Medieval Death LP+DVD and the Mordicus Rights ‘N Trials LP 

Medieval Death LPDVD and the Mordicus LP scaled

Medieval Death LP+DVD and the Mordicus Rights ‘N Trials LP 

Πιάνοντας να καταγράψω την πληροφορία-νέο σχετικά με τις συλλεκτικές κυκλοφορίες της yperano rec., των Medieval Death και των Mordicus, αναλογίστηκα πως αν την πληροφορία δεν την πάρεις σα μια τέχνη πχ σαν τη ζωγραφική, που οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα με την όποια τελική χρησιμότητα στη ζωή μας, στη μουσική μας,  τότε θα είναι ένα ψέμα ή στην τελική μια προσπάθεια μάταιη να πεις όχι με τα «δικά της λόγια» τη ζώσα ιστορία αλλά με τα δικά σου, να περιγράψεις, εκκωφαντικά πολλές φορές, την αναντικατάστατη, απροσπέλαστη μοναδικότητά της. Αυτό που μετράει άλλωστε, εκτός από την είδηση που μέσα της κρύβει, είναι η ιστορική αξία που ενσωματώνει, το ψυχικό συναίσθημα που προκαλεί, η διαφορετικότητα που ως ηχητικοθεματική πρόσκληση κεντρίζει τον εγκέφαλο .

Εδώ λοιπόν έχουμε την νοσταλγία, την εκτίμηση, την ειρωνεία της τύχης, την ανάδυση από τη λήθη μιας ανήσυχης περιόδου στα μεταλλικά δρώμενα…, αυτής των αρχών των 90’s.

MEDIEVAL DEATH, ένα σχήμα που παρά την σύντομη χρονική του παρουσία στην εγχώρια σκηνή (1989-1992), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατόρθωσε να αποκτήσει μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Να μνημονεύεται ακόμα όχι γιατί απλά αποτέλεσε, μαζί με μια χούφτα όμορων μουσικών σχημάτων, την απαρχή του μελωδικού Death Metal στη χώρα μας μα κύρια γιατί σμίλευσε αξιοζήλευτα τον βαρύ ήχο των Celtic Frost με την gothic ερμηνεία, με την πεσιμιστική φωνητική απόδοση των Cure. Οι Medieval Death φιλοτέχνησαν ένα ιδιαίτερο μουσικό πορτρέτο υιοθετώντας απόκοσμα, μελωδικά κιθαριστικά riff και solos, κόντρα rhythm section με μανιώδη τύμπανα και progressive μπάσο στην ανάγνωση του ρυθμού, αδιαφορώντας παράλληλα για τα brutal φωνητικά που ως πεπατημένη λογική ακολουθούσε το ιδίωμα που υπηρετούσαν. Τέλειος καλλιτέχνης δεν υπάρχει. Ευτυχώς!…, γιατί τότε το metal θα ήταν ανυπόφορα στάσιμο και πληκτικό…Εντούτοις με εκτίμηση, αν όχι με άδολη αγάπη, απομονώνοντας την όποια ιστορική σημασία της κυκλοφορίας, την προτείνουμε σαν μια αληθινή, ακουστικά υπαρκτή εικόνα μιας εποχής ορόσημο για την ελληνική και παγκόσμια μεταλλική σκηνή…

MORDICUS, στο “Rights ‘N Trials” ξετυλίγετε ένα κομμάτι της διαδρομής των Φιλανδών Death metallers. Ενεργοί από την εποχή του demo “Abominations of the Earth” (1991) μέχρι το CD-R “Disintegration Groove” (2000) υπήρξαν πάντα προσηλωμένοι στην ακραία απόδοση του ιδιώματος. Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγο album υπάρχουν εννέα τραγούδια που αρχικά είχαν ηχογραφηθεί για να κυκλοφορήσουν το 2000(!). Αμείλικτοι ηχητικά με αρκετά, πύρινα blast περάσματα και κιθάρες που οσμίζονται πάθος, δύναμη αλλά και την Thrash ακουστική εξόντωση το παλέψαν τίμια για σχεδόν μια δεκαετία…Είναι μια κλασική περίπτωση «ειρωνείας της τύχης»…Ιδιοφυείς, με τεχνικές αρετές της βόρειο ευρωπαϊκής σχολής, με θεματική περιπλανώμενη στα σκοτεινά μονοπάτια του εσωτερισμού και των βάναυσων θανατικών συναισθημάτων μα πάνω από όλα με κύριο χαρακτηριστικό την απλότητα του γνήσιου Death, δίχως στολίδια και αρώματα κομπρεσαρισμένης παραγωγής, αποτελούν σημείο αναφοράς στην αμόλυντη από ματαιοδοξία ιστορία του ιδιώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις εν λόγο κυκλοφορίες, που βγαίνουν μόλις σε 100 κόπιες βινυλίου, yperano.com

 

Άγγελος Γεωργιόπουλος

7,5/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Sunburst - Manifesto

Sunburst – Manifesto

Sunburst – Manifesto Όταν αποφασίζουν αυτά τα αγόρια να φτιάξουν άλμπουμ είναι για εμάς γιορτή. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *