Συνέντευξη με τους Vigilante

Vigilante band

Όταν κάποιος ακούει τις λέξεις progressive metal και Ιαπωνία στην ίδια πρόταση, κατά 99% το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι το Live at Budokan των Dream Theater. Ωστόσο, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έχει βγάλει πολλά αξιοσημείωτα σχήματα στον προοδευτικό ήχο. Ένα από αυτά είναι οι Vigilante με χαρα τους καλωσορίζουμε στο Metalourgio.

Hiroshi Omoto – Κιθάρες: Ευχαριστούμε το metalourgio για αυτή την συνέντευξη.

Καλώς ήρθατε.

Σε τι φάση βρίσκεται η μπάντα;

Κάνουμε συνεχώς σχεδόν ένα σόου ανά δύο μήνες σε χώρους με 100~200 άτομα, μαζί με άλλες μπάντες στα πλαίσια metal events. Επίσης τώρα δουλεύουμε στην προ-παραγωγή του επόμενου άλμπουμ.

Ποιος είχε την ιδέα για τη δημιουργία και το θέμα των Vigilante;

Όταν φτάνουμε στη σύνθεση, και τα τέσσερα μέλη εκτός του ντράμερ φέρνουν στοιχεία στη μπάντα. Όσο για την παραγωγή, εγώ είχα πάντα τη γενική ιδέα για τη δημιουργία του ήχου. Το περιεχόμενο των στίχων, η θεματολογία ή οι ιστορίες από πίσω είναι κυρίως από τον τραγουδιστή μας Hideaki Niwa και τον μπασίστα μας Makoto Unno.

Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την κυκλοφορία του τελευταίου σας άλμπουμ. Πότε να περιμένουμε το επόμενο;

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει κοντά στα 9 τραγούδια αλλά ενδέχεται να μας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να τελειώσουμε ολόκληρο το άλμπουμ. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστούν πολλά χρόνια όπως την τελευταία φορά.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιον από τους δίσκους σας, και αν ναι γιατί;

Πρέπει να είναι το “Chaos-Pilgrimage”. Γιατί χωρίς αυτό το πρώτο άλμπουμ, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας μέχρι τώρα. Ακόμα πιστεύουμε ότι είναι ένα σπουδαίο έργο τέχνης με προσεγμένα τραγούδια.

Πείτε μας για τη διαδικασία δημιουργίας και ηχογράφησης της μουσικής σας.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, φέρνουμε όλοι τραγούδια από το προσωπικό μας αρχείο. Έπειτα επιλέγουμε τα κομμάτια που άρεσαν σε όλους και ανταλλάζουμε απόψεις χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το Cubase, το SNS tools και το Dropbox. Έχω αναλάβει την παραγωγή του ήχου από τότε που ξεκινήσαμε τους Vigilante και έχουμε βιώσει την ιστορία της ηχογράφησης, δουλεύοντας με αναλογική κασέτα μέχρι και σκληρό δίσκο υπολογιστή. Διαθέτουμε επίσης μεγάλο εξοπλισμό, σχεδόν ίσο με επαγγελματικά στούντιο, και καμπίνα ηχογράφησης. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουμε με αυθεντικές τεχνικές, γράφοντας τις κιθάρες μέσα στην καμπίνα, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με μερικούς πολύ καλούς ενισχυτές, έτσι ώστε να πετύχουμε τον αρτιότερο ήχο. Όσο για το mastering είμαι και εκεί υπεύθυνος και χρησιμοποιούμε τον καλύτερο mastering compressor της Shadow Hills. Επιδιώκουμε τον βέλτιστο ήχο όχι μόνο με με ψηφιακά μέσα αλλά και με ψηφιακά όπως τον compressor που ανέφερα. Μπορεί αυτός ο εξοπλισμός να έχει κοστίσει μια περιουσία αλλά δουλεύω για τοπικές μπάντες ως ηχολήπτης με τα ίδια μηχανήματα, και τα έσοδα πάνε στο ταμείο των Vigilante.

Σκοπεύετε να γυρίσετε ένα video clip κάποια στιγμή;

Τώρα ετοιμάζουμε τα σχέδια για αυτό. Νομίζουμε ότι είναι ένα επόμενο βήμα από τα live videos που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής.

Πόσο εύκολο είναι για μια prog/power metal μπάντα να επιβιώσει στην Ιαπωνία;

Οι Dream Theater είναι ακόμα το δημοφιλέστερο prog metal συγκρότημα στην Ιαπωνία, αλλά γνωρίζουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο για τις εγχώριες μπάντες σαν εμάς να προσελκύσουμε τους οπαδούς των DT και να δώσουν προσοχή στη μουσική μας. Ωστόσο, έχουμε μερικούς ενθουσιώδεις ακροατές και χάρη σε αυτούς μπορούμε να συνεχίσουμε τις συναυλίες μας, χωρίς να πληρώνουμε για να παίξουμε, και να τις θεωρούμε ως προτεραιότητα. Είναι όμως ακόμα δύσκολο να επιβιώσεις εδώ, κρίνοντας από πολλές νέες μπάντες που δεν είναι πια ενεργές μετά το ντεμπούτο τους.

Το streaming και γενικότερα το ίντερνετ σας έχουν βοηθήσει να προωθήσετε τη μουσική σας;

Ναι, μπορούν να φανούν χρήσιμα ως προωθητικά μέσα, ελκύοντας ανθρώπους να έρθουν στα σόου μας ή να αγοράσουν τα CD μας. Έχουμε ανεβάσει επίσης πολλά live videos στο κανάλι μας στο YouTube και στο fan page μας στο Facebook. Όσο για το streaming, δεν επωφελούμαστε αρκετά από αυτό επειδή ο κόσμος που του αρέσει αυτό το είδος μουσικής που παίζουμε, εξακολουθεί να το εκτιμά αγοράζοντας CD εδώ στην Ιαπωνία. Ωστόσο, είναι μεγάλη μας χαρά να έχουμε αυτό τον μεγάλο αριθμό συνδρομητών από διάφορες χώρες, και να παίρνουμε πολλές περισσότερες προβολές στο Facebook fan page απ’ ότι στο YouTube κανάλι μας.

Εδώ και μερικά χρόνια έχεις τη δική σου εταιρεία με πεντάλ κιθάρας. Πιστεύεις ότι για να επιβιώσει ένας μουσικός σήμερα, πρέπει να στραφεί και σε τέτοιες κινήσεις;

Έχω συνδυάσει τον βιοπορισμό με τη μουσική από το ντεμπούτο των Vigilante δουλεύοντας ως κιθαρίστας, τεχνικός κιθάρας, μηχανικός ηχογράφησης, τεχνικός της Behringer και της Guitar Slinger, και ως γενικός διευθυντής της VeroCity Effects Pedals. Ο κόσμος πιστεύει ότι οι μουσικοί ανήκουν σε managers για να πληρωθούν, σε αντάλλαγμα με δημόσιες παραστάσεις. Το γεγονός ότι παίζουμε prog/power metal μας έκανε να ασχοληθούμε με έναν τεράστιο όγκο εξοπλισμού. Φυσικά, αυτό το “back-up” μουσικής επιχείρησης μου ταιριάζει καλύτερα και οικονομικότερα. Αυτό το περιβάλλον μου επέτρεψε να εστιάσω στην μουσική των Vigilante, χωρίς να ενδιαφέρομαι για τον χρόνο και το κόστος. Εν’ τω μεταξύ, οι άλλοι μουσικοί έχουν να ασχοληθούν με την πώληση του merchandise και των εισιτηρίων για τις συναυλίες.

Μιας και αναφέρετε τους Rush στις επιρροές σας, πείτε μας λίγα λόγια για τον Neil Peart ο οποίος έφυγε πρόσφατα.

Makoto Unno: Πιστεύω πως ο θάνατος του ήταν αδιαμφισβήτητα μεγάλη απώλεια για τους οπαδούς του progressive rock/metal. Έχουμε κληρονομήσει το progressive metal drumming από αυτόν μέσω του Mark Zonder, τον ντράμερ των Fates Warning, ο οποίος επηρεάστηκε από τον Neil Peart. Ήταν μια μεγάλη διαδοχή στον χώρο των τυμπάνων. Επιπλέον πιστεύω ότι ο Neil είχε σημαντικό ρόλο ως δημιουργός ή ως συγγραφέας, ώστε να δώσει στα τραγούδια βαθύ υπόβαθρο. Τον σέβομαι σαν ένα σπουδαίο πρωτοπόρο του progressive rock drumming και αφηγητή στο μουσικό μας είδος.

Είστε ενεργοί από το 1988 και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της μουσικής, και όχι μόνο. Πως βλέπετε την ευρύτερη περιοχή του progressive metal σήμερα;

Hiroshi Omoto: Όσο αφορά το progressive metal, έχουμε ακόμα σε μεγάλη εκτίμηση τους Dream Theater και τα μουσικά ιδιώματα που έχουν εξαπλωθεί στον κόσμο, από εταιρείες σαν την Magna Carta. Πλέον αυτά τα ιδιώματα έχουν εξελιχθεί στο Djent. Πιστεύω η επόμενη γενιά του progressive metal συμπεριλαμβανομένου του Djent, είναι η μουσική με πάρα πολλές νότες και πληροφορία. Έτσι η πιστεύουμε ότι η μουσική μας είναι απλή και μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και power metal. Νομίζω το “Cosmic Intuition” είναι το πιο προοδευτικό άλμπουμ των Vigilante.

Έχετε παίξει πολλά σόου όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει κάποιο αγαπημένο σας;

Αυτό με τους Hibria στο Χονγκ Κονγκ πίσω στο 2009.

Makoto Unno: Η πρώτη αποκλειστικά δική μας συναυλία το 1997, πριν τη κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ “Chaos-Pilgrimage”. Διήρκησε περίπου δύο ώρες με πάνω από είκοσι τραγούδια, μπροστά σε εκατοντάδες κόσμο.

Hideaki Niwa: Η συναυλία αφιέρωμα στην Yoko (σ.σ. Ono, πρώην σύζυγος του John Lennon) που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Αρχίσαμε να παίζουμε στις 5:00 μ.μ.! Το scream μου ακούγονταν σαν πρωινό λάλημα κόκορα!

Πότε θα σας δούμε στη χώρα μας;

Hiroshi Omoto: Πάντα ανυπομονώ να δεχθώ προτάσεις από οπουδήποτε στον κόσμο.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Vigilante;

Θα ήθελα να συνεχίσω τις ασχολίες μου με τη μουσική για όσο ζω σαν τους παλαιότερους στον κλάδο, όπως ο Lemmy των Motörhead ή ο Neil Peart των Rush. Ελπίζω επίσης στην εξέλιξη της μπάντας, αλλά το να συνεχίσουμε τη μουσική μας αποτελεί προτεραιότητα.

Η συνέντευξη έγινε από το Metalourgio

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Hyperion

Συνέντευξη με τον Davide Cotti των Hyperion

Το Metalourgio καλωσορίζει τον Davide Cotti απο τους πολλά υποσχόμενους Ιταλούς heavy metallers Hyperion, η μπάντα έχει στο ενεργητικό της δυο άλμπουμ, το Dangerous Days του 2017 και το Into the Maelstrom του 2020. Μια μπάντα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *