάτες στο artwork. Ανάλογα με το concept αποφασίζουμε κάθε φορά τι θέλουμε και ποιος κρίνεται κατάλληλος να υλοποιήσει καλύτερα την ιδέα μας. Σε ότι αφορά τους σκηνοθέτες των video, η επιλογή τους είναι ένας συνδυασμός budget και ικανοτήτων του καθενός να απεικονίσει με φαντασία και άποψη τη μπάντα ή το επιλεγμένο θέμα.
Με βάση λοιπόν το τελευταίο πιστεύω πως οι μέχρι τώρα δουλειές μας είναι ικανοποιητικές. Πάντα βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο και η επιλογή του τραγουδιού γιατί στο τέλος αυτό είναι που μένει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Diviner;

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε έχουν ακυρωθεί όλα τα live που είχαμε κλείσει και δε βλέπω να αλλάξει κάτι μέσα στη χρονιά. Οπότε εκμεταλλευόμαστε αυτό το διάστημα και ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε υλικό για το επόμενο άλμπουμ μας που αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θέλουμε να κυκλοφορήσει τέλος του 2021.

Πώς βιώσατε προσωπικά αλλά και ως μπάντα το διάστημα του εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης της πανδημίας;

Σε προσωπικό επίπεδο ξεκουράστηκα γιατί το είχα πολύ ανάγκη και μέχρι το Πάσχα το απολάμβανα. Αλλά όταν γεμίσαν οι μπαταρίες, ήθελα να γυρίσω στους κανονικούς μου ρυθμούς να δω φίλους, να παίξω μουσική, οπότε εκεί με τον εγκλεισμό έφαγα κάποιες φρίκες.
Σε επίπεδο μπάντας μας έλειψε σίγουρα η πρόβα και η επαφή.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας και οι προβληματισμοί σας για την νέα – μετά COVID-19 – εποχή; Πώς σχολιάζετε τα νέα μέτρα αποκλεισμού από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, πιο συγκεκριμένα, την απαγόρευση κάθε είδους συναυλιακής διοργάνωσης;

Ζούμε σίγουρα από κάθε άποψη μία δοκιμασία κι ένα τεράστιο κοινωνικό πείραμα που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει.
Απόλυτα κατανοητές οι απαγορεύσεις συναυλιών, αλλά η ανησυχία μου για το αύριο με βάση την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση της οικονομίας είναι μεγάλη.

Dio Greek Tribute Band, Rock n Roll ChildrenΔέκα χρόνια τώρα, έχετε δημιουργήσει τη Dio Greek Tribute Band, «Rock n Roll Children» με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, μίλησε μας για τη δράση και προσφορά αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας.

Ο λόγος ύπαρξης αυτής της μπάντας είναι καθαρά μουσικός και οπαδικός αφού μεγαλώσαμε με τα ανεπανάληπτα τραγούδια του τεράστιου Ronnie James Dio από όλη τη διαδρομή του.
Όμως η ιδέα του ετήσιου φιλανθρωπικού event στο Κύτταρο δόθηκε από μία ανάλογη κίνηση του Μεγάλου Κοντού πίσω στο 1986 με το τραγούδι STARS και τη συμμετοχή σε αυτό πλήθους δημοφιλών καλλιτεχνών από το Heavy Rock στερέωμα για να βοηθήσουν το πρόβλημα υποσιτισμού για τις χώρες του τρίτου κόσμου.
Εμείς αντίστοιχα αποφασίσαμε η δωρεά μας κάθε χρόνο να πηγαίνει σε ιδρύματα που στεγάζουν παιδιά χωρίς οικογένεια τα οποία χρήζουν κάθε είδους βοήθειας ή περιπτώσεις ανιάτων παθήσεων που έχουν ανάγκη ψυχολογικής στήριξης. Αυτή η κίνηση έχει δώσει στους Rock n Roll Children ένα όραμα πολύ ιδιαίτερο και ένα νόημα ύπαρξης που υπερβαίνει τα όρια της μουσικής.

Στο videoclip του «Evilizer», συνεργαστήκατε με τον ηθοποιό Σταύρο Μαυρίδη, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία σας;

Ήταν μια πρόταση του σκηνοθέτη μας που τον γνώριζε προσωπικά και μας φάνηκε εξαιρετικά τιμητική και ενδιαφέρουσα. Ο Σταύρος είναι φοβερός καλλιτέχνης και είχαμε άψογη συνεργασία.

Για το κλείσιμο θες να πεις κάτι στους αναγνώστες

Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους!

Η συνέντευξη έγινε από το Metalourgio

Diviner Live

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Paladine

Συνέντευξη με τους Paladine

Οι Paladine έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα metal δρώμενα της χώρας μας με την κυκλοφορία του ντεμπούτου album τους, “Finding Solace”, το 2017. Μετά από σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση τους, οι Έλληνες power metallers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *