Emerald Rage – High King

Emerald Rage - High King

Emerald Rage – High King

Το Άκρον είναι μία περιοχή της πολιτείας του Οχάιο που βρίσκεται στη Κεντροδυτική πλευρά των Η.Π.Α., από τη μικρή αυτή περιοχή, μας έρχονται οι EMERALD RAGE. Παρόλο που στη περιοχή του Οχάιο ευδοκιμεί το metalcore / deathcore, οι EMERALD RAGE αντίθετοι με το ρεύμα των συμπολιτών τους και κινούνται στο χώρο του heavy/power.

Οι EMERALD RAGE ιδρύθηκαν το 2016. Απαρτίζονται από τους Jake Wherley, ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, που αναλαμβάνει κιθάρα και φωνητικά, τον έτερο κιθαρίστα, Patrick Kern, που αναλαμβάνει τα δεύτερα φωνητικά, και στο πόστο του μπασίστα, βρίσκουμε τον Erik Curry. Όσον αφορά τα τύμπανα, στους EMERALD RAGE έπαιζε ο David Hardesty, ο οποίος πριν την ηχογράφηση του άλμπουμ,  αποχώρησε από το γκρουπ κι έτσι έγινε χρήση drum machine.

Οι EMERALD RAGE κυκλοφόρησαν τη πρώτη τους δουλειά το 2019 με το EP ‘’White Stag’’ και ένα χρόνο αργότερα το ‘’The Devil s Warhead’’. Το πρώτο περιέχει τέσσερις συνθέσεις, τις οποίες θα βρούμε και στο ‘’High King’’ ενώ το δεύτερο ένα τραγούδι και μία διασκευή του ‘’Victim of Changes’’. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν ο Jake και ο Patrick ίδρυσαν τη μπάντα, ήταν μόλις 17 και 20 ετών αντίστοιχα, και οι κυκλοφορίες αυτές αυτοχρηματοδοτήθηκαν, ωστόσο το  ‘’High King’’,  βρίσκεται υπό την σκέπη της Stormspell Records.

Το ύφος της μπάντας κινείται στο καθαρό και αγνό heavy/power των 80s. Οι επιρροές τους, που είναι πασιφανείς από το πρώτο άκουσμα των κομματιών τους, ποικίλλουν και μπορεί να διακρίνει κανείς εύκολα Thin Lizzy, Iron Maiden, Running Wild, Riot, Gamma Ray, Sabbaton και Metallica, μέσα στα εννέα  κομμάτια του άλμπουμ τους.

Ας σαρώσουμε λοιπόν το ‘’High King’’ track by track να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Το ‘’Into the Sky’’ ως εναρκτήριο κομμάτι μπαίνει με ένα δυναμικό drum march για να το διαδεχθεί ένα ριφάκι τύπου ‘’thundersteel’’. Τσιρίδα για καλωσόρισμα και πάμε με γοργούς περήφανους ρυθμούς Running Wild να εξιστορίσουμε μάχες με μυθικά πλάσματα. Ο Jake, όπως συμβαίνει σε όλο σχεδόν το άλμπουμ, απαγγέλει και απειλεί παρά τραγουδάει. Αυτό σε συνδυασμό με τον ήχο τους δεν μας χαλάει καθόλου. Δυνατό κομμάτι που μας συστήνει τη μπάντα γι αυτό που πραγματικά θέλει να ηχεί.

Δεύτερο κομμάτι το ‘’Wrathful Eyes’’. Δεν είναι καινούρια σύνθεση, αφού αποτελεί ένα από τα τέσσερα κομμάτια που βρίσκονται στο EP τους ‘’White Stag’’. Γρήγορο άσμα με εναρκτήρια δίκαση και μπάσο. Οι 8000 νεκροί της μάχης του Helsinborg το 1710 μεταξύ Σουηδών και ΝορβηγοΔανών αποτελεί την έμπνευση των στίχων του κομματιού. Στη μέση του τραγουδιού οι ρυθμοί γίνονται πιο περήφανοι κι επικοί για να συνεχίσει στους γρήγορους αρχικούς ρυθμούς. Πολύ καλό ρεφρέν όπου τον Jake συνοδεύει ένα πολύ ωραίο μελωδικό ριφάκι. Από τα δυνατά τραγούδια του άλμπουμ.

Στο ομώνυμο κομμάτι το tempo ρίχνει στροφές και ο βασιλιάς Αρθούρος έχει τη τιμητική του. Τα τύμπανα λειτουργούν ως κύμβαλα για τον ερχομό του βασιλιά. Κλασικός heavy metal ρυθμός με ρυθμική κιθάρα. Άξιο και τίμιο όσο και ένας βασιλιάς. Πιο σκοτεινό κάπου στη μέση με μία ανατριχιαστική απαγγελία του τραγουδιστή και ξανά προς τη δόξα τραβά. Επίσης ένα κομμάτι από τα παλιά. Λιτή και απέριττη σύνθεση χωρίς πολλά πολλά, γεμίζει και ονοματίζει το άλμπουμ.

Αφιερωμένο στην επιδρομή των Βίκινγκς ενάντια στους Αγγλοσάξονες και στη μάχη του Μάλντον το 991 το ‘’Heart of a Pagan’’. Ανεβαίνουν ελαφρώς οι ρυθμοί και οι μελωδίες θυμίζουν Thin Lizzy & Iron Maiden. Ο Jake χρησιμοποιεί περισσότερο γρέζι στη φωνή του και ο Patrick τον συνοδεύει επάξια με τη κιθάρα του. Η εκτέλεση του EP θεωρώ ότι είναι ελαφρώς καλύτερη. Παρόλα αυτά αποτελεί μία σύνθεση μελωδική με ένα ριφάκι maidenικό που προδίδει επίθεση.

Το ‘’Dire Wolves’’ είναι η πρώτη road στιγμή του άλμπουμ και πιο old fashion heavy metal. Πολύ δυνατές κιθάρες και ένα ‘’πονηρό’’ ριφ στο κιθαριστικό μέρος. Καθαρά ένα κομμάτι με γοργό RnR ρυθμό και περιττή δίκαση για ρεφρέν. Ιδανικό για να ξεκινήσει η βραδιά στο περιφερειακό. Ξεφεύγει από το μέχρι τώρα ύφος του άλμπουμ αλλά δε μας χαλάει καθόλου. Η πιο ευδιάθετη στιγμή του άλμπουμ.

Το ‘’White Stag’’ ονομάτισε το πρώτο τους EP κι εδώ αποτελεί την επόμενη σύνθεση. Με μία δόση Metallica για εισαγωγή, τα τύμπανα διαγωνίζονται με τις κιθάρες για το ποιος θα φθάσει πιο γρήγορα. Γρήγορες ρυθμικές κιθάρες, με κάποια μελωδικά ριφς να κόβουν ενίοτε τη φόρα. Το συγκρότημα αναφέρει ότι οι Μetallica αποτελούν επιρροή τους. Νομίζω ότι στο κομμάτι αυτό φαίνεται αρκετά! Το κυνήγι του λευκού ελαφιού μπορεί να μη στέφθηκε με επιτυχία αλλά το κομμάτι μας χαρίζει ένα δυνατό τετράλεπτο. Ενδεχομένως το πιο πορωτικό άσμα του ‘’High King’’.

Το ‘’Empress’’ είναι ένα γρήγορο κομμάτι με οργισμένο κι επιθετικό ριφ. Ο Jake στο ρεφρέν δηλώνει Hetfield fun με την ερμηνεία του. Οι επιρροές από Metallica εμφανείς περισσότερο από ποτέ. Οργισμένο παίξιμο, γρήγορες κιθάρες, γρήγορα τύμπανα, όλα στο full. Αν δε σου έφθασε το ‘’White Stag’’ να πορωθείς, με το ‘’Empress’’ θα χορτάσεις. Ωραία στιγμή.

Το ριφ του ‘’Goddess Freya’’ έχει το πιο χαρακτηριστικό ριφ και αυτό που θα απομνημονεύσει κάποιος περισσότερο από όλα στο συγκεκριμένο άλμπουμ. Ένα ζωντανό και γρήγορο κομμάτι με τη κοφτερή κιθάρα να το χαρακτηρίζει. Ο Jake τραγουδάει σαν να προσέχει μη ξεφύγει από τα μάτια της θεάς αλλά ανοίγεται στο πιασάρικο ρεφρέν και μας χαρίζει ωραίες στιγμές.

Το άλμπουμ τελειώνει με το ‘’Wings of Solitude’’, το οποίο αποτελεί και το πρώτο single του. Επική στιγμή με ρυθμό και μελωδία βγαλμένο από Running Wild φόρμες. Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψαν την αγάπη τους για τους Γερμανούς. Γρήγορο ρεφρέν με το Jake να προειδοποιεί παρά να τραγουδάει. Ωραίες οι εναλλαγές ρυθμών στη μέση του τραγουδιού. Μελανό σημείο ότι τελειώνει κάπως απότομα. Θα ήθελα πιο περιπετειώδες το κλείσιμο του άλμπουμ. Πολύ καλή σύνθεση για να μας αποχαιρετίσουν. Σημειωτέο ότι στο single υπάρχουν δύο διασκευές, το ‘’Massacre’’ και το ‘’Twilight of the thunder God’’!

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα πολύ καλό και αξιόλογο άλμπουμ. Αν αναλογιστούμε το νεαρό της ηλικίας και τη πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά τους, το ‘’High King’’ αξίζει πέραν του δέοντος τη προσοχή μας. Αγνό, τίμιο, περήφανο heavy power. Αναμένω την επόμενη δουλειά τους, η οποία αν υποστηριχθεί και από την εμπειρία που θα έχουν αποκτήσει, νομίζω ότι θα ξεφύγουν από τα στενά όρια του Οχάιο. Προχωρήστε άφοβα.

Νίκος Γλυκίδης

6,5/10

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Brodequin – Harbinger Of Woe

Brodequin – Harbinger Of Woe Από το 1998 υπάρχουν και από το 2000 δισκογραφούν οι …

5 comments

  1. ΝΙΚΟΣ ΓΛΥΚΙΔΗΣ

    Φίλε Norapaz89 ή όπως λέγεσαι…. 1ον Πού είδες την υπερβολή 2ον δεν είναι δήθεν ανάλυση, αλλά ανάλυση κανονική ( άσχετα αν δε σου αρέσει η γραφή μου, είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου ) 3ον πού είδες γραμμένο το ”φοβερή δουλειά” 4ον ποιός σου είπε ότι το 6,5 είναι κακός βαθμός. Απλά στη δική μου αντίληψη και νοοτροπία η κλίμακα του 10, είναι τιμητική από 6 και πάνω. Αν έβαζα 8/10 σε αυτό το άλμπουμ, πόσο θα έπρεπε να πάρει το ” Painkiller” ή το ” Seventh son….”? Η συμβουλή μου είναι να διαβάζεις και να ακούς πιο προσεκτικά. Επιπλέον αν θέλεις εύκολες μεγάλες βαθμολογίες, χωρίς φειδώ, προκειμένου να φανούμε καλοί και ασυνειδήτως αρεστοί, σε παραπέμπω σε εγχώριο μηνιαίο έντυπο. Απλά απάντησε μου, αν το ”Senjutsu” είναι για 9/10 τότε το ” Piece of Mind ” για πόσο είναι…. Ο τυπάς της κριτικής!

  2. Sometimes young age of a group leads to desbilief for some reason, description is good can’t say the same about ranking… Overall it’s nice to promote young musicians, so credits to the site!

  3. πολύ υπερβολή χωρίς λόγο και όλο απλά μια δήθεν ανάλυση που στην τελική το κερασάκι στην τούρτα είναι η βαθμολογία. ΟΛΑ τα “ουααα” “και ναιιι γαματο” ” φοβερή δουλειά” για να μπει το 6,5/10
    δηλαδή τι βαθμό θα έβαζε το τυπάς αν δεν του άρεσε;

  4. Fair enough, good description.
    Reviews are good to be in detail and fair to the band, like this one

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *