Silent Winter – Empire of Sins

Silent Winter - Empire of Sins

Silent Winter – Empire of Sins

Οι Silent Winter είναι ένα ελληνικό progressive power metal συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην πόλη του Βόλου. Το έτος 1995 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τον τίτλο “Silent Winter”, ενώ το 1997 κυκλοφόρησαν ακόμα ένα demo με τον τίτλο “War Of An Angel”. Το συγκρότημα έδωσε μερικές συναυλίες, καθώς επίσης συμμετείχε και σε τοπικά φεστιβάλ. Έπειτα από πολλά χρόνια σιγής, οι Κυριάκος Μπαλάνος (lead κιθάρα, πλήκτρα) και Γιώργος Λουκάκης (μπάσο) ανανέωσαν τη σύνθεση της μπάντας και ακολούθησε η κυκλοφορία του EPThe War Is Here”, το 2018. Η εν λόγω κυκλοφορία αποτελείται από 5 τραγούδια (το πρώτο είναι intro) και περιέχει τη νέα έκδοση του κομματιού “Far Away”, από το demo του 1997, το οποίο κυκλοφόρησε επίσης ως το πρώτο videoclip τους, κάτω από την παραγωγή του Progressive Vision Group (Bob Katsionis). Το ντεμπούτο album του συγκροτήματος ήρθε ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2019, με τον τίτλο “The Circles of Hell”, το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της ελληνικής εταιρείας “Sonic Age Records”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας power metal album, από το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησαν αρκετά 3D lyric videos, σε συνεργασία με τον Χάρη Κουντούρη, που έχει αναλάβει τώρα όλα τα visuals των Sabaton κ. α.

Αισίως φτάνουμε στο 2021 και οι Silent Winter μας δείχνουν πως επέστρεψαν για να μείνουν με τη κυκλοφορία του δεύτερου studio album τους με τον τίτλο “Empire Of Sins”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου μέσω της δισκογραφικής “Pride & Joy Music”. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα “Kalovidouris Sound Studios” που βρίσκονται στον Βόλο, την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου του 2020. Τη μίξη και το mastering ανέλαβε ο Διονύσης Χριστοδουλάτος στο “CFN Recording Studio” που βρίσκεται στην Αθήνα. Το υπέροχο αυτό εξώφυλλο που «ντύνει» τη κυκλοφορία είναι έργο του κιθαρίστα-πληκτρά του συγκροτήματος, Κυριάκου Μπαλάνου. Οι Silent Winter σε σύγκριση με το προηγούμενο τους πόνημα, κρατάνε ναι μεν την power metal ταυτότητα τους, αλλά προσθέτουν ταυτόχρονα περισσότερα progressive στοιχεία στον ήχο τους. Ίδιος αριθμός κομματιών, περισσότερη όμως διάρκεια αυτή τη φορά και με μια διασκευή έκπληξη στο “Leave A Light On” της Belinda Carlisle. Στη μακρόχρονη πορεία τους οι Silent Winter έχουν αλλάξει αρκετές φορές μέλη, οπότε αξίζει να αναφερθεί πως στο “Empire Of Sins” η σύνθεση της μπάντας είναι η εξής: Mike Livas (lead και backing φωνητικά), Κυριάκος Μπαλάνος (κιθάρες, πλήκτρα), Βαγγέλης Παπαδημητρίου (κιθάρες), Βαγγέλης Τσεκούρας (μπάσο) Γιάννης Αντωνόπουλος (ντραμς).

Εναρκτήριο κομμάτι για τον δίσκο “Empire Of Sins”, αποτελεί το άκρως δυναμικό και ξεσηκωτικό κομμάτι “Gates Of Fire”. Epic metal εισαγωγή με πολεμικές ιαχές “Three hundred men, in battle they stand” και ένα καταπληκτικό μελωδικό solo να ακολουθεί αμέσως μετά. Η μάχη των Θερμοπυλών και η θυσία των 300 Σπαρτιατών με επικεφαλή τον βασιλιά Λεωνίδα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλοστή φορά, τόσο σε Ελληνικά όσο και σε ξένα συγκροτήματα. Καθηλωτικός ρυθμός από τα τύμπανα του Γιάννη Αντωνόπουλου, ωραία riffs από τις κιθάρες, τρομερές κραυγές κι ερμηνεία από τον Mike Livas. To κουπλέ του κομματιού έχει έναν πιο «ευδιάθετο» και «ενεργητικό» power metal χαρακτήρα, ενώ το «στιβαρό» epic metal ρεφρέν ταιριάζει απόλυτα με το θέμα του κομματιού. Στη γέφυρα έχουμε τις υψίφωνες κραυγές του Mike Livas, που μου θυμίζουν αρκετά τον Eric Adams των Manowar και το περίτεχνο solo του Κυριάκου Μπαλάνου. Το κλείσιμο έρχεται με την επανάληψη των εξαιρετικών κουπλέ-ρεφρέν. Κομματάρα, από τις πιο δυνατές στον δίσκο, Manowar meets Helloween, πρωτοκλασάτο epic/power αριστούργημα!

Ακολουθεί το “Wings Of Destiny”. Εισαγωγή με μελωδικό solo από τη κιθάρα και μια πολύ όμορφη μπασογραμμή από το Βαγγέλη Τσεκούρα. Power metal με «ανατολίτικες πινελιές», το μπάσο συνεχίζει να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, το δίδυμο Μπαλάνου-Παπαδημητρίου στις κιθάρες « κεντάει», με ποιοτικά riffs και solos, ενώ ο Mike Livas σταθερά σε υψηλού επιπέδου ερμηνείες. Ελαφρώς μονότονη η σύνθεση αλλά το ρεφρέν μας αποζημιώνει, καθώς είναι αρκετά πιασάρικο και πορωτικό. Πολύ καλό κομμάτι, κρατάει σε υψηλά επίπεδα τη ποιότητα της κυκλοφορίας.

Στη συνέχεια έχουμε ένα από τα πιο άμεσα κομμάτια του δίσκου, με τον τίτλο “Shout”. Ξεσηκωτικός ρυθμός και ανεβασμένη διάθεση από την εισαγωγή, ξυραφένια riffs και μοναδική ερμηνεία. Μια σύνθεση η οποία κορυφώνεται στο επαναλαμβανόμενο και πιασάρικο ρεφρέν “Shout, shout, shout, shout the battle cry”, το οποίο επίσης είναι κατάλληλο για sing along στις live εκτελέσεις. Στη γέφυρα του κομματιού οι κιθάρες «κεντάνε» με τις μελωδίες και το πανέμορφο solo. Μια κομματάρα που κουβαλάει τη στόφα των power metal hits και θα αγαπηθεί από το κοινό!

Ακολουθεί το “Mirror” με την ιδιαίτερη, ορχηστρική εισαγωγή του. Τα τύμπανα καταιγιστικά και το εναρκτήριο μελωδικό solo έχει απογειώσει από πολύ νωρίς τη σύνθεση, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Παθιασμένη αλλά και με «παιχνιδιαρίσματα» η ερμηνεία του Mike Livas, έχοντας υιοθετήσει ορισμένα χαρακτηριστικά της φωνής του Andi Deris (Helloween). Η σύνθεση βγάζει τρομερή ενέργεια με τα τύμπανα να σαρώνουν καθ` όλη τη διάρκεια και το riffing να είναι ασταμάτητο. Απίστευτης ομορφιάς ρεφρέν, μία με ασύλληπτη ερμηνεία από τον Mike Livas και ψηλές που σκίζουν τα ουράνια! Περίτεχνα solos στη γέφυρα του κομματιού και δυναμικό φινάλε, με το εναρκτήριο μελωδικό solo και τις υψίφωνες κραυγές του Mike Livas. Ο πατέρας του ευρωπαϊκού power metal, Kai Hansen, θα είναι πολύ περήφανος που ένα μέρος της πλούσιας κληρονομίας του βρίσκεται σε αυτό το κομμάτι! Αγαπημένο από τη κυκλοφορία και αναμφισβήτητα έπος!

Στην εισαγωγή του επόμενου κομματιού με τίτλο “Hunter`s Oath”, ακούμε την αφήγηση των στίχων
We are born of the blood, made men by the blood, undone by the blood”. H φράση αυτή προέρχεται από το RPG βιντεοπαιχνίδι “Bloodborne” και ανήκει στον φανταστικό χαρακτήρα “Master Willem”. Μια heavy έναρξη με το solo της κιθάρας και τα τύμπανα, για να περάσουμε σταδιακά στο κυρίως μέρος της σύνθεσης. Κοφτά heavy riffs, ανεβασμένο tempo και κραυγές από τον Mike Livas δίνουν το έναυσμα για την epic/power metal συνέχεια. Υπέροχες εναλλαγές στο ύφος και στην ερμηνεία, με τα δυναμικά και ξεσηκωτικά κουπλέ – ρεφρέν για να κορυφωθεί η σύνθεση. Αλλαγή σε ατμοσφαιρικό-ορχηστικό ύφος και πανέμορφα μελωδικά solos στη γέφυρα του κομματιού. Απολαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τα κουπλέ – ρεφρέν καθώς φτάνουμε στο δυναμικό κλείσιμο του κομματιού. Χορταστικό σε διάρκεια και απόλαυση, υψηλού επίπεδου power metal, ανάλογο του εναρκτήριου “Gates Of Fire”.

Κατά τη ταπεινή μου άποψη κάθε ολοκληρωμένη κυκλοφορία πρέπει να διαθέτει μια μπαλάντα, για τους πιο ρομαντικούς ακροατές. Στον δίσκο τον ρόλο αυτό έχει το κομμάτι “Where The River Flows” που ακολουθεί, το οποίο επίσης είναι και το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια. Έναρξη με μια πολύ γλυκιά μελωδία από τα πλήκτρα και μια πανέμορφη μπασογραμμή από τον Βαγγέλη Τσεκούρα, για να περάσουμε στο υπέροχο μελωδικό solo της κιθάρας. Απίστευτη ερμηνεία, με τον Mike Livas να είναι εξαιρετικός και στις χαμηλές νότες, καθώς η σύνθεση δεν έχει κορυφωθεί ακόμα. Το ρεφρέν είναι πολύ δυνατό, αποτελεί το σημείο όπου η σύνθεση απογειώνεται! Heavy riffs, αυξημένο tempo, πανέμορφα πλήκτρα και μπάσο, ερμηνεία γεμάτη πάθος με τις ψηλές του Mike Livas να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Πολύ καλό το σύντομο μελωδικό solo μετά το πρώτο ρεφρέν, ενώ το αντίστοιχο solo μετά το δεύτερο ρεφρέν, είναι καλύτερο, περίτεχνο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Ο στίχος “I thought I had it all but love was never here” στη γέφυρα του κομματιού θα ραγίσει πολλές καρδιές! Ακούμε για τελευταία φορά το ρεφρέν, το οποίο διαθέτει ακόμα περισσότερο πάθος, πιο heavy riffs και εντυπωσιακές ψηλές από τον Mike Livas καθώς φτάνουμε σε ένα ομαλό κλείσιμο. Τρομερή μπαλάντα που θα αγγίξει πολλές ευαίσθητες ψυχές!

Η ατμόσφαιρα αλλάζει και περνάμε εκ νέου σε γρήγορους, γεμάτους ενέργεια, power metal ρυθμούς με το κομμάτι “Dragons Dance”. Πολύ καλή έναρξη με ένα μελωδικό ρυθμό, από την κιθάρα, για να ακολουθήσουν ο καταιγιστικός ρυθμός των τυμπάνων, τα riffs και η κραυγή του Mike Livas. Tο tempo παραμένει ψηλά, το riffing είναι ασταμάτητο και το ρεφρέν είναι αρκετά ξεσηκωτικό. Epic metal με οπαδικά back vocals στη γέφυρα του κομματιού κι ένα πολύ αξιόλογο solo να ακολουθεί. Επανάληψη των κουπλέ και ρεφρέν για το δυναμικό κλείσιμο. Πάρα πολύ καλό κομμάτι, πρωτοκλασάτο power metal, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Τελευταίο και μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου, με διάρκεια 7,5 λεπτών, αποτελεί το ομότιτλο “Empire Of Sins”. Να σημειώσουμε πως αυτό είναι το κύκνειο άσμα για όσους έχουν την έκδοση βινυλίου, γιατί στην έκδοση cd μας περιμένει το bonus κομμάτι, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Επιρροές από Iron Maiden της δεύτερης περιόδου τόσο μουσικά, όσο και στην ερμηνεία. Μπαλαντοειδής-μελωδική εισαγωγή, με μια γλυκιά και γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία από τον Mike Livas. Ωραίες μελωδίες από την κιθάρα και πολύ καλή μπασογραμμή. Εξαιρετικές οι αλλαγές στον ρυθμό και πολύ δυναμικό ρεφρέν. Στη γέφυρα του κομματιού συναντάμε ορχηστρικά στοιχεία και το πανέμορφο μελωδικό solo της κιθάρας που ακολουθεί. Απολαμβάνουμε γι’ ακόμη μία φορά το ρεφρέν, με το κλείσιμο να έρχεται σε μελωδικό-μπαλαντοειδές ύφος όπως ακριβώς στην εισαγωγή. Πάρα πολύ καλό κομμάτι, κλείνει ιδανικά έναν δίσκο ο οποίος ξεχειλίζει από ποιότητα.

Bonus κομμάτι και τελευταίο για όσους έχουν την έκδοση cd, αποτελεί η διασκευή στην μεγάλη επιτυχία της Belinda Carlisle “Leave A Light On”. Πρόκειται για ένα pop/rock κομμάτι, εξαιρετικό στο είδος του, με ένα πολύ καλό και ξεσηκωτικό ρεφρέν. Οι Silent Winter το φέρνουν στα μέτρα τους, δίνοντας του μία power metal πνοή. Κοφτερά riffs, δυνατά τύμπανα, πιο ζωηρός και γρήγορος ρυθμός από το αυθεντικό και ένας κορυφαίος ερμηνευτής ονόματι Mike Livas, ο οποίος μπορεί να απογειώσει οποιοδήποτε κομμάτι. Τέλος, όλα τα λεφτά, το solo της κιθάρας και η προσθήκη των πλήκτρων. Μία άκρως επιτυχημένη διασκευή την οποία θα λατρέψει κι ο πιο σκληροπυρηνικός μεταλάς.

Συνοψίζοντας, οι Silent Winter με το “Empire Of Sins” εξελίσσονται και ανεβαίνουν ένα σκαλί πιο πάνω από το πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο τους, “The Circles of Hell”. Τόσο συνθετικά, όσο και στιχουργικά η μπάντα έχει ωριμάσει και μας παρουσιάζει μια κυκλοφορία η οποία σχεδόν αγγίζει την τελειότητα. Η χορταστική διάρκεια, σε συνδυασμό με τις progressive-συμφωνικές διαστάσεις στις οποίες έχει επεκταθεί το συγκρότημα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα filler στη κυκλοφορία, τη κατατάσσουν υποψήφια για ένα από τα καλύτερα heavy metal albums, για το 2021. Τι κι αν βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα της χρονιάς; Το “Empire Of Sins” είναι δισκάρα, είτε καταφέρει να πάρει τη πρωτιά, είτε όχι. Τη προσοχή σας παρακαλώ, ιδιαιτέρως εσείς οι φίλοι του power metal, πρόκειται για ένα διαμαντάκι στη συλλογή σας!

9/10

ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΛΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Brodequin – Harbinger Of Woe

Brodequin – Harbinger Of Woe Από το 1998 υπάρχουν και από το 2000 δισκογραφούν οι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *