Ascending Olympus – Frontlines

Ascending Olympus - Frontlines

Ascending Olympus – Frontlines

Το album “Frontlines” έρχεται στο προσκήνιο του τεχνικού Death Thrash ως το πρώτο δισκογραφικό βήμα μιας μουσικά έμπειρης αθηναϊκής τετράδας. Τα μέλη των Ascending Olympus με θητεία, νυν και παρούσα, σε σχήματα όπως οι Aherusia, Jaded Star, Kinetic, Verdict Denied, War Dance κ.α., γνωρίζουν αυτό που εν συντομία αποκαλούμε στη μεταλλική αργκό «γήπεδο». Πολύ δε περισσότερο τον τρόπο πλασαρίσματος στη σκηνή του ιδιώματος, τις συνιστώσες μα και τα χαρακτηριστικά της τεχνικής απόδοσης εφόδια ώστε παρόλο που έχουμε παρθενική εμφάνιση-ντεμπούτο album να κρίνονται ικανοί ως εκπρόσωποι του μελωδικού Brutal Death/Thrash.

Συνθετικά διόλου μουντοί και άχρωμοι εκθέτουν τις μουσικές αναζητήσεις τους ευθέως, με μια αξιοζήλευτη στιβαρότητα, με ερμηνευτική άνεση και δυναμική. Σου δίνουν την εντύπωση, αν δεν ψαχτείς ιστορικά μαζί τους, πως πρόκειται για μια μπάντα που απλά κάνει καλά αυτό που γνωρίζει χρόνια!…Και όμως στην πραγματικότητα πριν το “Frontlines” υπήρχε ως δείγμα, έτσι απλά και μόνο, το single “Death Will Come from Above”.

Ο ακροατής από την πρώτη νότα, από το πρώτο πύρινο άκουσμα “As the Ground Trembles”, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αυγή ενός πρωταγωνιστικού σχήματος. Δεν υπάρχει ο συνήθης ηχητικός «παλιμπαιδισμός» που συναντάμε σε αρχικές δουλειές. Ξεκάθαροι, άμεσοι, χωρίς φλυαρίες και κομπασμούς στιχομυθούν σε δέκα τραγούδια τα οποία αποτελούν την ζώσα ψυχή ενός album που εμφορείται από ποιητική ευαισθησία, φωνητικό πάθος, στιβαρές στο φαζάρισμα κιθάρες, διπλοπεταλιές να κροταλίζουν ανηλεώς και τέλος ένα μπάσο κινητήριος αρχή στην επιβολή του ακουστικού γρονθοκοπήματος. Η εναλλαγή δε, που τακτά επιχειρούν από mid-tempo σε ταχείς ρυθμούς τους απαλλάσσει από τη μετρημένη και κάποιες φορές ομιχλώδη απόδοση του ιδιώματος.

Θεματικά διαπραγματεύονται απόψεις και συναισθήματα που ρέουν απροκάλυπτα σαν μια   αυτονομημένη λογοτεχνική ύπαρξη. Είναι εμφανές το κάλεσμα που επιχειρούν ώστε ο ακροατής να μπει στη δική τους κριτική διάθεση, να μελετήσει βάση ερείσματος και ο ίδιος…, και τελικά να καταλήξει σε ατομικά συμπεράσματα εντός μα και εκτός στιχουργικού πεδίου. Ναι! Είναι αλήθεια πως πολλές φορές στο  Heavy Metal διαλέγουμε να καταλάβουμε ότι μας αρέσει ή ότι εμείς θα θέλαμε αδιαφορώντας για το πραγματικό θεματικό στίγμα ενός τραγουδιού…Γιατί?…Γιατί έτσι μας αρέσει!…Γυρνώντας στους Ascending Olympus μετά την άνω, οξύμωρη, παρένθεση έχουμε ένα σχήμα που μιλά για την πίστη του πολεμιστή όπου μάχεται για τα ιδανικά, του αψηφώντας τον φόβο – Off to Different Shores”, για την σύγχρονη πολιορκία της ματαιόδοξης πραγματικότητας εν ήδη Τροίας  – “Hell Is in My Eyes”, που προβάλει την αυταπάρνηση του καλέσματος του απλού λαού στα όπλα ενάντια στους κοινωνικούς θεριστές –“ A Call to Arms” αλλά παράλληλα εξυμνεί την ένωση απέναντι στη ζωή και στο θάνατο των ταπεινών υπερασπιστών – “The City Will Not Fall”. Το  “Death Will Come from Above” που ακολουθεί περιγράφει τη διορατικότητα, την οξυδέρκεια που πρέπει κανείς να έχει στο πεδίο της μάχης, σε κάθε στιγμή που ζει ενώ το “I of the Damnation” την κλασική προσπάθεια για επιβίωση του ατόμου σε ένα περιβάλλον εχθρικό, οργής και καταδίκης. Το ομότιτλο “Frontlines” σε προειδοποιεί πως μόνο η εκπαίδευση, η κατ’ εξακολούθηση μάθηση των μυστικών της μάχης, η ευλογία του θείου μπορούν να σε κάνουν άξιο αγωνιστή. Ένατο κατά σειρά, το “Fatal Nightmare” μεταφέρει το απόφθεγμα ότι ο φθόνος, η προδοσία, η ατιμία απλά προκαλούν εφιάλτες πόνου και ποτέ λύτρωση ενώ ο επίλογος  “Until the War Is Won” λειτουργεί ως τελική απόφαση πως όσοι βρεθούν στην πρώτη γραμμή δεν θα υποχωρήσουν αλλά ελεύθεροι θα παλέψουν μέχρι ενός!

Μεστή, ογκώδης παραγωγή…, εξώφυλλο που μεταφορικά αναφέρεται στην έκρηξη του εσωτερικού μας κόσμου- Όλυμπου- απέναντι στην ζοφερή καθημερινότητα είναι ακόμα δύο στοιχεία-παράγοντες που προσδίδουν στους Ascending Olympus και στην δική τους death/thrash προσέγγιση την επιζητούμενη (επινοημένη) ηχητικοθεματική προοπτική για το πάντα δύσβατο μονοπάτι της καταξίωσης.

Άγγελος Γεωργιόπουλος

7,5/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Sunburst - Manifesto

Sunburst – Manifesto

Sunburst – Manifesto Όταν αποφασίζουν αυτά τα αγόρια να φτιάξουν άλμπουμ είναι για εμάς γιορτή. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *