Συνέντευξη με τον NICK BANGER των METALMORFOSIS

Μetalourgio: Γειά σου Νίκο.Καλωσόρισες στο Μetalourgio.

Μιάς και είναι η πρώτη συνεντεύξη σας εδώ,δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας και ξεκινάμε.

N.B.: Καλησπέρα σε όλους. Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας.
Οι Metalmorfosis δημιουργήθηκαν στην Αθήνα από εμένα (Nick Banger) στην κιθάρα και τα φωνητικά και τον Steve Breaker στα τύμπανα. Όλα άρχισαν από μια σχολική μπάντα φίλων που ήθελε να παίξει Metal μουσική στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Σε αύτο υπήρξε μια εξέλιξη καθώς από το 1993 δρούσαμε ως Spectre και ηχογραφώντας μερικές κασσέτες (με υλικό που παίζουμε ζωντανά ακόμα και σήμερα) γίναμε αρκετά γνωστοί τοπικά.Με το πέρασμα των χρόνων αποκτήσαμε αύτο που λέμε cult status έως το 2003 όπου αλλάξαμε το όνομα σε Μetalmorfosis και η πορεία μας απο εκεί και πέρα είναι πάνω-κάτω γνωστή. Με διάφορες αλλαγές μελών και έξι κυκλοφορίες ,συνεχίζουμε να παίζουμε δυναμικά και ακάθεκτα την μουσική που μας αρέσει μέχρι και σήμερα συμπληρώνοντας 25 χρόνια παρουσίας στο Μεταλλικό στερέωμα.

Μetalourgio: Πρίν μερικούς μήνες κυκλοφορήσατε υπο μορφή κασσέτας την νέα σας δουλειά με τίτλο “Divination” όπου περιέχει 3 τραγούδια. Μίλησε μας λίγο γι’αύτο και πές μας ποιές είναι οι αντιδράσεις των οπαδών έως τώρα.

N.B.: Έιμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Τα νέα τραγούδια είναι πολύ Heavy, πολύ δυνατά και γρήγορα. Είναι ότι περίμεναν οι οπαδοί μας τα τελευταία χρόνια και αποζημιώνουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό headbanger. Φρεσκογραμμένο υλικό που δείχνει που βρίσκονται και κινούνται μουσικά οι Metalmorfosis σήμερα. H κασσέτα είχε διανομή στην Ευρώπη και την Ασία έτσι πολύ γρήγορα αρχίσαμε να λαμβάνουμε πολλά και ένθερμα μηνύματα. Ίσος λίγο μεγαλύτερη ανταπόκριση να υπάρχει στο Περού καθώς μέσα στον Ιούνιο θα κυκλοφορίσει εκεί το “Divination” σε μια νέα ειδική και περιορισμένη έκδοση με διαφορετικό εξώφυλλο,συσκευσία κλπ,πάλι σε κασσέτα.

Μetalourgio: Με το “Divination” βλέπουμε και την επιστροφή του αρχικού σας drummer Steve Breaker.Γιατί είχε αποχωρήσει απο την μπάντα και πώς επέστρεψε πίσω μετά από όλο αυτό τον καιρό?

N.B.: Μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου ep το 2006 υπήρξαν κάποιες διαφωνίες στην μουσική κατεύθυνση και μαζί με τις αυξημένες υποχρεώσεις που είχε το συγκρότημα εκείνη την περίοδο έγιναν αλλαγές μελών. Μέσα στα επόμενα χρόνια όμως ξανασυνεργαστήκαμε με τον Steve και συναυλιακά αλλά και στο studio.Πρόκειται για ένα drummer με πολύ δυνατό και συμπαγές παίξιμο κάτι που είναι βασικό συστατικό για την μουσική που παίζουμε.

Μetalourgio: Ακούγοντας τη νέα σας δουλειά παρατήρησα πως ο ήχος έχει γίνει πιο σκοτεινός και οργισμένος σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο σας. Θα έλεγα ότι μερικά σημεία πλησιάζουν και το thrash σε αντίθεση με το heavy/speed ύφος που είχατε στο παλιότερο σας υλικό. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτή την αλλαγή?

N.B.: Ναί, συμφωνώ με αύτη την άποψη. Το “Through space…and time” είχε πιο αργά κομμάτια και έβγαζε ατμόσφαιρα. Ο ήχος μας στο “Divination” είναι σίγουρα πιο “σκοτεινός”. Το ομώνυμο τραγούδι στιχουργικά είναι πολύ οργισμένο και μουσικά σίγουρα αγγίζει το thrash. Όταν το ανεβάσαμε στην σελίδα μας όλοι εξεπλάγησαν ευχάριστα.’Οπως και το “R.F.U.” όπου είναι ότι πιο γρήγορο έχουμε ηχογραφήσει μέχρι στιγμής.Αφήνω για το τέλος το “In the blood” όπου ειδικά τον τελευταίο καίρο δείχνει να έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των οπαδών μας. Ένα κομμάτι με βαθύ νόημα και μουσικά με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Metalmorfosis.Αποτελεί ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα επίσης. Την περιόδο της σύνθεσης των τραγουδιών η αλήθεια είναι πώς μαζευόμασταν και ακούγαμε παλία κλασσικά thrash άλμπουμ,προβάραμε το υλικό και αργά τα βράδiα βολτάραμε ή λιώναμε στα bar. Αυτό μάλλον βγήκε στην ηχογράφηση καθώς όταν μπήκαμε στο studio τα παίξαμε όλα δύο φορές πιο γρήγορα.Αυτοί είναι και οι λόγοι για το τελικό αποτέλεσμα.

Μetalourgio: Αν παρατηρήσει κάποιος την δισκογραφία σας θα δεί ότι προτιμάτε περισσότερο το αναλογικό format βγάζοντας τις κυκλοφορίες σας προτίστως σε βινύλιο και μετά σε cd. Για πιο λόγο κυκλοφορήσατε το “Divination” σε κασσέτα?

N.B.: Το βινύλιο μας αρέσει περισσότερο απ’ όλες τις απόψεις και είναι το format που επιδιώκουμε για τις κυκλοφορίες μας. Την περίοδο όμως που ετοιμάζαμε το “Divination” ξανανιώσαμε αύτο το παλιό συναίσθημα που υπήρχε στην μπάντα τις πρώτες μέρες. Έντονος ενθουσιασμός με το υλικό, ωμή δύναμη και πολύ ενέργεια. Ξανακούσαμε παλιά άλμπουμ και περπατήσαμε σε δρόμους και γειτονιές που κάποτε στις αρχές και τα μέσα του ‘90 γινόντουσαν διάφορα σκηνικά. Πολλά όμως έχουν αλλάξει από τότε. Σήμερα έχουν μείνει μόνο ερείπια
μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Κάπου εκεί ξαναγυρίσαμε για λίγο και βγάλαμε τις φωτογραφίες για το εξώφυλλο.Δεν χρειάστηκε λοιπόν πολύ σκέψη για το πως θα το κυκλοφορούσαμε. Κάνοντας ότι κάναμε και στις αρχές με πολύ πάθος και μεράκι. Άδειες κασσέτες,αντιγραφή,φωτοτυπίες και άμεσα μοίρασμα στους οπαδούς. Ο πραγματικός και γνήσιος τρόπος δηλαδή της παλιάς σχολής με την οποία μεγαλώσαμε. Η όλη κίνηση εκτιμήθηκε δεόντως απ’ όλους και αύτο μας χαροποιήσε ιδιαίτερα.

Μetalourgio: Θα έλεγα ότι γενικότερα η μουσική σας βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο Αμερικάνικο και το Ευρωπαικό μέταλ της δεκαετίας του ‘80.Συμφωνείς? Υπάρχουν μήπως κάποιες πιο ιδιαίτερες μπάντες που σας έχουν επηρεάσει?

N.B.: Συμφωνώ απόλυτα με τον χαρακτηρισμό. Κοίταξε, μπήκαμε στο metal σε πολύ μικρή ηλικία το ‘86 με Iron Maiden,Judas Priest,Scorpions κλπ, γκρούπ που μας αρέσουν ακόμα πολύ και σίγουρα έχουν αφήσει το στίγμα τους στην μουσική μας μίας και τους ακούγαμε απ’το πρωί ως το βράδυ για πολλά χρόνια. Πιο μετά King Diamond,Ozzy,Metallica,Αccept κλπ. Την εποχή που παίζαμε ως Spectre ακούγαμε και πιο ιδιαίτερες μπάντες που ενδεχομένως και να μας επηρέασαν μίας και είχαμε αρκετά κοινά στοιχεία τόσο μουσικά όσο και στιχούργικα. Agent Steel,Sacred Blade,Liege Lord,Savage Grace,Jag Panzer κλπ

Μetalourgio: Μαθαίνουμε πως αυτή την περίοδο βρισκόσαστε στο studio και ετοιμάζετε την καινούρια σας δισκογραφική δουλειά. Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες?

N.B.: Υσχύει.Toυς τελευταίους μήνες δουλεύουμε πάνω σε νέο,αλλά και παλαιότερο υλικό καθώς και σε μερικές προτάσεις φανατικών οπαδών που πάντα λαμβάνουμε υπόψιν μας. Προς το παρόν δεν μπορώ να σας δώσω παραπάνω πληροφορίες.

Μetalourgio: Ας πάμε πίσω στο 2014. Γράφετε ιστορία ως η πρώτη Ελληνική metal μπάντα που περιοδεύει στην Αργεντινή. Πως καταφέρατε κάτι τόσο ασύλληπτο και έως τώρα σχεδόν ακατόρθωτο.Πως αισθάνθηκες γι’ αυτό και ποιές ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου εκεί?

N.B.: Το “Through space…and time” είχε μεγάλη απήχηση στην Νότιο Αμερική. Τα πήγε αρκετά καλά στην Βραζιλία,την Χιλή και την Αργεντινή. Είχαμε γυρίσει και ένα video clip για το τραγούδι “Haunted house” το οποίο προβλήθηκε αρκετά και είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι γνωστοί manager και promoters να μας προσεγγίσουν για να δώσουμε μερικές ζωντανές εμφανίσεις στην Βραζιλία. Τελικά αυτό δεν επιτεύτηκε τότε αλλά πολύ σύντομα είχαμε μια πολύ καλύτερη πρόταση για μια headline περιοδεία στην Αργεντινή καθώς μας πληροφόρησαν πως έχουμε πολλούς οπαδούς εκεί που θέλουν να μας δούν live.Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι με τις κινήσεις σου γράφεις ιστορία στο metal αλλά και γενικά κάνοντας κάτι πρώτος στα χρονικά. Τα συναισθήματα λοιπόν δεν περιγράφονται εύκολα. Οι αντιδράσεις του κόσμου εκεί ήταν πολύ εκδηλωτικές. Το κοινό μας ήταν άγριο και παθιασμένο.Μας έκανε εντύπωση που γνώριζαν και τραγουδούσαν τους στίχους των τραγουδιών και σε όλες τις συναυλίες γινόταν χαμός. Γενικά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

Μetalourgio: Αποτέλεσμα των συναυλιών σας εκεί το “Time travelling machine live” ηχογραφημένο ζωντανά στην Αργεντινή κυκλοφορεί σε βινύλιο.

N.B.: Ναί. Το συγκεκριμένο βγήκε για την Ευρωπαική αγορά αλλά πρίν από αυτό είχε κυκλοφορίσει μόνο στην Αργεντινή σε βινύλιο το “Live metal from space” και αυτό ηχογραφημένο ζωντανά από εκείνη την περιοδεία. Έχοντας δύο live album στη σειρά προσθέσαμε άλλο ένα επίτευγμα στις πρωτιές μας,

Μetalourgio: Συμμετείχες στους Guerrera μία μπάντα από την Αργεντινή σε ένα 7“ ep το 2013 και ένα 12” lp 2015 .Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία?

N.B.: Με την τραγουδίστρια είχα πολλά χρόνια επικοινωνία. Μου είχε στείλει videos με το γκρούπ που έπαιζε τότε και είχα ενθουσιαστεί από τις εκρηκτικές συναυλίες τους. Η φωνή και η σκηνική παρουσία της Romi Guerrera είχε κάνει αίσθηση και αύτο φάνηκε αργότερα μιας και δέχτηκε πρόταση συνεργασίας απο ένα γνωστό Ισπανικό metal συγκρότημα. Τα πράγματα όμως πήγαιναν αργά οπότε αντιπρότεινα να αναλάβω ως συνθέτης και παραγωγός με την προοπτική δισκογραφικής δουλειάς. Το ep “Guerrera of metal” τα πήγε περίφημα. Το ομώνυμο τραγούδι σήμερα θεωρήται κλασσικό. Όταν κυκλοφόρησε το δισκάκι ήταν τέτοια η επιτυχία όπου συγκαταλέχθηκε πολύ γρήγορα στις καλύτερες metal κυκλοφορίες της χρονιάς.Στην Αργεντινή είχε μεγάλη ζήτηση και κυκλοφόρισε εκεί σε κασσέτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Metalmorfosis να το συμπεριλάβουν στο setlist τους στην περιοδεία τους εκεί. Η επόμενη δουλειά ήταν το “To hell and back again” όπου και αυτό τα πήγε πολύ καλά. Εδώ να σημειώσω πως για αυτό τον δίσκο χρησιμοποίησα κάποιο απο το υλικό που προοριζόταν για το άλμπουμ των Metalmorfosis έτσι και οι δύο δουλειές των Guerrera αποτελούν ένα είδος συνδετικού κρίκου μεταξύ του “Through space…and time” και του “Divination”. Όσοι από τους οπαδούς δεν γνωρίζουν αυτές τις κυκλοφορίες είναι μια καλή ευκαιρία να τις τσεκάρουν.

Μetalourgio: Μετά απ’ όλα αυτά έρχεται και η σειρά για το πρώτο σου προσωπικό album όπου πρόκειται για μία εξαιρετική δουλειά και σίγουρα συγκαταλέγεται μέσα στις καλύτερες κυκλοφορίες του Hard Rock και του Heavy Metal για το 2017. Τραγούδια σαν το “Play to win” και “Black and blue” θα μπορούσαν άνετα να μπούν σε soundtrack ‘80s ταινίας. Πές μας μερικά πράγματα γι’αυτό.

N.B.: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που σας άρεσε το cd.Να σας πώ λοιπόν μερικά πράγματα. Η σύνθεση και ηχογράφηση των τραγουδιών που περιέχονται στο πρώτο προσωπικό μου album ήταν μία πολύ ευχάριστη διαδικασία. Πέρασα μία δημιουργική φάση με πολύ έμπνευση και φρέσκες ιδέες που εν μέρη μουσικά και οπωσδήποτε στιχουργικά δεν θα κόλλαγαν τόσο ώστε να τις χρησιμοποιήσω για τους Metalmorfosis μιάς και αυτή τη φορά οι στίχοι αφορούσαν αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. Φυσικό και επόμενο λοίπον να κυκλοφορίσει απλά ως Nick Banger. Συμφωνώ κι’εγώ πως αυτό το υλικό μπορεί να γίνει το soundtrack για τις καυτές καλοκαιρινές σας νυχτές.

Μetalourgio: Είστε ένα συγκρότημα που έχετε αρκετά χρόνια δυναμικής συμμετοχής στην μουσική σκηνή. Πιο συγκεκριμένα ξεκινήσατε το 1989 αλλά η πρώτη σας κυκλοφορία εντοπίζεται το 2006 με το ομώνυμο 12” που περιέχει τον ύμνο σας “Show me the way”. Μου δίνεται την εντύπωση ότι η αναγνώριση ήρθε σε εσάς ύστερα από αρκετό καιρό.Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό?

Ν.Β.: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1989 υπήρχε μία παρέα από συμμαθητές πού έκανε θόρυβο προσπαθώντας να παίξει μέταλ. Εδώ και χρόνια όμως,είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει κοινό που αρέσκεται σε αυτό τον ήχο και θα είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν κάποτε αυτές οι ηχογραφήσεις κυκλοφορήσουν επίσημα.Το 1993 ουσιαστικά ξεκινούν οι Specte ηχογραφώντας τρία demos (με τραγούδια που ξαναδουλέυτηκαν αργότερα) ως το 1997 όπου η προσπάθεια να βγάλουμε δίσκο πέφτει στο κένο μιάς και καμία εταιρία δεν ενδιαφέρεται να υπογράψει Heavy Metal. Άσχετα αν τους άρεσε η μουσική μας, άλλα ήταν τα μουσικά είδη που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή και επίσης στην Ελλάδα ελάχιστες μπάντες έπαιζαν καθαρό Metal. Kαταλαβαίνεις λοιπόν ποιά ήταν η κατάσταση που επικρατούσε τότε. Μετά από ένα διάλειμμα έγραψα πολλά νέα τραγούδια και το 2003 αλλάζουμε το όνομα σε Metalmorfosis με απώτερο στόχο να κυκλοφορίσει αυτό το καταραμένο βινύλιο.
Το 2006 όλη η σκληρή δουλεία και η αγάπη γι’αυτό που κάνω ανταμείβεται με αυτή την κυκλοφορία που σκάει κυριολεκτικά σαν βόμβα μέσα στο underground metal. Αποκτούμε πολύ γρήγορα φίλους και οπαδούς σε όλο τον κόσμο και μέσα σε λίγους μήνες βρίσκομαι να δίνω συνεντεύξεις σε Ευρωπαικά μέταλ έντυπα και με ένα δισκογραφικό συμβόλαιο στο χέρι από την High Roller Records. Τι άλλο να ζητήσει κανείς? Εγώ συνέχισα και συνεχίζω να γράφω και να παίζω την μουσική που μου αρέσει και αυτό είναι που εκτιμούν και οι οπαδοί μας,το ότι δεν έχουμε αλλάξει και έχουμε μείνει πιστοί στις αξίες. Θεωρώ πως οι κυκλοφορίες μας συμπέσανε με την άνοδο και το νέο κύμα του κλασσικού metal ήχου και με μια νέα γένια οπαδών που διψάει για μέταλλο μέχρι και σήμερα.

Μetalourgio: Βλέπουμε ότι συνολικά έχεις στο βιογραφικό σου αρκετές δισκογραφικές δουλειές. Κάνε μας μία μικρή ανασκόπηση και σχολιασμό των κυκλοφοριών που προηγήθηκαν.

N.B.: Μetalmorfosis-“Metalmorfosis”: Ο πρώτoς μας δίσκος. Συναισθηματική αξία. Ορισμός.

Μetalmorfosis-“Mask of gold”: H πρώτη κυκλοφορία μας στην Ηigh Roller Records.Tο ομώνυμο κομματι πολύ σκοτεινό και είναι απο τα αγαπημένα μου.
Μetalmorfosis-“Through space…and time”: H δεύτερη κυκλοφορία μας στην Ηigh Roller Records,η πιο πολυσυζητημένη και ίσος η πιο επιτυχημένη ως τώρα.Έβγαλε ένα hit, το “Haunted house” για το οποίο γυρίσαμε και video clip.
Guerrera-“Guerrera of metal”: To oμώνυμο τραγουδι είναι ύμνος αλλά το κρυμμένο διαμάντι ειναι το “Oscuridad”.Αυτό το ep είχε μεγάλη επιτυχία.
Guerrera-“To hell and back again”: Μέρος του υλικού προοριζόταν για το δεύτερο άλμπουμ των Metalmorfosis. Ίσος κάποια μέρα να ξαναδουλευτεί. Κορυφαία στιγμη το “The Incubus”.
Μetalmorfosis-”Live metal from space”: Ζωντανά ηχογραφημένο από την περιοδεία στην Αργεντινή.Ένα είδος σουβενίρ για όσους ήταν στο live και για όσους ήθελαν να είναι.Συναισθηματικής αξίας επίσης
Metalmorfosis-“Time travelling machine live”: Δεύτερο live album στη σειρα,100% ηχογραφημένο ζωντανά όπως και το άλλο,αλλά η συναυλία είναι σε διαφορετική πόλη. Ωμό και άγριο show.

Νick Banger-“Nick Banger”: Πρώτο προσωπικό album όπως είπαμε και πιο πάνω.Ακούγεται όλο πολύ ευχάριστα ειδικά τα βράδυα..ανεβάζει τις αισθήσεις.
Μetalmorfosis-“Divination” : Metalmorfosis are back! BANG YOUR HEADZ!!

Μetalourgio: Με όλη αυτή την αναβίωση του 80’ς ήχου που επιχειρούν πολλές μπάντες σήμερα, πιστεύεις ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές καλές ένδοξες εποχές?

N.B.: Αυτή η ερώτηση δεν είναι τόσο εύκολο ν’απαντηθεί καθώς υπάρχουν πολλοί παράμετροι..
Η δεκαετία με τα αγαπημένα μου άλμπουμ και γκρούπ είναι αυτή του ‘80, αλλά αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και το μόνο που έχει μείνει είναι οι αναμνήσεις.Το θέμα για εμένα είναι να έχεις τον δικό σου ήχο και να χαράζεις την δική σου πορεία στο έτος 2018 που έχουμε σήμερα.Να δημιουργείς κάτι με αντίκτυπο και όπως στην δική μας περίπτωση να είναι επιρροή για την τωρινή και την επόμενη γενία συγκροτημάτων.

Μetalourgio: Αυτά από εμένα Νίκο. Τα τελευταία λόγια δικά σου.

N.B.: Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.
Οι σελίδες των Metalmorfosis στο internet για όποιον θέλει να τις επισκευτεί είναι οι παρακάτω:
Facebook: https://www.facebook.com/MetalmorfosisBangerBattalions/
Reverbnation: https://www.reverbnation.com/metalmorfosisofficialpage
Youtube: https://www.youtube.com/user/06BANGER
Nα είστε όλοι καλά! METAL ON!!

Για το Metalourgio
Jim Bradley

Metalmorfosis
GREEK METAL LEGEND


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vigilante band

Συνέντευξη με τους Vigilante

Όταν κάποιος ακούει τις λέξεις progressive metal και Ιαπωνία στην ίδια πρόταση, κατά 99% το …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *