Ανταπόκριση:Kawir Saor Eldingar Live στο Κύτταρο 2 Απριλίου 2023

Kawir, Saor, Eldingar, Live στο Κύτταρο 2 Απριλίου

Kawir Saor Eldingar Live στο Κύτταρο 2 Απριλίου 2023

Με την ενόρμηση στα ύψη της προσμονής δηλαδή με την ψυχολογία ήδη θετική, κοινώς με την ανάγκη να ικανοποιηθεί η ψυχοσωματική ανθρώπινη, μεταλλική, ανάγκη ως επιθυμία διέσχισα τον μικρό χώρο υποδοχής μπαίνοντας στο club… Ήμουν βέβαιος από τη συμμετοχή-άκουσμα των ονομάτων και μόνο ότι η βραδιά θα στέκονταν αφορμή για να βιώσουμε ως ακρόαση κ θέαση μια ακόμα μεταλλική πανδαισία.

ELDINGAR. Το υψηλόβαθμο τεχνικό πρόσημο του συγκροτήματος, η άψογη απόδοση ενός μυσταγωγικού Avantgarde black, η μελωδία της κλασικής παιδείας, το ερμηνευτικό πάθος κυριάρχησαν. Το σχήμα παρουσίασε ένα σετ βασισμένο στο παρθενικό του album Maenads (2021) καταθέτοντας ηχητικοπαραστατικά τη σημασία της δικής του μουσικής φιλοσοφίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Eldingar αποτυπώνουν τη δύναμη ενός ελκυστικού υπαρξιακού Black metal. Δικαίωσαν όχι μονάχα την παρουσία τους αλλά και την εδώ και αρκετό καιρό ουσιώδη φήμη που τους συνοδεύει ως ένα σχήμα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σε κάθε λεπτό επί σκηνής.

eldingar_2

SAOR, Με μια μικρή καθυστέρηση γεμάτη από ήρεμα, σχεδόν ακουστικά, «κέλτικα Zen» τραγούδια οι Σκωτσέζοι άρχισαν να ανθυποβάλλουν το κοινό στο δικό τους folk metal. Με την ηχητική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν ταξίδεψαν την ακρόαση στα ψηλά βουνά, στο ψυχρό πλην όμως επιβλητικό τοπίο…είχες την εντύπωση ότι βιώνεις μια περιπλάνηση στα υψίπεδα της βόρειας πατρίδας τους αλλά και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων. Η χρήση του φλάουτου-φλογέρας ήταν κ παραμένει κυρίαρχο μουσικό στοιχείο σε ένα folkblack που εξιστόρησε στη Γαελική γλώσσα στιγμές ποίησης, σκωτσέζικης ιστορίας, ρομαντισμού κ μοναξιάς παρμένες απο τα albumRoots”,”Aura”,”Guardians”, “Origins”.

saor live kyttaro

Έτσι έφτασε η στιγμή των KAWIR. Τα 30 χρόνια σταθερής αξίας στην αναβίωση της αρχαιοελληνικής μυσταγωγίας και του αντίστοιχου λατρευτικού πάνθεου μέσα από το metal χαράχτηκαν στη Γραμμική Β, σαν μαρμάρινη επιγραφή στην επι σκηνής παρουσία τους. Αυτό το black metal, γεμάτο ενέργεια, δραστικών της ορφικής του εσωτερισμού σχολής μουσικών riff, της πυθαγόρειας του στοχασμού άψογης εκτέλεσης, της ελληνιστικής αρχαίας ερμηνευτικής γλώσσας, μας οδήγησε στην απόλυτη διονυσιακή έκσταση. Η πεντάδα μέσα από την πλούσια στιχουργική και συνθετική της αφήγηση μετέτρεψε, στη βάση των 8 album της, την ιστορία της σε ζωντανή πραγματικότητα, σε γεγονός δημιουργίας. Τους Kawir δεν τους ακούς μονάχα, δεν τους βλέπεις απλά ως συγκρότημα, τους βιώνεις αιτιολογικά, συναισθηματικά, ως ένα μεταλλικό πολιτισμικό θέσφατο και δρώμενο, ωσάν τελετή μύησης στον ιδρυτικό «μύθο» του Pagan Black…Χαίρε Τρίμορφη θεά, χαίρε Βάκχε, χαίρε Διόνυσε….χαίρε Kawir!…Ακόλαστη Λύτρωση και Κάθαρση μαζί!

kawir_ live kyttaro 01

kawir_live kyttaro 02

Για το Metalourgio

Άγγελος Γεωργιόπουλος

Φώτο: Δημήτρης Κουδωνάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

KATHARSIS, INFERNALS, EMPRESS PERPETUUA live at AN CLUB

Οι KATHARSIS, INFERNALS, EMPRESS PERPETUUA live στο AN CLUB

Katharsis, Infernals, Empress Perpetuua 15 Μαρτίου AN club   Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛ ΑΠΟ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *